Oglasno sporočilo

Dodatne spodbude za nove naložbe v energetsko učinkovitost ter obnovljive vire malih in srednjih velikih podjetij

Čas branja: 5 min
06.09.2018  10:42  Dopolnjeno: 06.09.2018 15:23
Strokovni posvet & spremljevalni dogodek Sejma MOS
Dodatne spodbude za nove naložbe v energetsko učinkovitost ter obnovljive vire  malih in srednjih velikih podjetij

Sejem MOS, Modra dvorana I, Celje 11. september 2018

Zakaj se podjetjem splača investirati v energetsko učinkovitost in obnovljive vire in kakšne spodbude se obetajo podjetjem na tem področju?

Na posvetu bodo prikazani primeri dobrih praks, tehničnih rešitev in pozitivnih izkušenj lastnikov podjetij, ki se lotevajo transformacije podjetij v bolj energetsko učinkovite.

Namen posveta je seznanitev z možnostjo pridobitve nepovratnih sredstev za podjetja, ki je novost. Predstavljen bo pomen celovite trajnostne prenove, povračilne dobe, multiplikativni učinki in izboljšanje kakovosti delovnih prostorov.

Na posvet so vabljeni predstavniki gospodarskih družb (mikro, malih, srednje in srednje velikih podjetij) in samostojnih podjetnikov. Dogodek organizira zavod Center energetsko učinkovitih rešitev s podporo partnerjev Termoshop, Petrol, Plan Net Solar in Eko sklada.

Potrebne odločitve, kako do 100-% uporabe obnovljivih virov energije v podjetjih

»Zaveza energetske učinkovitosti in trajnostno obnovljivih virov je smernica, ki ji ne sledimo le na ravni države Slovenije, temveč je zaveza, h kateri bi morali stremeti prav vsi posamezniki, predvsem pa podjetja.

Tega se dodobra zavedamo v podjetju Termo Shop. V osmih letih, odkar smo se v podjetju Termo Shop, d. o. o., preselili v nove poslovne prostore, smo na tem področju naredili izjemen napredek. Za primerjavo naj navedemo, da smo leta 2007 porabili skoraj 61.000 kWh električne energije, za ogrevanje pa približno 3.000 l kurilnega olja. V začetku leta 2008 smo sprejeli odločitev, da želimo do leta 2018 v podjetju uporabljati izključno obnovljive vire energije.

S ponosom lahko povemo, da je bila v preteklem letu električna energija edini vir energije v našem podjetju. Uporabljamo jo za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje in tudi za proizvodnjo. Skupno smo tako v letu 2014 porabili okrog 43.000 kWh, kar pomeni, da smo porabo z varčevalnimi ukrepi zmanjšali za skoraj 30 %, kurilno olje pa smo popolnoma odpravili. Več rešitev >>«

Zakaj se splača investirati v energetsko učinkovitost v podjetjih in kakšni multiplikativni učinki?

»V našem podjetju Plan-net smo pri gradnji našega poslovnega objekta uporabili toplotno črpalko voda-voda, kjer vodo zajemamo na globini 20 m, ji odvzamemo toploto in jo vračamo nazaj v zemljo. Hlajenje

poslovnih prostorov izvajamo s sistemom pasivnega hlajenja betonskega jedra. Za prezračevanje smo vgradili rekuperacijsko napravo z 85% vračanjem energije. Na objektu so nameščene tudi dve sončni elektrarni skupne moči 44 kw. Skupna proizvodnja električne energije znaša 45 mwh, kar zadošča za 60% samozadostno oskrbo z električno energijo. Namestili smo tudi električno hitro polnilno postajo Efacec, s katero polnimo naša električna vozila.

S takšno zasnovo smo dosegli 89% zmanjšanje primarne energije. Za objekt smo dobili tudi nagrado Ministrstva za gospodarstvo in časnika Financ za Optimalno rabo obnovljivih virov.

Z lastnim zgledom želimo v družbi PLAN-NET kot vodilnemu podjetju pri izgradnji sončnih elektrarn na ključ promovirati uporabo URE in OVE, zato svojim poslovnim partnerjem in obiskovalcem predstavimo projekt ko nas obiščejo.«

Prednosti celovitega koncepta trajnostnih energetskih rešitev družbe Petrol d.d.

Squashland Ljubljana: Je prvi športni squash center na svetu, ki je grajen iz masivnega lesa in dosega visok nivo energetske varčnosti in postavlja trajnostne smernice moderne pasivne gradnje (površina ca.

2.500 m2, potrebna moč za ogrevanje ca. 25 kW -> specifična raba energije 10 W/m2). V Petrolu smo sodelovali kot kreator trajnostne rešitve pri izvedbi kotlovnice TČ voda – voda, strojnih inštalacij, dizajnerske LED razsvetljave, postavitve e-polnilnic in vzpostavitve Petrol e-polnjenja ter izgradnji sončne elektrarne z vzpostavitvijo modela neto meritev.

Tiskarna Novo mesto: Je poslovno – proizvodno objekt, kjer smo izvedli prenovo kotlovnice. Obstoječ sistem na KOEL energent, je bil zamenjan z novim, sodobnim SPTE sistemom 50 kWe / 85 kWt z zalogovnikom toplote 5000 litrov in stenskim plinskim kondenzacijskim kotlom moči 150 kW. Ocenjen 10-letni finančni prihranek pri stroških ogrevanja in z upoštevanjem prodaje električne energije znaša ca. 310.000 EUR.

