Kaj prinaša Celju novi občinski naložbeni val

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
občine   dodaj
Celje   dodaj
Cinkarna Celje dodaj
Tomaž Benčina dodaj
Abanka dodaj
 
Čas branja: 4 min
19.06.2018  05:00
Kaj prinaša Celju novi občinski naložbeni val
V Celju se odpirajo nove zaposlitvene priložnosti. Med drugim stavijo tudi na turizem.

Obveščaj me o novih člankih:  
občine   dodaj
Celje   dodaj
Cinkarna Celje dodaj
Tomaž Benčina dodaj
Abanka dodaj

V mestni občini Celje so, tako kot v drugih mestnih občinah, pred novim naložbenim valom. Spodbudila ga bodo sredstva evropskega mehanizma celostne teritorialne naložbe (CTN). Kaj bodo gradili Celjani?

Pri prenovi stanovanj na nerevitaliziranih območjih bodo energetsko in uporabno prenovili 26 stanovanj v večstanovanjskih objektih na različnih lokacijah, so nam pojasnili v mestni občini Celje.

Stanovanjske enote bodo prenovili za upravičence do neprofitnih stanovanj, prenovili bodo tudi namenska stanovanja za mlade in mlade družine, podjetnike in starejše ter službena stanovanja. S prenovo bodo revitalizirali območja, kjer se ta stanovanja nahajajo, zlasti centre stanovanjskih sosesk in staro mestno jedro.

Skupaj bodo prenovili 1.250 kvadratnih metrov stanovanjskih površin. Investicija je ocenjena na 608 tisoč evrov, od tega pričakujejo 293 tisoč evrov sofinanciranja.

Prostor za otroke, start-upe in znanost

V okviru projekta Generator bodo obnovili stavbo Gubčeva 1 oziroma nekdanjo Veleblagovnico T. Uredili bodo zgornja tri nadstropja in tri medetaže. Prostori bodo namenjeni vsem generacijam od predšolske mladine do odraslih, zagonskim in visokotehnološkim podjetjem in drugim tehnološkim družbam z višjo dodano vrednostjo.

V objektu bodo vzpostavili znanstveno-industrijski park z učnimi eksponati in eksperimenti, ki bodo tematsko povezani z regijsko industrijo. Projekta bodo predvidoma izvajali letos in prihodnje leto, naložbo ocenjujejo na 5,5 milijona evrov, od tega pričakujejo 3,6 milijona evrov sofinanciranja.

Nove kolesarske steze

Med projekte CTN so uvrstili tudi gradnjo 30 kilometrov kolesarskih stez. Ocenjujejo, da znaša naložba v omrežje kolesarskih povezav 2,3 milijona evrov. Vrednost nepovratnih sredstev CTN znaša 1,47 milijona evrov, kar pomeni, da bo občina primaknila dobrih 800 tisoč evrov.

Projekt bodo izvajali v letih od 2019 do 2021. Skupaj z že zgrajenimi kolesarskimi stezami bo omrežje kolesarskih povezav v mestu po končanju del dolgo približno 80,5 kilometra.

135 novih stanovanj

V okviru mehanizma CTN so prijavili še gradnjo soseske Dečkovo naselje DN10 v predvideni vrednosti 13,5 milijona evrov. Naselje bodo dogradili z novo stanovanjsko sosesko na površini 20 tisoč kvadratnih metrov. Zgradili bodo komunalno infrastrukturo, šest stanovanjskih objektov s 135 stanovanji in parkirno hišo.

Plezalni center v šolski telovadnici

Načrtujejo oziroma končujejo pa tudi naložbe, pri katerih ne bodo dobili sredstev iz evropskega mehanizma CTN. Med takšnimi je telovadnica, ki so jo aprila letos odprli pri I. osnovni šoli Celje. Telovadnica ima plezalni center, dve etaži, pritličje in galerijo, ter tribuno s 366 sedeži. Končna vrednost naložbe bo približno 3,8 milijona evrov, večino bo financirala občina.

Muzejski trg bo temeljito prenovljen

Na Muzejskem trgu so obnovili celotno gospodarsko infrastrukturo, položili so nove tlake, postavili novo urbano opremo in javno razsvetljavo. Med obnovo so odkrili dragocene freske, dela pri projektu za zaščito arheoloških ostalin bodo predvidoma končali do poletja, potem pa bodo nadaljevali rekonstrukcijo Muzejskega trga.

Ocenjujejo, da bo naložba, vključno s parkiriščem na Okopih in vsemi arheološkimi raziskavami, vredna okoli 1,5 milijona evrov. Projekt bodo predvidoma končali do jeseni. Gradbena dela za zaščito arheoloških ostalin so ocenili na okoli 450 tisoč evrov.

Energetsko bodo sanirali osem javnih objektov

Občina je marca z Energetiko Celje podpisala koncesijsko pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu za energetsko sanacijo osmih javnih objektov: štirih osnovnih šol, treh vrtcev in Celjskega doma, katerega neto vrednost energetske sanacije je ocenjena na 1,6 milijona evrov.

