Oglasno sporočilo

Akti, ki jih boste potrebovali v vašem podjetju

Čas branja: 1 min
04.09.2018  00:05
Vsak podjetnik ve, da je pravno urejena dokumentacija ključ do varnega poslovanja – nesprejetje posameznih internih aktov pa vas lahko tudi drago udari po žepu, saj pristojne inšpekcijske službe temeljito preverjajo nepravilnosti.
Akti, ki jih boste potrebovali v vašem podjetju
Foto: nirat

Ustrezni interni pravilniki in drugi akti so glavna varovalka pred nepotrebnimi spori, izgubo časa in denarja – sedem aktov, ki jih podjetja pogosto potrebujejo (nekateri so celo zakonsko obvezni) pa so:

  • pravilnik o računovodstvu
  • akt o sistemizaciji delovnih mest
  • pravilnik o izvrševanju Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma
  • pravilnik o nagradi za poslovno uspešnost
  • obvestilo o odmeri letnega dopusta
  • sklep o izplačilu regresa
  • pravilnik o prehrani med delom

Ne pozabite pa tudi na uredbo GDPR in prilagoditev dokumentacije na nova pravila.

Dokumentacijo preverjajo tudi inšpektorji

Nad vašim poslovanjem bdijo tudi pristojni inšpekcijski organi, med njimi pa velja omeniti Inšpektorat RS za delo – pri nadzoru delovnih razmerij inšpektor lahko preveri vašo interno dokumentacijo, pogodbe o zaposlitvi in druge listine, relevantne za nadzor. Ne pozabite, da poslovne knjige in druge evidence lahko preveri tudi finančni inšpektor, skladno z Zakonom o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma pa lahko inšpektorji Urada RS za preprečevanje pranja denarja zavezancem pregledajo notranje akte, poslovne knjige, pogodbe in druge listine oz. dokumentacijo poslovanja, ki je bistvena za odkrivanje nepravilnosti.

Brezplačno do ustreznega vzorca in strokovnih odgovorov

On-line portal Pravilniki v podjetju združuje pravno preverjene vzorce, ki jih potrebujete pri poslovanju. Vzorce enostavno prenesete v Wordu, prilagodite svojim potrebam in uporabite takoj – in če kljub širokem naboru vzorcev ne bi našli ustreznega, vam ga bodo pravni strokovnjaki avtorskega kolektiva založbe Verlag Dashöfer kot naročniku izdelali brezplačno.

V primeru nejasnosti pa svojo dilemo lahko zastavite pravnemu strokovnjaku, ki vam bo brez dodatnega doplačila odgovoril na tri pisna vprašanja.

Bralci Finance.si si 12-mesečno naročnino na portal Pravilniki v podjetju (modul profi) lahko zagotovite s 50 % popustom in za dostop odštejete le 126 EUR+DDV (redna cena 252 EUR+DDV). Za naročilo kliknite TUKAJ>>

*Popust bo upoštevan na računu.

FINANCE
Članki
Članki Šef ECB bo v četrtek pojasnil, kaj lahko pričakujemo pri obrestih 1

Trump, Turčija in Italija - to so tri ključne besede, zaradi katerih se nekateri zdaj sprašujejo, ali bo ECB ostala na začrtani poti k...

FINANCE
Članki
Članki Jean-Claude Juncker: Članice morajo pokazati solidarnost pri migracijah, če naj ohranimo šengen 4

V zadnjem nagovoru o razmerah v EU je predsednik evropske komisije Juncker napovedal številne ukrepe - za zaščito zunanje meje in...

FINANCE
Članki
Članki Nemška borza spreminja indekse DAX 2

Pri Deutsche Börse, operaterju nemške borze, bodo septembra spremenili sestavo treh borznih indeksov iz družine DAX, tudi zaradi odprave...

FINANCE
Članki
Članki (v grafih) Zakaj se moramo pogovarjati o demografiji 19

V osmih grafih ponujamo osnovne izzive na slovenskem trgu dela, za mlade in starejše ter za odločevalce in družbo kot celoto.

FINANCE
Članki
Članki (grafi) Kako se gibanje plač v Sloveniji primerja z drugimi članicami EU 2

Kje so se v zadnjih letih plače najbolj zvišale in kako usklajeno je njihovo gibanje s spremembami v produktivnosti

FINANCE
Članki
Članki Iskanje skupnega

Težave mladih in starejših so lahko zelo podobne, zato je odgovore najbrž pametno iskati dialoško.