Kriminalisti nad korupcijo pri žilnih opornicah, neuradno v preiskavi vodilni kardiologi

Čas branja: 3 min
11.10.2018  08:57  Dopolnjeno: 11.10.2018 09:26
Neuradno v preiskavi zdravniki: Darko Zorman, Matjaž Bunc, Vojko Kanič, Dragan Kovačić, uradno pa skupaj 10 fizičnih in dve pravni osebi
Kriminalisti nad korupcijo pri žilnih opornicah, neuradno v preiskavi vodilni kardiologi
Kriminalisti ob odhodu iz UKC Maribor po preiskavah sumov korupcije pri stentih.
Foto: Andrej Petelinšek/VEČER

Preiskovalci NPU so ob pomoči kriminalistov zjutraj na podlagi sodnih odredb začeli izvajati preiskave stanovanjskih in poslovnih prostorov na 16 naslovih na območju policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Kranj, Novo mesto in Celje. Iščejo dokaze za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja daril in nedovoljenega dajanja daril. Predkazenski postopek poteka zoper deset fizičnih in dve pravni osebi, pridržali niso nikogar.

Plačila potovanj, honorarjev, donacij in gotovine

Kot pojasnjujejo na policiji: "Osumljena oseba je v imenu dveh gospodarskih družb, obeh s sedežem v Ljubljani, ki sta v obdobju od 2008 do 2016 dobavljali medicinski material trem bolnišnicam, več zdravnikom in enemu nabavniku kot protiuslugo za pridobitev in ohranitev posla dobave medicinskega materiala (žilne opornice), dala različna nedovoljena darila v obliki plačil stroškov potovanj, avtorskih honorarjev, donacij in gotovine.

Po do sedaj zbranih ugotovitvah znaša premoženjska korist, ki so si jo osumljeni pridobili, okoli 100.000 evrov, vendar to še ni dokončni znesek."

Za obravnavna kazniva dejanja je predpisana kazen zapora od treh mesecev do petih let.

Za sume podkupovanja gre

Iz UKC Maribor so sporočili: "Trenutno v UKC Maribor poteka preiskava Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) v zvezi z žilnimi opornicami, zoper štiri osumljene zdravnike iz Oddelka za kardiologijo in angiologijo. Več podatkov zaradi same preiskave ne moremo posredovati."

V UKC Ljubljana so za potrdili le, da so preiskave tudi pri njih, a preiskovanca nista UKCL in uprava.

V SB Celje pa: "Tudi v Splošni bolnišnici Celje NPU danes izvaja kriminalistično preiskavo zaradi suma storitve kaznivega dejanja nedovoljenega sprejemanja daril zdravnika s Kardiološkega oddelka. Očitana dejanja naj bi bila povezana s postopki javnega naročanja nabave medicinskega materiala žilnih opornic. Splošna bolnišnica Celje sodeluje s preiskovalci, ni pa predmet kriminalistične preiskave."

Kardiologi Zorman, Bunc, Kanič, Kovačić...

Po naših neuradnih informacijah naj bi bili tarča današnjih kriminalističnih preiskav nekdanji zaposleni UKCL in nekdanji vodja katetrskega laboratorija Darko Zorman in tudi sedanji vodja katetrskega laboratorija UKCL Matjaž Bunc, v bolnišnici Celje predstojnik kardiološkega oddelka Dragan Kovačić in v UKC Maribor nekdanji vodja kardiologije Vojko Kanič ter še trije zaposleni.

Vsi omenjeni so kardiologi oziroma interventni kardiologi, ki so imeli vlogo tudi pri naročanju in nabavah žilnih opornic. Lani in letos so vodilne kardiologe tudi zaslišali kot priče pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki je preiskovala nepravilnosti pri nabavi žilnih opornic (stentov) v slovenskih bolnišnicah, komisija pa je policiji tudi naznanila sume korupcije pri tem.

Komisija je na začetku tega leta ugotovila sum, da naj bi prihajalo med dobavitelji žilnih opornic v Sloveniji do kartelnih dogovarjanj in da naj bi odgovorni v UKC Ljubljana in UKC Maribor v letih od 2007 do 2016 omogočali določenim dobaviteljem prevladujoč položaj na trgu pri prodaji žilnih opornic.

