(Revija) Najvplivnejše ženske v slovenskem gospodarstvu

Čas branja: 2 min
23.10.2018  09:38
Uspešne in vplivne je treba pokazati
(Revija) Najvplivnejše ženske v slovenskem gospodarstvu

Letos smo obudili Managerjev izbor najvplivnejših žensk v slovenskem gospodarstvu. V iskanju uspešnih menedžerk smo prečesali več kot 500 podjetij, proučevali poslovanje, vpetost v okolje, družbeno odgovornost, družbeno angažiranost direktoric, na koncu pa vprašali še bralce Financ – direktorice in direktorje, katera kolegica se jim zdi najvplivnejša.

Rezultati morda za marsikoga niso presenetljivi, verjetno pa bo kdo na lestvici našel tudi kakšno novo ali manj znano ime. Nam se zdi pomembno, da poudarimo uspešne menedžerke, ki jih imamo v Sloveniji, hkrati pa pokažemo, da so tudi ženske sposobne uspešno voditi ne zgolj podjetja, temveč tudi celotne skupine v več državah.

Statistika namreč kruto pokaže, da je na vodstvenih položajih v Sloveniji bore malo žensk. Bi to izboljšali z uzakonitvijo kvot? Mnenja so različna, tudi evropska komisija je stopila korak nazaj od cilja 40-odstotne zastopanosti žensk in to prepustila posamezni državi. Seveda se ob kvotah pojavi pomislek: bodo ženske, ki bodo prebile stekleni strop in prišle v upravo, potem morale poslušati, da so tam itak samo zaradi kvote, in ne nujno tudi zaradi sposobnosti? Morda bi bilo elegantneje rešiti »zagato« tako, da namesto zakona oblikujemo priporočila, kot so to naredili na Švedskem, kjer je zdaj približno 35-odstotna zastopanost žensk v upravah.

Lani se je spremenil zakon o gospodarskih družbah, ki od teh zahteva razkritje, ali imajo v podjetju politiko, ki vključuje spolno raznolikost pri zasedbi vodilnih mest. Prihodnje leto se bo pokazalo, koliko podjetij je resno vzelo to zahtevo in sprejelo politiko raznolikosti, pa tudi, kakšne cilje glede zastopanosti žensk so si postavila.

Se pa lahko Slovenke pohvalimo, da so naše plače precej podobne tistim, ki jih prejemajo naši kolegi. Verjetno je to dediščina enakosti med spoloma, ki so jo poskušali uveljaviti že v nekdanji Jugoslaviji, pri državnih družbah pa ima pomembno vlogo tudi »Lahovnikov zakon«, po katerem se plače ne razlikujejo po spolu. Raziskave kažejo, da naj bi se plače med spoloma v Sloveniji izenačile v prihodnjih petih letih, čeprav statistika za zdaj še ne gre v tej smeri.

Katerih 15 slovenskih menedžerk je torej najbolj vplivnih? Kdo so ženske, ki imajo poleg menedžerk še pomembno besedo v gospodarstvu?

Vse to najdete v reviji Najvplivnejše menedžerke, ki si ga lahko brezplačno zagotovite prek spodnjega obrazca!

Vabljeni k branju!

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Primerjali smo cene: kateri paket interneta, televizije in telefona izbrati 2

Pripravili smo scenarije za mladi in starejši par ter družino

FINANCE
Furs spet v akciji: nekatere, ki imate račune v tujini, poziva k pojasnilom. Kaj morate storiti?

Kakšne dopise v postopku nadzora pošilja slovenskim davčnim rezidentom finančna uprava in kakšne so obveznosti in kazni, če Furs...

FINANCE
Analiza: skupina Gorenje lani z astronomsko izgubo! 11

Kje je pometla kitajska metla, kje Gorenje še izgublja prihodke in kje jih pridobiva

FINANCE
Preobrat: Neobdavčeni regresi bodo predvidoma lahko izplačani že sredi maja 2

O dopolnilih zakona o dohodnini in ZPIZ naj bi poslanci odločali po nujnem postopku čez mesec dni

FINANCE
Sinovi Jager prevzemajo vodenje trgovca Jagros: kaj bo zdaj drugače? 1

Franc in Marija Jager sta se dokončno umaknila iz aktivnega vodenja družinske trgovske verige, bosta pa še nadzorovala svoje fante....

FINANCE
Zmaga z grenkim priokusom: ustavno sodišče knockoutiralo Tysona 2

Furlana sta sicer izgubila, a denarja na njunih računih za izterjavo tako rekoč ni

FINANCE
Kako zdravniki pridejo do 300 nadur in dežurstev na mesec? Ne samo z delom 24

Inšpekcija za javni sektor ugotavlja kup nepravilnosti pri evidentiranju in obračunu ur dela ter tudi dodatkov v zdravstvu - dvojno...