Teh 10 finančnih lekcij naučite svoje otroke, preden gredo od doma!

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
poletna finančna...   dodaj
finančna pismenost   dodaj
starševstvo   dodaj
mladi   dodaj
Mojca Ivanc dodaj
 
Čas branja: 4 min
05.06.2018  22:01
Starši, pozor! Pripravili smo 10 finančnih lekcij, ki jih morajo vaši otroci slišati, preden zapustijo varno zavetje doma. To so tudi lekcije, ki jih bodo spoznali mladi na Jesenski finančni šoli, ki se bo odvila 29. in 30. oktobra.
Teh 10 finančnih lekcij naučite svoje otroke, preden gredo od doma!
Foto: Shutterstock

Obveščaj me o novih člankih:  
poletna finančna šola   dodaj
finančna pismenost   dodaj
starševstvo   dodaj
mladi   dodaj
Mojca Ivanc dodaj

1. 10 odstotkov od plače takoj na stran za dolgoročen cilje, 10 odstotkov za kratkoročne!Najprej si postavite si finančne cilje. Ko te določite, pa od svojega zaslužka, takoj 10 odstotkov denarja dajte na stran za dolgoročne cilje, 10 odstotkov pa za kratkoročne. Vsak evro, ki ga porabite vpisujte v proračun. S spremljanjem stroškov in njihovo analizo lahko čez ugotovimo, za kaj denar sploh zapravljate.

2. Za avto, telefon in počitnice varčujte in se za to ne zadolžujte!

Osnovno pravilo osebnih financ je, da si za stavri, ki niso nujne ne sposojamo denarj. Za telefon, počitnice in podobno si denarja nikoli ne sposojamo, za te cilje varčujemo. Tudi za avto. Če vemo, da ga bomo potrebovali čez 5 let, imamo pet let časa da privarčujemo želen znesek. Največja prednost mladih je čas, saj se ravno skozi čas vidi velika sila obrestnoobrestnega računa. Zato od prvega dne, ko boste šli v službo, dajte na stran 10 odstotkov za pokojnino

3. Vlaganje na delniške trge je tek na dolge proge, zato začnite zgodaj!

»Statistike ameriškega kapitalskega trga kažejo, da je bilo v stoletni zgodovini zelo malo desetletnih obdobij, le okoli 20 odstotkov, ki so bila negativna. Je pa vlaganje na delniške trge tek na dolge proge,« pravi Mojca Ivanc, direktorica sektorja trženja, prodaje in razvoja na Triglav Skladih.

»Če razdeliš pico na šest enakih kosov in kupiš enega od njih, postaneš lastnik šestine pice. Če je cena celotne pice deset evrov, moraš za nakup enega kosa odšteti 1,67 evra, postaneš pa 16,7-odstotni lastnik pice. Enako velja za delnice, le da z nakupom delnice postaneš lastnik podjetja,« zelo ilustrativno opisuje Roman Zidarn, glavni ekonomist na Triglav Skladih.

4. Zadolžujte se v valuti, v kateri prejemate plačo!

»Posojila so dobra in slaba. Če najamemo posojilo za nakup stanovanja, da lahko gremo na svoje prej kot pred kakšnim 70. letom, je to denimo dobra odločitev. Če si vzamete posojilo za razkošno in nepotrebno potovanje, potem pa to ni najboljša odločitev. Vedno pa se zadolžite v tisti valuti, v kateri prejemate plačo,« pravi Roman Budna, prokurist v Sberbank.

5. Ko kupujete športno opremo, tehniko in druge izdelke, preverite in primerjajte cene na spletu, v trgovini, tudi prek spletnih dražb. Prav pri slednjih lahko veliko prihranite.

»Najceneje boste na spletu kupovali prek spletnih dražb. Izdelek dobi tisti ponudnik, ki je ob izteku dražbe ponudil največ denarja. Pomagajte si z namenskimi programi (tako imenovanimi sniperji), ki so se v zadnjih letih preoblikovali tudi že v spletne storitve – torej nam niti ni treba imeti prižganega računalnika. Vnesemo želen znesek in le počakamo na e-poštno obvestilo, ali smo ponudili največ,« svetuje Miran Varga, strokovnjak informacijskih tehnologij in strasten spletni nakupovalec.

