Jutarnji list in Agrokor: ameriški veleposlanik želi, da se omeji Ruse, skladi pa hočejo 15 odstotne obresti za podaljšanje kredita!

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
trgovina   dodaj
Hrvaška   dodaj
Agrokor dodaj
Mercator dodaj
Herman Gref dodaj
 
Čas branja: 2 min
07.06.2018  11:08  Dopolnjeno: 07.06.2018 11:45
Jutarnji list in Agrokor: ameriški veleposlanik želi, da se omeji Ruse, skladi pa hočejo 15 odstotne obresti za podaljšanje kredita!
Foto: Shutterstock

Obveščaj me o novih člankih:  
trgovina   dodaj
Hrvaška   dodaj
Agrokor dodaj
Mercator dodaj
Herman Gref dodaj

To so nove slabe novice za Agrokor in njegovo prihodnost kot delujočega podjetja.

Kako zelo politično vprašanje je Agrokor - in to ne le hrvaško politično vprašanje zaradi sistemskega podjetja, ali slovensko politično vprašanje zaradi Mercatorja, temveč rusko in ameriško vprašanje - je bilo jasno že, ko je ruski veleposlanik, torej politik, pred dobrim letom dni prvi javno in na glas povedal, da ruske banke Agrokorja že ne bodo več financirale.

Drugi pomemben mednarodni dogodek je bil obisk predsednice hrvaške v Rusiji oktobra lani. Iz tega sestanka ni razvpita le Putinova izjava Hermanu Grefu, prvemu človeku Sberbanke, kakšna "škrtica" je, da komplicira zaradi milijarde evrov. Toliko je namreč Sberbank najmanj izpostavljena do Agrokorja. Rezultat tega sestanka je bil očitno tudi jasno politično rusko-hrvaško soglasje, da se Sberbank vrne v upniški dogovor na Agrokorju kot eden glavnih igralcev. To se je sicer dokončno zgodilo šele letos. Hrvaški dobavitelji so komaj nedavno ugotovili, da ta poteza - razen, če ruska banka da še milijardo ali dve zraven za njihovo poplačilo (ne bomo pač komplicirali z milijardo evrov, kajne) in potem zavlada lastništvu Agrokorja ali pa če se zgodi čudež - zanje pomeni manj poplačila. Ameriškim finančnim skladom, če ne upoštevamo teorij zarote, da itak delajo z Rusi, so bila tveganja vrnitve Sberbank v upniški dogovor takoj jasna.

Zdaj se je enako neslavno kot prej ruski ambasador v Agrokor vpletel še ameriški veleposlanik na Hrvaškem, češ, da bi bilo treba ne glede na delež, ki ga bodo upniki dobili v novem Agrokorju, omejiti glasovalne pravice na največ deset odstotkov na posameznega. To leti predvsem na Sberbank, ki bo dobila hudo več kot deset odstotkov lastništva v novem Agrokorju. Razpršen vpliv je po mnenju ameriškega ambasadorja boljši za upravljanje in stabilnost podjetja. Ja, seveda - to je tako, kot da bi poslušali slovenske mojstre pri prodaji oziroma neprodaji NLB.

Ob tem je pomemben še en podatek: Agrokor je nedavno javnost obvestil, da ni dobil novega kredita, kar je pomenilo, da bo skušal podaljšati obstoječi tako imenovani roll up kredit. Pristopila bi naj tudi Sberbanka, tako da bi se vrednost posojila povečala. Ameriški skladi pa za podaljšanje roll-up kredita zahtevajo visoke, in sicer kar 15 odstotne obresti. To je sicer logično, Agrokor je ta hip še bolj tvegano podjetje kot je bil lani: za izglasovan in potrjen upniški dogovor, ki bi družbo rešil pred stečajem, je le še 30 dni. In drugič, pa naj Agrokor dobi denar ceneje kje drugje, če ga lahko. Posojanje denarja ni rdeči križ. Seveda pa 15-odstotnih obresti najbrž ne more plačevati in preživeti nihče, zagotovo pa ne Agrokor. To pomeni, da tudi, če je upniški dogovor zdaj sprejet - pod pogoji in kompromisi, ki po naši oceni, ne omogočajo preživetja Agrokorja, premalo režejo, preveč plačujejo dobaviteljem, puščajo tudi previsoko zadolženost - to dolgoročno ne rešuje Agrokorja, da postane normalno delujoče podjetje.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.