Siddharta nažiga rock in pridno varčuje za deževne dni

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
28.06.2018  18:46
Bobnar Boštjan in kitarist Primož iz Siddharte, ki sta del ekipe že 23 let, sta mladim na Poletni finančni šoli razkrila, da se preživljata le z igranjem v skupini. Ta pa se vrača jeseni na glasbene odre s svežim albumom.
Siddharta nažiga rock in pridno varčuje za deževne dni
Foto: Aleš Beno

Obveščaj me o novih člankih:  

V Poletni finančni šoli je povprečna starost okrog 16 let. Kaj sta vidva počela v teh letih?

Boštjan: Takrat sem bil že v bendu. Ves prosti čas smo preživljali skupaj, igrali in se dobivali, veliko smo tudi športali.

Primož: Pri 16 letih sem šele začel igrati kitaro. Ko sem imel 18 let, pa sem se pridružil skupini Siddharta.

Iz hobija ste ustvarili posel in zdaj živite sanje.

Boštjan: Na začetku stvari delaš tako rekoč zastonj, mogoče smo na kakšnem nastopu dobili sendvič. Tako smo si pridobivali občinstvo. Potem so se začeli dogajati resnejši koncerti in prvi zaslužek. Na srečo smo bili dovolj zreli, da smo prve zaslužke vložili v nakup opreme in snemanje plošče. Za nas je bil prelomni koncert na bežigrajskem stadionu, ki smo ga napolnili s 30 tisoč obiskovalci. Nenehno je treba vlagati, če želiš biti uspešen.

Največ se učimo iz napak. Te ste gotovo delali tudi vi?

Boštjan: Navzgor nam je šlo do leta 2007. Potem se je ustavilo. Takrat se sprašuješ, kaj si naredil narobe. To je sicer tudi sovpadalo s svetovno gospodarsko krizo. Ljudje so se zaprli vase. Vstopnice za koncert niso nujni strošek, zato so se mu izognili. Nikoli ni nekega vzorca, po katerem boš uspel.

Primož: Potem ko analiziraš za nazaj, lahko samo sklepaš, kaj je bilo narobe: ali je bila to cena vstopnice ali izbrane lokacije, mogoče sama glasba. Dejstvo je, da se je to zgodilo, ali boš prišel iz tega večji in močnejši, pa je odvisno samo od tebe.

Ali živita samo od benda – Siddharte – ali počneta še kaj drugega?

Boštjan: Samo od prihodkov skupine. Nisva si predstavljala takega življenja. Prav v tem obdobju, ko se je pričakovalo, da se bom nekje zaposlil, smo s koncerti že zaslužili toliko, da mi službe ni bilo treba iskati. Danes lahko normalno živim in preživljam družino. Treba pa je paziti in varčevati.

Primož: Naše delo je precej sezonsko. So obdobja, ko je nastopov več in ko jih je manj. Zato je treba paziti na vsak evro.

Sta torej vešča upravljanja osebnih financ?

Boštjan: Sam sem kar dober s financami. Imam nekaj privarčevanega denarja, tako da bi lahko brez skrbi preživel dve leti. Namensko varčujem, sicer pa nimam vsega denarja v banki. Nekaj sem vlagal v kriptovalute, a le del denarja, ki ga lahko izgubim.

Primož: Tudi bend ima svoje varnostne denarne rezerve za nepredvidene okoliščine. Sam pa sem v boljših časih imel denar na banki, ko so bile obrestne mere za depozite štiri odstotke, zdaj imam odprta bančna računa, na katerih varčujem za svoje otroke. Tudi sam sem vložil v kriptovalute, vendar tega ne jemljem kot naložbo, verjamem v obstoj te tehnologije blokovnih verig.

Daljši intervju z glasbenikoma je objavljen na www.financna-sola.si.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
(finančna šola #3) ​​​​​​​Poletni projekt: počistite podstrešje in napolnite denarnico 1

Mladi so se na praktičnih primerih tretji dan Poletne finančne šole naučili, kako se lotiti prodaje rabljenih predmetov. O tem je...

FINANCE
Članki
Članki Bruselj je uvedel začasne protidumpinške ukrepe zoper kitajska e-kolesa

Začasne zaščitne carine na uvoz kitajskih električnih koles v EU so zbudile zadovoljstvo pri proizvajalcih, so pa razburile evropske...

FINANCE
Članki
Članki (pravice potrošnikov) Bo Bruslju uspelo nasititi volka, koza pa bo preživela?

Evropska pravila o varstvu potrošnikov so med najstrožjimi, jih je pa težko uresničiti – pa naj gre za dokazovanje domnevne dvojne...

FINANCE
Članki
Članki Novi finančni minister Italije Giovanni Tria - iz evra ne bi izstopil, zvišal bi DDV

Po pričakovanju analitikov bo težavno prihodnje obdobje ne le v Italiji, ampak tudi za vse tiste, ki z Italijo sodelujejo – in takih je...

FINANCE
Članki
Članki Po vrhu o migracijah: Italija z načrtom v desetih točkah, Nemčija z EU več hitrosti 7

Italijanski premier, ki je na nedeljskem izrednem vrhu o migracijah predstavil vladni predlog evropske strategije v desetih točkah, je med...

FINANCE
(priročnik) Kaj poganja slovensko elektromobilnost? 6

Elektromobilnost ni več le vizija, sanje okoljsko ozaveščenih in tehnično usmerjenih posameznikov.