Bruseljski opomin Sloveniji zaradi nesanaciji odlagališča Bukovžlak. Iz Cinkarne sporočajo: ''To ni naše odlagališče''

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
Cinkarna Celje dodaj
Tomaž Benčina dodaj
Cinkarna dodaj
 
Čas branja: 2 min
07.06.2018  14:38  Dopolnjeno: 07.06.2018 14:40
Bruseljski opomin Sloveniji zaradi nesanaciji odlagališča Bukovžlak. Iz Cinkarne sporočajo: ''To ni naše odlagališče''

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
okolje   dodaj
Cinkarna Celje dodaj
Tomaž Benčina dodaj
Cinkarna dodaj

Evropa komisija z današnjim uradnim opominom poziva Slovenijo, naj v celoti spoštuje sodbo Sodišča EU z dne 16. julija 2015 (zadeva C-140/14) in sanira nezakonito odlagališče odpadkov v Bukovžlaku pri Celju.

"Zaradi prisotnosti težkih kovin predstavlja to odlagališče, sestavljeno iz onesnaženega zemeljskega izkopa in industrijskih odpadkov, resno tveganje za zdravje ljudi in okolje. Tri leta po sodbi Sodišča Slovenija ni sprejela ustreznih ukrepov za sanacijo ali zaprtje tega odlagališča v skladu z zahtevami direktive o odlagališčih in okvirne direktive o odpadkih. Slovenija je sanirala eno od dveh odlagališč, ki ju zadeva sodba, in sicer s predelavo 40.000 ton nevarnih odpadkov, odvrženih na industrijskem območju „Gaberje jug“. Komisija Sloveniji pošilja uradni opomin, preden bo zadevo znova predložila Sodišču in zahtevala naložitev finančnih sankcij. Če Slovenija v naslednjih dveh mesecih ne bo ukrepala, ji lahko Komisija pošlje obrazloženo mnenje o tej zadevi," sporočajo iz Bruslja.

Odlagališče odpadkov v Bukovžlaku je v preteklosti imela tudi Cinkarna Celje. Predsednik uprave Tomaž Benčina pojasnjuje: »Imamo tri odlagališča, ki jih že dalj časa saniramo, in med njimi ni odlagališča v Bukovžlaku pri Celju, na katerega se nanaša sodba Sodišča EU. Z omenjenim odlagališčem, ki je sicer blizu naše tovarne in se nahaja na območju Stare Cinkarne, torej nimamo nič. To je povsem državna zgodba, ki je po mojem vedenju povezana z gradnjo nakupovalnih središč. Na odlagališče so menda vozili odvečno zemljo.«

Kot je poročalo Delo, policija in tožilstvo nikoli nista zanesljivo ugotovila, kdo je v Bukovžlak dovažal nevarne zastrupljene odpadke.

Kako se Cinkarna loteva ekoloških sanacij?

Cinkarna je lani najela ameriško družbo CDM Smith za poročilo o stroških sanacije onesnaženja zaradi preteklega dela. Po izsledkih poročila naj bi dodatni ukrepi na odlagališču Bukovžlak stali dodatnih 270 tisoč do 525 tisoč evrov. Tomaž Benčina, predsednik uprave Cinkarne Celje, je v lanskem intervjuju za Finance pojasnil, da bodo stroški ekoloških sanacij podobni rezervacijam, ki jih imajo v bilanci pripravljene za tovrstni namen. Kdaj se bo ekološka sanacija začela izvajati? "Sledimo priporočilom izdelovalca ocene tveganja. Raziskave so pokazale zatekanje podzemne vode v smeri vzhodnega dela pregrade odlagališča nenevarnih odpadkov Bukovžlak. Za sanacijo smo pripravili projekt izvedbe drenaž, ki ga bomo začeli izvajati ta mesec. Pred nedavnim smo po dogovoru s krajani Bukovžlaka naročili Nacionalnemu laboratoriju za zdravje, okolje in hrano vzorčenje in analizo pridelkov pod odlagališčem nenevarnih odpadkov Bukovžlak. Analize bomo posredovali toksikologu v Nemčijo in ta bo izdelal oceno tveganja za prebivalce. Na lokaciji trenutne proizvodnje je v izdelavi model širjenja onesnažil proti vodotokoma Hudinja in V Ložnica, ki bo dal natančen odgovor o tem, kako naj se izvajajo nadaljnji sanacijski ukrepi," je lani jeseni povedal Benčina.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Zakaj je Tomaž Benčina za hip pomislil, da vodi najboljše podjetje na svetu? 1

Kupcev za Cinkarno Celje mrgoli, je na Savinjskem forumu povedal prvi cinkar Tomaž Benčina

FINANCE
Neuradno: za lastnike Cinkarne je ponudba prenizka 11

Delnica Cinkarne ob začetku trgovanja poskočila za 6,7 odstotka, lastnikom zrasli apetiti

FINANCE
Slovenija
Slovenija Boj za Cinkarno opazno poživil domačo borzo

Delničarji Cinkarne Celje so se ob napovedani prevzemni ceni 220 evrov le nasmehnili, večji pa bi lahko oblikovali nov prodajni konzorcij.

FINANCE
Neuradno: KKR in Ring napadata Cinkarno Celje 3

Nihče uradno zadeve ne komentira, neuradno se govori o skupni prevzemni ponudbi avstrijskega Ringa in ameriškega sklada KKR

PRO
Članki
Članki Procesna avtomatizacija ne bo nadomestila zaposlenih

Procesna avtomatizacija in druge oblike umetne inteligence bodo sčasoma prevzele nekatere delovne naloge, ne pa delovnih mest.