Siddharta nažiga rock in pridno varčuje za deževne dni

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
poletna finančna...   dodaj
mladi in denar   dodaj
starševstvo   dodaj
Siddharta dodaj
 
Čas branja: 2 min
28.06.2018  18:46
Bobnar Boštjan in kitarist Primož iz Siddharte, ki sta del ekipe že 23 let, sta mladim na Poletni finančni šoli razkrila, da se preživljata le z igranjem v skupini. Ta pa se vrača jeseni na glasbene odre s svežim albumom.
Siddharta nažiga rock in pridno varčuje za deževne dni
Foto: Aleš Beno

Obveščaj me o novih člankih:  

V Poletni finančni šoli je povprečna starost okrog 16 let. Kaj sta vidva počela v teh letih?

Boštjan: Takrat sem bil že v bendu. Ves prosti čas smo preživljali skupaj, igrali in se dobivali, veliko smo tudi športali.

Primož: Pri 16 letih sem šele začel igrati kitaro. Ko sem imel 18 let, pa sem se pridružil skupini Siddharta.

Iz hobija ste ustvarili posel in zdaj živite sanje.

Boštjan: Na začetku stvari delaš tako rekoč zastonj, mogoče smo na kakšnem nastopu dobili sendvič. Tako smo si pridobivali občinstvo. Potem so se začeli dogajati resnejši koncerti in prvi zaslužek. Na srečo smo bili dovolj zreli, da smo prve zaslužke vložili v nakup opreme in snemanje plošče. Za nas je bil prelomni koncert na bežigrajskem stadionu, ki smo ga napolnili s 30 tisoč obiskovalci. Nenehno je treba vlagati, če želiš biti uspešen.

Največ se učimo iz napak. Te ste gotovo delali tudi vi?

Boštjan: Navzgor nam je šlo do leta 2007. Potem se je ustavilo. Takrat se sprašuješ, kaj si naredil narobe. To je sicer tudi sovpadalo s svetovno gospodarsko krizo. Ljudje so se zaprli vase. Vstopnice za koncert niso nujni strošek, zato so se mu izognili. Nikoli ni nekega vzorca, po katerem boš uspel.

Primož: Potem ko analiziraš za nazaj, lahko samo sklepaš, kaj je bilo narobe: ali je bila to cena vstopnice ali izbrane lokacije, mogoče sama glasba. Dejstvo je, da se je to zgodilo, ali boš prišel iz tega večji in močnejši, pa je odvisno samo od tebe.

Ali živita samo od benda – Siddharte – ali počneta še kaj drugega?

Boštjan: Samo od prihodkov skupine. Nisva si predstavljala takega življenja. Prav v tem obdobju, ko se je pričakovalo, da se bom nekje zaposlil, smo s koncerti že zaslužili toliko, da mi službe ni bilo treba iskati. Danes lahko normalno živim in preživljam družino. Treba pa je paziti in varčevati.

Primož: Naše delo je precej sezonsko. So obdobja, ko je nastopov več in ko jih je manj. Zato je treba paziti na vsak evro.

Sta torej vešča upravljanja osebnih financ?

Boštjan: Sam sem kar dober s financami. Imam nekaj privarčevanega denarja, tako da bi lahko brez skrbi preživel dve leti. Namensko varčujem, sicer pa nimam vsega denarja v banki. Nekaj sem vlagal v kriptovalute, a le del denarja, ki ga lahko izgubim.

Primož: Tudi bend ima svoje varnostne denarne rezerve za nepredvidene okoliščine. Sam pa sem v boljših časih imel denar na banki, ko so bile obrestne mere za depozite štiri odstotke, zdaj imam odprta bančna računa, na katerih varčujem za svoje otroke. Tudi sam sem vložil v kriptovalute, vendar tega ne jemljem kot naložbo, verjamem v obstoj te tehnologije blokovnih verig.

Daljši intervju z glasbenikoma je objavljen na www.financna-sola.si.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
(finančna šola #3) ​​​​​​​Poletni projekt: počistite podstrešje in napolnite denarnico 1

Mladi so se na praktičnih primerih tretji dan Poletne finančne šole naučili, kako se lotiti prodaje rabljenih predmetov. O tem je...

FINANCE
Članki
Članki Dileme ob oživitvi govoric o združitvi Deutsche Bank in Commerzbank 8

Dilem je veliko, krepi jih tudi dejstvo, da je tečaj delnic Deutsche Bank pod velikim tržnim pritiskom zdrsnil na zgodovinsko najnižjo...

AVTO
Posel
Posel Avtomobilske družbe jeseni pričakujejo zastoje v proizvodnji 1

Septembra bodo morale avtomobilske družbe v EU preiti na strožje meritve izpustov in porabe, to pa utegne povzročiti motnje v...

SUBV
Članki
Članki Imate doma 18-letnika? Samo še danes se lahko poteguje za brezplačno vozovnico Interrail. 1

EU bo to poletje 15 tisoč 18-letnikom – od tega 61 iz Slovenije – podarila brezplačno vozovnico za potovanje z vlakom po Evropi...

AVTO
Posel
Posel Elon Musk bo odpustil devet odstotkov zaposlenih v poskusu, da Tesla doseže dobiček 6

V pismu zaposlenim je Elon Musk, razvpiti šef ameriške družbe za proizvodnjo električnih avtomobilov Tesla, zapisal, da glavni motiv...

FINANCE
Članki
Članki Nemške kazalnike vse bolj zaznamuje nestanovitnost 1

Koliko so dogodki iz zadnjih mesecev vplivali konkretno na rast nemškega BDP, pa bomo videli že prihodnji teden

FINANCE
Članki
Članki Nemška borza spreminja indekse DAX 2

Pri Deutsche Börse, operaterju nemške borze, bodo septembra spremenili sestavo treh borznih indeksov iz družine DAX, tudi zaradi odprave...

OGLAS
FINANCE
Jaguar I-PACE je evropski avto leta

Povsem električni Jaguar I-PACE je na evropskem izboru za avto leta 2019 osvojil prvo mesto. Jaguar je to prestižno nagrado prejel prvič.