(Revija) Najvplivnejše ženske v slovenskem gospodarstvu

Čas branja: 2 min
23.10.2018  09:38
Uspešne in vplivne je treba pokazati
(Revija) Najvplivnejše ženske v slovenskem gospodarstvu

Letos smo obudili Managerjev izbor najvplivnejših žensk v slovenskem gospodarstvu. V iskanju uspešnih menedžerk smo prečesali več kot 500 podjetij, proučevali poslovanje, vpetost v okolje, družbeno odgovornost, družbeno angažiranost direktoric, na koncu pa vprašali še bralce Financ – direktorice in direktorje, katera kolegica se jim zdi najvplivnejša.

Rezultati morda za marsikoga niso presenetljivi, verjetno pa bo kdo na lestvici našel tudi kakšno novo ali manj znano ime. Nam se zdi pomembno, da poudarimo uspešne menedžerke, ki jih imamo v Sloveniji, hkrati pa pokažemo, da so tudi ženske sposobne uspešno voditi ne zgolj podjetja, temveč tudi celotne skupine v več državah.

Statistika namreč kruto pokaže, da je na vodstvenih položajih v Sloveniji bore malo žensk. Bi to izboljšali z uzakonitvijo kvot? Mnenja so različna, tudi evropska komisija je stopila korak nazaj od cilja 40-odstotne zastopanosti žensk in to prepustila posamezni državi. Seveda se ob kvotah pojavi pomislek: bodo ženske, ki bodo prebile stekleni strop in prišle v upravo, potem morale poslušati, da so tam itak samo zaradi kvote, in ne nujno tudi zaradi sposobnosti? Morda bi bilo elegantneje rešiti »zagato« tako, da namesto zakona oblikujemo priporočila, kot so to naredili na Švedskem, kjer je zdaj približno 35-odstotna zastopanost žensk v upravah.

Lani se je spremenil zakon o gospodarskih družbah, ki od teh zahteva razkritje, ali imajo v podjetju politiko, ki vključuje spolno raznolikost pri zasedbi vodilnih mest. Prihodnje leto se bo pokazalo, koliko podjetij je resno vzelo to zahtevo in sprejelo politiko raznolikosti, pa tudi, kakšne cilje glede zastopanosti žensk so si postavila.

Se pa lahko Slovenke pohvalimo, da so naše plače precej podobne tistim, ki jih prejemajo naši kolegi. Verjetno je to dediščina enakosti med spoloma, ki so jo poskušali uveljaviti že v nekdanji Jugoslaviji, pri državnih družbah pa ima pomembno vlogo tudi »Lahovnikov zakon«, po katerem se plače ne razlikujejo po spolu. Raziskave kažejo, da naj bi se plače med spoloma v Sloveniji izenačile v prihodnjih petih letih, čeprav statistika za zdaj še ne gre v tej smeri.

Katerih 15 slovenskih menedžerk je torej najbolj vplivnih? Kdo so ženske, ki imajo poleg menedžerk še pomembno besedo v gospodarstvu?

Vse to najdete v reviji Najvplivnejše menedžerke, ki si ga lahko brezplačno zagotovite prek spodnjega obrazca!

Vabljeni k branju!

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Kako je izpuhtelo premoženje družine Janković 77

V 12 letih: od lestvice najbogatejših Slovencev do milijonskih dolgov, insolventnih podjetij in osebnega stečaja

FINANCE
Dva od najbogatejših Slovencev prodala večino podjetja: Bitstamp v roke Južnokorejcev 16

O prodaji se je špekuliralo že več mesecev, zdaj je uradno, Bitstamp ima novega lastnika

FINANCE
Za delnico NLB od 51,5 do 66 evrov. Se jo splača kupiti? Vse, kar morate vedeti o IPO 9

Tudi pri vrhnji ceni razpona je dividendna donosnost privlačna, a ne gre pričakovati, da bo večno takšna; večji del državne pomoči...

FINANCE
NLB prodana po 51,5 evra za delnico: kdo so največji lastniki in kaj pričakovati v borznem debiju 23

Država je prodala 59,1 odstotka NLB v spodnjem delu cenovnega razpona, v državni proračun roma 609 milijonov evrov

FINANCE
Članki
Članki 'Kupil sem tisoč delnic NLB' 2

V poslovalnici NLB na Trgu republike smo preverili, koliko je zanimanja za delnice NLB na prvi delavnik po praznikih, in kakšni razlogi...