Pet let od razkritja afere stenti v Financah

Spomnimo, v Financah smo afero z nekajkrat preplačanimi stenti v bolnišnicah v primerjavi s cenami enakih izdelkov v Nemčiji razkrili novembra 2013, torej pred skoraj petimi leti. Hišne preiskave o tem pa so danes. Kriminalisti zdaj iščejo dokaze, da naj bi določeni zdravniki v zameno za favoriziranje in nabave točno določenih stentov, dobivali tudi podkupnine. Kako verjetno je, da bodo po petih letih od razkritja, kako iz bolnišnic odteka denar, dokaze tudi našli?

Koga vse je osumila komisija Jelke Godec?

Spomnimo, da je preiskovalna komisija pod vodstvom poslanke SDS Jelke Godec naznanila sume storitev kaznivih dejanj (zlorabe uradnega položaja, oškodovanja javnih sredstev in nevestnega dela v službi, prejemanja podkupnine, davčne zatajitve in drugih) zoper več oseb iz bolnišnic: zoper že omenjene štiri kardiologe, Zormana, Bunca, Kaniča in Kovačića, ter še zoper nekdanja prva nabavnika UKCL Bojana Urana in UKC Maribor Petra Weissensteinerja ter dva nekdanja direktorja obeh kliničnih centrov, Simona Vrhunca in Gregorja Pivca.

Komisija je pristojnim organom še predlagala, da se raziščejo tudi morebitni sumi kaznivih dejanj odgovornih in nekdanjih odgovornih oseb v sedmih podjetjih, ki dobavljajo stente oziroma so povezani z dobavami: Mark Medical, Bormia, Vasc-Med, Animus, Kastor M. D., Salus in KB1909.

Komisija je tudi predlagala, naj NPU glede na pričanja na komisiji in glede na dokazno gradivo razišče tudi sume kaznivega dejanja nevestnega dela v službi in jemanja podkupnine za Harija Furlana, vodjo specializiranega državnega tožilstva, ter sume kaznivega dejanja dajanja podkupnine v primeru Boruta Miklavčiča (nekdanji minister za zdravje).

Poleg tega je komisija ugotovila, da naj bi bili vsi ministri za zdravje od leta 2003 do leta 2016 objektivno odgovorni, ker niso sprejeli zakonodaje, ki bi omogočala sistemske rešitve in zajezitev koruptivnih dejanj v zdravstvu. Donedavna ministrica Milojka Kolar Celarc pa naj bi bila subjektivno odgovorna za opustitev potrebnih ukrepov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Higiena pri prehajanju z javnega položaja v zasebni sektor 2

Pojav vrtljivih vrat – ko posamezniki na istem področju prehajajo s položajev v javni upravi na položaje v zasebni sektor – je lahko...

FINANCE
Članki
Članki Zakaj na trgu nervozno pogledujejo proti Italiji

V zadnjem času zaznavamo novo zaskrbljenost zaradi Italije, ki je za slovenska podjetja drugi najpomembnejši izvozni trg

FINANCE
Članki
Članki Iz Italije prihajajo vesti, da finančni minister Tria grozi z odstopom 1

Jabolko spora je italijanski proračun, so si pa sicer vesti, ki o namerah ministra Trie prihajajo iz Italije, nasprotujoče

FINANCE
Članki
Članki Nemčija sprejela reformne pokojninske ukrepe, ki bodo predvidoma okrepili kupno moč 2

V nemški vladni koaliciji so ta teden sprejeli sveženj reformnih pokojninskih ukrepov, saj je konservativcem CDU/CSU in socialdemokratom...

FINANCE
Članki
Članki Šef ECB bo v četrtek pojasnil, kaj lahko pričakujemo pri obrestih 1

Trump, Turčija in Italija - to so tri ključne besede, zaradi katerih se nekateri zdaj sprašujejo, ali bo ECB ostala na začrtani poti k...

FINANCE
Članki
Članki Jean-Claude Juncker: Članice morajo pokazati solidarnost pri migracijah, če naj ohranimo šengen 6

V zadnjem nagovoru o razmerah v EU je predsednik evropske komisije Juncker napovedal številne ukrepe - za zaščito zunanje meje in...