(finančna šola #1) 5 pravil urejenih osebnih financ in malce komedije za začimbo

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
poletna finančna...   dodaj
mladi in denar   dodaj
starševstvo   dodaj
Roman Budna dodaj
Sberbank dodaj
 
Čas branja: 6 min
26.06.2018  18:16  Dopolnjeno: 26.06.2018 19:25
Včeraj se je začela 3. Poletna finančna šola za najstnike. Udeležilo se jo je 26 mladih. Prvi dan so spoznali osnove bančništva, vse to pa smo začinili tudi z dobrim humorjem.
(finančna šola #1) 5 pravil urejenih osebnih financ in malce komedije za začimbo

Obveščaj me o novih člankih:  

Prvi dan že 3. Poletne finančne šole za najstnike so mladi spoznali to, kar bi tako rekoč moral znati vsak Slovenec – kako pametno ravnati z osebnimi financami in kako si jih urediti. »Vsak dan smo izpostavljeni več kot tisoč oglasnim sporočilom, vsi nam hočejo nekaj prodati. S plačo pa moraš, ko si starejši, preživeti do naslednje plače,« je začel predavanje Roman Budna, vodja oddelka za bančne produkte in prokurist pri Sberbank. V šali je spomnil tudi na pregovorno slovensko zavist: ljudje si kupujemo stvari, ki jih ne potrebujemo, z denarjem, ki ga nimamo, da naredimo vtis na ljudi, za katere nam v resnici ni mar. V splošnem verjamemo, da finance uspešno obvladujemo, a žal ni tako.

Pet pravil urejenih osebnih financ

1. Prihodki naj bodo večji od dohodkov: Sledite gospodinjski logiki – toliko, kolikor imam, lahko tudi zapravim. Razlika med prihodki in odhodki mora biti pozitivna. Ta omogoča varčevanje pa tudi najem in redno odplačevanje posojila. »Ni pomembno, koliko posameznik zasluži, temveč to, da del prihodka nameni varčevanju.« Mladim je svetoval, naj naredijo analizo prihodkov (aktivni – študentsko delo, pasivni – štipendije) in izdatkov (teh kategorij je več). Obvezno si zapisujete izdatke – vsak dan, vsak cent. Pomembno se je tudi vprašati, kaj res potrebujemo.

2. Premoženje naj bo večje od obveznosti: Če so obveznosti večje, lahko sledi osebni stečaj. V Sloveniji so tudi že 19-letniki pristali v osebnem stečaju – primer, ki smo ga omenili v reviji Moje finance, je bil zadolženost zaradi naročniških paketov za telefon.

3. Zadolževanje: Vse hočemo imeti takoj, nihče nima časa za čakanje, zato je danes zadolževanje tako rekoč neizogibno, opozarja Budna. To pa moramo storiti pravilno – pravilna ročnost in vrsta posojila. Priporočljiva je tudi lastna udeležba. Prav tako nas mora zanimati, ko najemamo posojilo, efektivna obrestna mera (EOM), ki pokaže vse stroške in koliko nas bo posojilo dejansko stalo. Posojila se jemljejo v valuti, v kateri prejemamo plačo.

4. Zavarovanje: Zelo radi zavarujemo premoženje, najmanj pozornosti pa namenimo temu, ali smo sami dobro in pametno zavarovani.

5. Brez varčevanja ne bo šlo: »Varnostna rezerva je nujna. Višina te naj bi omogočala pokrivanje nujnih življenjskih izdatkov posameznika najmanj za šest mesecev,« opozarja Budna. »Finančna svoboda pa je finančni položaj, ki posamezniku omogoča dolgoročno življenje v izbranem življenjskem slogu, neodvisnost od dela oziroma aktivnih prihodkov,« doda. Meni, da ni težava vložiti v kriptovalute, ni pa pametno vložiti več, kot lahko izgubite, ker gre za nereguliran trg. Ni tudi dobro samo posnemati nekoga, ker so spremembe na tem trgu zelo hitre. »Treba se je vprašati, kakšen vlagatelj ste – ste naklonjeni tveganju in kakšen delež tveganih naložb si lahko privoščite,« za konec pove Roman Budna iz Sberbank.

Spremljate blog s poletne finančne šole na www.financna-sola.si

Mini intervju: Komik Sašo Stare: Z vsem se da preživeti, če si dober v tem, kar počneš

Sašo stare, stand-up komik, improvizator, Skečoholik, ki je na poletni finančni šoli za najstnike povedal, kako je biti komik v svetu, kjer hočejo vsi biti milijonarji.

In kako so mladi preživeli prvi dan poletne finančne šole?Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Britanska vlada je objavila napotke za scenarij izstopa brez dogovora

Napotki so precej tehnični, nanašali naj bi se na več kot 80 področij, v prvih 31 pa vlada denimo daje splošne nasvete za podjetja v...

FINANCE
Članki
Članki Nemška borza spreminja indekse DAX 2

Pri Deutsche Börse, operaterju nemške borze, bodo septembra spremenili sestavo treh borznih indeksov iz družine DAX, tudi zaradi odprave...

FINANCE
Članki
Članki Iskanje skupnega 1

Težave mladih in starejših so lahko zelo podobne, zato je odgovore najbrž pametno iskati dialoško.

FINANCE
Članki
Članki (v grafih) Zakaj se moramo pogovarjati o demografiji 19

V osmih grafih ponujamo osnovne izzive na slovenskem trgu dela, za mlade in starejše ter za odločevalce in družbo kot celoto.

FINANCE
Članki
Članki Nemške kazalnike vse bolj zaznamuje nestanovitnost 1

Koliko so dogodki iz zadnjih mesecev vplivali konkretno na rast nemškega BDP, pa bomo videli že prihodnji teden

FINANCE
Članki
Članki Kaj bo šef Feda Powell storil na julijskem obrestnem zasedanju

Na tokratnem zasedanju Feda analtiki ne pričakujejo obrestnega dviga - in to ne zaradi nedavnih kritik, ki jih je na račun Feda izrekel...

FINANCE
Članki
Članki (brexit) Vse več pozivov, naj se podjetja pripravijo na vse scenarije

Pri evropski komisiji so pred nedavnim opozorili: Izstop Velike Britanije iz EU bo, ne glede na to, ali bosta partnerici dosegli dogovor...

PRO
Članki
Članki Kako med prvomajskimi prazniki do štirih hotelskih zvezdic za ceno treh?

Razkrivamo tudi, kako do štirizvezdičnega razvajanja skozi vse leto.