Čas branja: 2 min
07.11.2018  15:30
Posli se sklepajo za daljši čas, računovodsko-obračunsko obdobje pa se lahko razlikuje od pogodbenega računovodskega obdobja.
Računovodsko spremljanje gradbenih projektov

Gradbena dejavnost je zelo posebno področje tudi z vidika računovodskega spremljanja. Njena posebnost je ravno v naravi dela, saj se posli sklepajo za daljše obdobje, tudi več od leta dni, računovodsko-obračunska obdobja pa se lahko razlikujejo od pogodbenega računovodskega obdobja.

Pri obračunu gradbenih projektov je zato zelo pomembno razporejanje in evidentiranje prihodkov ter stroškov, odhodkov po obdobjih, v katerih nastajajo.

Gradbena dejavnost sicer sodi med storitvene dejavnosti, če upoštevamo vidik prihodkov, medtem ko stroški in odhodki nastajajo posledično kot poraba prvin poslovnega procesa in ob prodaji poslovnih učinkov. Pri ugotavljanju poslovnega rezultata je zato treba izpolniti določene pogoje razporejanja stroškov po posameznih gradbenih projektih oziroma stroškovnih mestih.

Za gradbena dela se večinoma sklepajo dolgoročne pogodbe, saj dela trajajo več kot leto dni. Pri dolgoročnih pogodbah je običajno, da vsebujejo dogovor, na podlagi katerega gradbeno podjetje prejme prejemek za opravljeno delo, ki ga preveri nadzornik oziroma naročnik. Da bo ta prejemek tudi skladen z nastalimi stroški, moramo v računovodstvu zagotoviti pravilen način evidentiranja stroškov in prihodkov, za kar pa imamo predpisane metode.

Ne glede na izbrano metodo se evidentirani prihodki in stroški na koncu poslovnega leta prepišejo v izkaz poslovnega rezultata in tako vplivajo na dobiček ali izgubo gradbenega podjetja in posledično na osnovo za obdavčitev z davkom od dohodkov pravnih oseb.

Računovodsko spremljanje gradbene dejavnosti zato lahko opredelimo kot skupek materialnega, stroškovnega, proizvodnega in trgovinskega računovodenja.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Kako je izpuhtelo premoženje družine Janković 77

V 12 letih: od lestvice najbogatejših Slovencev do milijonskih dolgov, insolventnih podjetij in osebnega stečaja

FINANCE
Dva od najbogatejših Slovencev prodala večino podjetja: Bitstamp v roke Južnokorejcev 16

O prodaji se je špekuliralo že več mesecev, zdaj je uradno, Bitstamp ima novega lastnika

FINANCE
Za delnico NLB od 51,5 do 66 evrov. Se jo splača kupiti? Vse, kar morate vedeti o IPO 9

Tudi pri vrhnji ceni razpona je dividendna donosnost privlačna, a ne gre pričakovati, da bo večno takšna; večji del državne pomoči...

FINANCE
NLB prodana po 51,5 evra za delnico: kdo so največji lastniki in kaj pričakovati v borznem debiju 23

Država je prodala 59,1 odstotka NLB v spodnjem delu cenovnega razpona, v državni proračun roma 609 milijonov evrov

FINANCE
Članki
Članki 'Kupil sem tisoč delnic NLB' 2

V poslovalnici NLB na Trgu republike smo preverili, koliko je zanimanja za delnice NLB na prvi delavnik po praznikih, in kakšni razlogi...