Hakl in Petan nameravata združiti Dnevnik in Večer. Nastajajo DV mediji

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
01.08.2018  15:41  Dopolnjeno: 01.08.2018 17:58
Hakl in Petan nameravata združiti Dnevnik in Večer. Nastajajo DV mediji

Obveščaj me o novih člankih:  

"Družbi Dnevnik, d. d., in Večer Skupina, d. o. o., sta prejšnji teden podali vlogo za soglasje ministrstva za kulturo za združevanje dveh edicij, in sicer dnevnega časopisa Večer in dnevnega časopisa Dnevnik. Družbi sta v zvezi s tem združevanjem danes podali tudi vlogo za priglasitev koncentracije na agencijo za varstvo konkurence. Družbi na obe poslani vlogi pričakujeta pozitiven odgovor, saj združitev teh dveh dnevnih časopisov ne predstavlja koncentracije na trgu dnevno-informativnih medijev," piše v sporočilu za javnost, ki so ga objavili na spletni strani Večera.

"Razmere na trgu jasno kažejo na nujo po združevanju obeh dnevnih časopisov, saj se zmanjšuje tako število kupcev dnevnih časopisov kakor tudi obseg oglaševanja. Zaradi tega ediciji vse težje samostojno izhajata, s čimer ni ogroženo le njuno zagotavljanje neodvisnega novinarskega dela, ampak tudi njuno preživetje," še sporočajo iz omenjenih časopisnih podjetij.

Skupno podjetje se bo po poročanju STA imenovalo DV mediji, v portfelju bodo imeli Dnevnik, Večer, Nedeljski dnevnik, Vestnik, križanke Razvedrilo, revije Stop, Jana, Lady, ter priloge Pilot, Moj Dom, Nika ter spletne izdaje tiskanih medijev. Po neuradnih podatkih je najbolj dobičkonosni del celotnega portfelja Nedeljski dnevnik. To je tednik z okrog 80 tisoč naročniki, za produkcijo pa je potrebno relativno malo resursov.

Petan ima Dnevnik ...

Dnevnik je v večinski lasti družb, ki sodijo v skupino DZS Bojana Petana, četrtinski delež je v lasti avstrijske Styrie. Družbi DZS in Terme Čatež sta bili sicer do lanske jeseni v postopku preventivnega prestrukturiranja, DZS je nato z upniki sklenil petletni dogovor o finančnem prestrukturiranju. Več: Zdaj gre zares: kaj namerava York s Petanovim DZS. Za zdaj se v zvezi s temi načrti še ni kaj veliko premaknilo.

Večino terjatev do DZS ima v lasti hčerinska družba sklada York Capital Management – družba York Global Finance Offshore BDH iz Luksemburga, ki je od Gorenjske banke kupila za 13,5 milijona evrov terjatev in za 67,66 milijona evrov terjatev od Družbe za upravljanje terjatev bank.

... Hakl in Todorovič pa Večer

Večer je od leta 2014 v lasti nekdanjega pristopovca Uroša Hakla in nekdanjega "tedvajevca" Saša Todorovića. Za milijon evrov sta ga kupila od časopisne hiše Delo.

Kdo kaj prinaša v zakon in ali sta Večer/Dnevnik večja od Dela?

Dnevnik je lani imel 17,4 milijona evrov prihodkov in 826 tisoč evrov čistega dobička. Prihodki so na medletni ravni upadli za šest odstotkov, dobiček pa skoraj za polovico, predvsem zaradi izrednih dogodkov. Večer posluje kot Skupina Večer in Časnik Večer, zato ločnica ni povsem jasna, se bomo pa omejili na Časnik Večer; ta je imel lani 10,7 milijona evrov prihodkov in 15 tisoč evrov čistega dobička. Podjetji se dopolnjujeta, ker je Dnevnik močan v Ljubljani, Večer pa v Mariboru, skupno podjetje pa bi imelo tako okrog 27 milijonov evrov prihodkov, zaradi sinergij pa bi moralo podjetje ustvariti med 1,5 in dva milijona evrov čistega dobička. Za primerjavo: matična družba Delo je imela lani 37,5 milijona evrov prihodkov in 1,1 milijona evrov čistega dobička.

Večer je imel konec leta 19.583 prodane naklade, Dnevnik pa 21.036, skupaj dobrih 40 tisoč. Za primerjavo, Delo je imelo 26 tisoč.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki ECB zapira pipico? Kaj to pomeni za ceno posojil, delnice in tudi prevzem Cinkarne Celje? 9

Kakšne spremembe so spodbujevalni ukrepi ECB pustili na različnih segmentih trga, kakšni bodo po pričakovanju analitikov naslednji...

FINANCE
Članki
Članki Novi finančni minister Italije Giovanni Tria - iz evra ne bi izstopil, zvišal bi DDV

Po pričakovanju analitikov bo težavno prihodnje obdobje ne le v Italiji, ampak tudi za vse tiste, ki z Italijo sodelujejo – in takih je...

FINANCE
Članki
Članki Kitajska rast se ohlaja, trgovinske skrbi se kopičijo

Ob koncu petmesečja je bila rast slovenskega izvoza med največjimi v Evropski uniji; nadaljnje omejevanje trgovinskih tokov bi to lahko...