6. Ne nasedajte popustom! Velikokrat nas premamijo v nakupe izdelkov, ki jih pravzaprav ne potrebujemo.

»Popusti. Vsi jih opazimo, le da so dovolj veliki. Toda prodajalci morajo vedno povedati, zakaj so dali popust, sicer pri kupcu povzročijo dvom. Eden od trgovcev je denimo prodajal sedežno garnituro, znižano z 22 na 'komaj' devet tisočakov. Marsikdo bi podvomil o kakovosti izdelka, toda če zraven pristavi, da ga prodaja zaradi izrednih razmer, denimo zapiranja trgovine ali opuščanja določenega programa, se dvom razblini,« opozarja Aleš Lisac, marketinški strokovnjak iz Lisac & Lisac.

7. Delo nas uči in krepi. Zato tudi svoje otroke spodbujajte k počitniškemu delu, saj tako pridobivajo pomembe izkušnje.

»Vsaka stvar, ki jo počnete poleg šole, oblikuje vas in vaš značaj, kar bo gotovo zanimalo tudi vašega prihodnjega delodajalca, ko boste iskali redno službo,« pravi Vesna Miloševič Zupančič, strokovna sodelavka na področju zaposlovanja mladih in študentskega dela iz e-Študentskega servisa.

8. Padci nas krepijo in so naša najboljša šola!

»Vsi, ki so uspeli v življenju, so na svoji poti doživeli tudi padce, a so se vedno pobrali in se iz tega nekaj naučili. Poraz in uspeh gresta drug z drugim. Za uspeh in zadovoljstvo na svoji poklicni poti potrebujete nekaj talenta, veliko garanja, dobrega mentorja, zgradite si široko socialno mrežo, potrebovali pa boste tudi malo sreče. Predvsem pa ne poslušajte drugih, temveč svoje srce ter trdo in vztrajno delajte, kar vas veseli,« poudarja Laura Smrekar, kadrovska strokovnjakinja iz Competa.

9. Poslovne ideje naj rešujejo težave ljudi. Ni treba odkrivati tople vode, dovolj je, da imamo odprte oči.

»Ideje so lahko zelo preproste, pomembno pa je, da ljudem rešujejo težave ali olajšajo življenje. Nekdo se je recimo spomnil, da bi na porokah obmetavali mladoporočence s papirčki, podobnimi metuljčkom. Ko je fotografiral poroke, je riž namreč vedno pokvaril fotografije. Metuljčki pa jo polepšajo,« razlaga Bogdana Rejc, podjetniška svetovalka iz podjetja Data.

10. V življenju je treba poskušati, včasih večkrat, da najdemo tisto, kar nas veseli.

»Poskusite čim več stvari, zdaj ste mladi in svobodni. Ne bojte se. Sam sem se največ naučil ravno takrat, ko mi nekaj ni uspelo. Delajte to, kar se vam zdi prav, ne pa to, kar nekje piše ali nekdo hoče od vas. Vsake stvari se lotite strastno in vložite vanjo ves svoj trud, saj bližnjic pri podjetništvu ni,« svetuje Iztok Levac, mladi podjet­nik in lastnik franšize Subway.

Opomba: Teh 10 in še več lekcij so se mladi lani naučili na Poletni finančni šoli. Že zdaj sprejemamo rezervacije za jesensko finančno šolo.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
IZVOZNIKI
Novice
Novice »Z uporabo množičnih podatkov in inovacijami želimo podjetjem pomagati do kakovostnih odločitev«

Intervju z Janezom Križanom, direktorjem digitalne transformacije in inovacij pri A1 Slovenija

FINANCE
10 vprašanj in odgovorov o GDPR 3

Od A do Ž o novih pravilih varstva osebnih podatkov

TOP JOB
Delavci
Delavci Top službe tedna: Iščejo izganjalce hudiča! Ne spreglejte še 20 tuzemskih priložnosti 1

Pregledali smo ponudbo služb doma in v tujini ter izbrali najboljše

FINANCE
Članki
Članki Bruselj je uvedel začasne protidumpinške ukrepe zoper kitajska e-kolesa

Začasne zaščitne carine na uvoz kitajskih električnih koles v EU so zbudile zadovoljstvo pri proizvajalcih, so pa razburile evropske...

PRO
Članki
Članki (Natečaj Agrobiznis hi-tech) Kako z novimi tehnologijami spraviti več od njive do mize?

Iščemo ponudnike in uporabnike novih tehnoloških rešitev, ki lahko izboljšajo učinkovitost skozi celotno prehransko verigo. Ste eni...