Trump in Juncker dosegla dogovor o umiritvi trgovinskih napetosti

Čas branja: 2 min
25.07.2018  22:09  Dopolnjeno: 25.07.2018 22:19
Dogovorila sta se za znižanje carin na industrijske proizvode ter nadaljnje pogovore za rešitev vprašanja carin na jeklo in aluminij
Trump in Juncker dosegla dogovor o umiritvi trgovinskih napetosti

Ameriški predsednik Donald Trump in predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker sta Washingtonu dosegla dogovor o umiritvi trgovinskih napetosti med ZDA in EU. Trump je v skupni izjavi po srečanju dejal, da je bil to velik dan in pozdravil novo fazo trgovinskih odnosov, v katerih bosta obe strani zmagali, poroča Bloomberg.

Strani sta se dogovorili, da bo Evropa povečala uvoz utekočinjenega zemeljskega plina in soje iz ZDA, obe strani pa bosta znižali carine na industrijske proizvode, je dejal Trump.

Trump je napovedal, da bodo delali v smeri ničelnih carin, ničelnih necarinskih ovir ter ničelnih subvencij za industrijske izdelke z izjemo avtomobilov. Hkrati pa bodo poskušali rešiti vprašanje carin na aluminij in jeklo, ki jih je uvedel letos, ter povračilne carine, ki jih je uvedla EU.

Strani sta dosegli še dogovor o začetku dialoga glede trgovinskih standardov ter o zmanjšanju administrativnih ovir in stroškov v medsebojni trgovini, skupaj s partnerji pa bodo ZDA in EU delale tudi v smeri reforme Svetovne trgovinske organizacije.

Brez novih carin

Zdaj bodo ustanovili delovno skupino na visoki ravni, ki bo izvajala dogovorjeno, obe strani pa v tem času ne bosta uvajali novih carin, je dejal Juncker. To pomeni, da se je Trump vsaj zaenkrat odpovedal uvedbi dodatnih carin na uvoz avtomobilov iz EU.

Voditelja po skupni izjavi nista odgovarjala na vprašanja novinarjev.

Odprta vprašanja, najbolj pereče teme in napovedi pred današnjim srečanjem smo sicer podrobneje razdelali v članku S čim bi Juncker lahko prepričal Trumpa, da se z EU ne spusti v odprto trgovinsko vojno?.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki S čim bi Juncker lahko prepričal Trumpa, da se z EU ne spusti v odprto trgovinsko vojno? 9

Pomembna tema pogovora med predsednikom evropske komisije Junckerjem, ki je danes v ZDA na obisku pri predsedniku Trumpu, bodo...

AVTO
Posel
Posel Trump je evropski avtomobilski industriji zagrozil z uvedbo 20-odstotnih carin 7

Zagrožene carine pri uvozu evropskih avtomobilov v ZDA bi bile s tem kar osemkrat višje od zdajšnjih

FINANCE
Članki
Članki Nemška borza spreminja indekse DAX 2

Pri Deutsche Börse, operaterju nemške borze, bodo septembra spremenili sestavo treh borznih indeksov iz družine DAX, tudi zaradi odprave...

FINANCE
Članki
Članki Britanska vlada je objavila napotke za scenarij izstopa brez dogovora

Napotki so precej tehnični, nanašali naj bi se na več kot 80 področij, v prvih 31 pa vlada denimo daje splošne nasvete za podjetja v...