Vrhovno sodišče RS se krega z Evropo: ''ESČP je neprepričjivo pri sodbi o Pro Plus, spoštujemo pa tiste odločitve, ki prepričajo.'' Kako, prosim?!

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
24.10.2018  17:09  Dopolnjeno: 24.10.2018 17:50
Vrhovno sodišče RS se krega z Evropo: ''ESČP je neprepričjivo pri sodbi o Pro Plus, spoštujemo pa tiste odločitve, ki prepričajo.'' Kako, prosim?!
Foto: Aleš Beno

Obveščaj me o novih člankih:  

Poročali smo, da je Evropsko sodišče za človekove pravice odločilo, da je Slovenija kršila pravico do pravičnega sojenja družbi Pro Plus. Slovenija je pravico do pravičnega sojenja kršila, ker vrhovno sodišče v svojem postopku družbi Pro Plus ni omogočilo javne obravnave.

Evropsko sodišče je ponovilo, da je pravica do javne obravnave ena temeljnih pravic. ESČP je odločilo, da slovenski postopek ni bil pošten, kot to zahteva 6. člen evropske konvencije o človekovih pravicah.

Na sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice se je odzvalo Vrhovno sodišče RS. Predsednik Vrhovnega sodišča RS je Damijan Florjančič.

"Spoštujemo tiste odločbe, ki prepričajo z argumentacijo. Argumentacija ESČP je v konkretni zadevi neprepričljiva. Druge odločitve sodišč upoštevamo in jih, tam, kjer je to potrebno, vključujemo v svoje delo. Neprepričljiva je argumentacija ESČP, da ne gre za postopek nadzora omejevanja konkurence, temveč za kaznovalni postopek, v katerem bi bilo potrebno na Vrhovnem sodišču izvesti ustno obravnavo.

V skladu s slovensko zakonodajo je PRO PLUS zaradi oviranja preiskave v postopku omejevanja konkurence doletela denarna kazen, glavni očitek Sloveniji s strani ESČP pa je, da v postopku pred Vrhovnim sodiščem ni bila izvedena ustna obravnava. Čeprav bomo zadevo še dodatno proučili, pa ob prvem branju ugotavljamo, da odločitev ESČP s svojimi argumenti ne prepriča. Glede na naravo postopka (zatrjevana kršitev konkurenčne zakonodaje) namreč ni ustreznih podlag, ki bi v konkretnem primeru v postopku pred Vrhovnim sodiščem narekovale obvezno izvedbo ustne obravnave."

Celoten odziv Vrhovnega sodišča RS je na tej povezavi.

Komentar Financ: Močno upamo, da Slovenija spoštuje človekove pravice in sodbe ESČP. Ne zato, ker se politično trudi za mednarodno spoštovanju arbitražne odločitve nekega drugega sodišča, ampak zato, ker je spoštovanje človekovih pravic, posebej pravice do pravičnega sojenja, temelj civilizacije in demokracije. Močno upamo, da celo in tudi Vrhovno sodišče Republike Slovenije spoštuje človekove pravice in da spoštuje, uporablja in vključuje v svoje delo sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice brez svoje pristranske presoje. Če Vrhovno sodišče Republike Slovenije namreč spoštuje le tiste sodbe ESČP, ki jih sami ocenijo za prepričljive, imamo velik problem s stanjem duha na Vrhovnem sodišču RS in s standardi pravičnega sojenja v Sloveniji.

Sploh pa je nerazumljivo - zunaj te konkretne zadeve, ampak širše pomembno za poštenost sojenja - zakaj se zdi ravno najstarejšim, najbolj učenim in najbolj izkušenim sodnikom - torej tistim na Vrhovnem sodišču RS - tako tuje, nepotrebno, zaman in težko, da strankam omogočijo ustne obravnave, da jih poslušajo in slišijo - ter se potem odločijo.

Zaupanje v slovensko sodstvo je že z odločitvijo ESČP o novem nepoštenem sojenju nižje, z odzivom Vrhovnega sodišča RS na to odločitev - pa se je pogreznilo. Stališče Vrhovnega sodišča RS je namreč brca spoštovanju človekovih pravic in obetom pravičnega sojenja. Tako da upamo, da so samo trenutno jezni in užaljeni. Ter da bodo prespali in vnovič razmislili, kaj počnejo in kaj je prav.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki (evropski semester) Slovenija pod drobnogledom Bruslja 5

Stekel je evropski semester 2019: evropska komisija se je spet odpravila na teren preverjat, kako Slovenija in druge članice izvajajo...

AGROBIZ
Novice
Novice Evropsko računsko sodišče neizprosno nad načrt Bruslja za reformo SKP

Predlogom evropske komisije za reformo skupne kmetijske politike (SKP) evropsko računsko sodišče, milo rečeno, očita nedodelanost

FINANCE
Članki
Članki (EU) Pogajanja o večletnem proračunu tečejo – zdaj je čas, da Slovenija zavzame svoje pozicije 4

Evropska komisija je že objavila pogajalska izhodišča za večletni proračun EU 2021–2027, v sredo bo pogajalsko izhodišče potrjeval...

FINANCE
Članki
Članki Inštitut Ifo: nemško gospodarstvo se ohlaja 1

Razpoloženje nemških direktorjev se je po podatkih sveže mesečne raziskave nemškega inštituta Ifo novembra še nekoliko poslabšalo;...

PRO
Članki
Članki Slovenska fintech disrupcija: Platforma za instantne nakupe na obroke v poslovalnicah in na spletu

Alternativne metode plačevanja so se na trgu pojavile predvsem kot odgovor na drugačne potrebe kupcev, ki pri nakupih iščejo hitrejše,...