Sanacija kompleksa RKC Lj- Zalog - Kašelj: Je kompleks namenjen bivanju ter izvajanju različnih dejavnosti. Izvedena je bila sanacija kotlovnice, vgrajena TČ sistema zrak – voda v monobloc izvedbi s plinsko stensko kondenzacijsko pečjo na ZP. Toplotna črpalka na objektu skrbi za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode. Za zagotavljanje temperatur tudi pri najnižjih temperaturah je v hibridni vezavi vgrajen plinski kondenzacijski kotel. Ocenjen 10-letni finančni prihranek pri stroških ogrevanja iz naslova izvedenega ukrepa ca. 27.000 EUR.

  • Sončna elektrarna za kmetijski objekt – kmetija Fungušt Hecl: Je kmetijski objekt, na katerem je izvedena postavitev sončne elektrarne skupne moči 19,8 kVA, z garancijo na komponente do 25 let. Ocenjen 10-letni finančni prihranek pri stroških električne energije iz naslova izvedenega ukrepa ca. 34.000 EUR.

Nov projekt hlajenja v Iskratelovem podatkovnem centru

"Na podlagi temeljitega energetskega pregleda, ki ga je izvedla Resalta, smo se v Iskratelu odločili za izvedbo nekaterih predlaganih ukrepov za izboljšanje energetske učinkovitosti.

Prvi projekt obsega izboljšanje energetske učinkovitosti v podatkovnem centru, ki zahteva celoletno hlajenje. Resalta je trenutno nameščeno staro, nezanesljivo in energetsko neučinkovito klima omaro nadomestila z novim sistemom, ki bo omogočal funkcijo prostega hlajenja. Do temperature okolice 18 °C bo omogočeno popolno prosto hlajenje, saj se bo zunanji zrak preko filtrov direktno vpihoval. V času ogrevalne sezone, se bo segret zrak s serverjev uporabil za ogrevanje sosednjega skladišča. Zahvaljujoč tej rešitvi se bo poraba energije zmanjšala, saj bo večino leta električno energijo porabljal le dovodni ventilator za zrak, odpadna toplota pa se bo v ogrevalni sezoni ponovno uporabila. Vlago v zraku bo uravnaval ultrasonični vlažilec.

Drugi projekt je usmerjen v izboljšanje delovnih pogojev za zaposlene. Resalta je namestila nov hladini agregat in klimat z rekuperacijo, prav tako pa notranji razvod s konvektorji z namenom izboljšanja prezračevanja in hlajenja prostorov zaradi udobja. Optimalno prezračevanje bo vključevalo uravnavanje vlage in temperature.

Iskratel bo zahvaljujoč tem ukrepom letno prihranil 637 MWh električne energije in pridobil zanesljiv hladilni sistem. Poleg tega bodo zaposleni v podjetju imeli boljše delovne pogoje, rekuperacija odpadne toplote bo prinesla finančne koristi, okoljski vpliv podjetja pa se bo zmanjšal zaradi opustitve hladilnega sredstva R22 in prehoda na okolju prijazno rešitev."

FINANCE
Članki
Članki (brexit) Kaj je dobro vedeti, če živite v V. Britaniji in si želite urediti status

Britanski izstop iz EU bo prinesel tudi obveznost, da si državljani drugih članic, tudi Slovenije, v Veliki Britaniji na novo uredijo...

FINANCE
Članki
Članki V Frankfurtu ponavljajo: obrestne mere ECB bodo na zdajšnji nizki ravni še vsaj do konca poletja 2019

Na poti k zaostrovanju denarne politike na evrskem območju se bodo pri ECB najprej lotili opuščanja obsežnih spodbujevalnih ukrepov,...

FINANCE
Članki
Članki V pričakovanju nepričakovanega 1

Britanski izstop iz EU bo precedenčen, zato z gotovostjo ni mogoče napovedati ničesar. Se je pa mogoče na marsikaj pripraviti.

FINANCE
Članki
Članki (brexit) Vse več pozivov, naj se podjetja pripravijo na vse scenarije

Pri evropski komisiji so pred nedavnim opozorili: Izstop Velike Britanije iz EU bo, ne glede na to, ali bosta partnerici dosegli dogovor...

FINANCE
Članki
Članki Bruselj je uvedel začasne protidumpinške ukrepe zoper kitajska e-kolesa

Začasne zaščitne carine na uvoz kitajskih električnih koles v EU so zbudile zadovoljstvo pri proizvajalcih, so pa razburile evropske...

FINANCE
Članki
Članki Kako je v drugem četrtletju rasel slovenski BDP, izvemo danes

V članicah EU, za katere so že znani podatki, se je rast BDP v drugem četrtletju v primerjavi s prvim večinoma umirila; podobno...

FINANCE
Članki
Članki Nemčija sprejela reformne pokojninske ukrepe, ki bodo predvidoma okrepili kupno moč 2

V nemški vladni koaliciji so ta teden sprejeli sveženj reformnih pokojninskih ukrepov, saj je konservativcem CDU/CSU in socialdemokratom...

NEP&GRAD
Gradnja in bivanje
Gradnja in bivanje Boste gradili? (brezplačna priloga Gradnja in bivanje)

V tokratni številki priloge Financ Gradnja in bivanje smo se v osrednji temi ukvarjali z vprašanjem, koliko časa mine od podpisa pogodbe...