S projektom kandidirajo na razpisu za sofinanciranje energetske prenove občinskih stavb pri ministrstvu za infrastrukturo, in sicer za nepovratna sredstva iz kohezijskih skladov.

Pričakujejo do 40 odstotkov kohezijskih sredstev, kar pomeni do 1,6 milijona evrov. Energetika Celje bo zagotovila približno 1,9 milijona evrov, preostalih 450 tisoč evrov pa bo prispevala občina. Skupni znesek naložbe ocenjujejo na štiri milijone evrov.

Za kolesa in avtobuse

Občina bo od ministrstva za infrastrukturo letos dobila 745 tisoč evrov nepovratnih sredstev. V okviru projekta bodo za javni sistem izposoje kupili sto koles, od tega 66 klasičnih, 34 pa električnih.

Postavili bodo 17 postaj javnega sistema izposoje koles in vzpostavili programsko opremo za delovanje sistema. Na več avtobusnih postajališčih bodo postavili nadstrešnice in drugo urbano opremo ter namestili prikazovalnike, namenjene obveščanju potnikov o prihodih avtobusov. Vrednost celotnega projekta znaša 1,4 milijona evrov.

Nova skakalnica na Šmartinskem jezeru

S pomočjo nepovratnih sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja bodo do oktobra na Šmartinskem jezeru zgradili novo skakalnico, eno pa obnovili in postavili tribuno za gledalce, prožno ponjavo (trampolin) in rampo za rolkarje. Agencija za kmetijske trge je občini odobrila 103 tisoč evrov nepovratnih sredstev. Projekt ocenjujejo na približno 200 tisoč evrov.

Za viseči most še ni finančne konstrukcije

Prepoznavnost Celja želijo povečati s 505 metrov dolgim visečim mostom. Most bo jeklen, sestavljen iz kablov, vrvi, vešalk in pohodne površine, ki bo zasnovana kot jeklena rešetka. Sidran bo v pobočje hriba na obeh straneh. Načrtujejo tudi ureditev doživljajske poti mimo zgodovinskih in kulturnih znamenitosti v starem mestnem jedru.

Po prvih ocenah bo celoten projekt stal okoli 3,3 milijona evrov, od tega bo ureditev dostopnih poti stala približno milijon evrov. Finančne konstrukcije še niso pripravili. Projekt bi lahko uresničili v javno-zasebnem partnerstvu, lahko pa bi ga prijavili na evropski razpis za sofinanciranje turistične infrastrukture, so še sporočili z mestne občine Celje.NEP&GRAD
Gradnja in bivanje
Gradnja in bivanje V Celju se pripravljajo na gradnjo 135 najemnih stanovanj 1

Celotna gradnja bo stala okoli 13 milijonov evrov, financirali pa jo bodo z lastnimi in evropskimi sredstvi.

FINANCE
Članki
Članki Bruselj je uvedel začasne protidumpinške ukrepe zoper kitajska e-kolesa

Začasne zaščitne carine na uvoz kitajskih električnih koles v EU so zbudile zadovoljstvo pri proizvajalcih, so pa razburile evropske...

SUBV
Članki
Članki Imate doma 18-letnika? Samo še danes se lahko poteguje za brezplačno vozovnico Interrail. 1

EU bo to poletje 15 tisoč 18-letnikom – od tega 61 iz Slovenije – podarila brezplačno vozovnico za potovanje z vlakom po Evropi...

AVTO
Posel
Posel Avtomobilske družbe jeseni pričakujejo zastoje v proizvodnji 1

Septembra bodo morale avtomobilske družbe v EU preiti na strožje meritve izpustov in porabe, to pa utegne povzročiti motnje v...

FINANCE
Članki
Članki Dileme ob oživitvi govoric o združitvi Deutsche Bank in Commerzbank 8

Dilem je veliko, krepi jih tudi dejstvo, da je tečaj delnic Deutsche Bank pod velikim tržnim pritiskom zdrsnil na zgodovinsko najnižjo...

AVTO
Posel
Posel Elon Musk bo odpustil devet odstotkov zaposlenih v poskusu, da Tesla doseže dobiček 6

V pismu zaposlenim je Elon Musk, razvpiti šef ameriške družbe za proizvodnjo električnih avtomobilov Tesla, zapisal, da glavni motiv...

FINANCE
Članki
Članki (v grafih) Zakaj se moramo pogovarjati o demografiji 19

V osmih grafih ponujamo osnovne izzive na slovenskem trgu dela, za mlade in starejše ter za odločevalce in družbo kot celoto.

PRO
Članki
Članki Slovenska fintech disrupcija: Platforma za instantne nakupe na obroke v poslovalnicah in na spletu

Alternativne metode plačevanja so se na trgu pojavile predvsem kot odgovor na drugačne potrebe kupcev, ki pri nakupih iščejo hitrejše,...