Zakaj je babica Stanka že tretjega vnuka vpisala v poletno finančno šolo

Čas branja: 4 min
03.06.2018  22:02
Dvainosemdesetletna babica Stanka je letos svojega že tretjega vnuka vpisala v poletno finančno šolo, ki jo že tretje leto zapored organizira revija Moje finance. Vprašali smo jo, zakaj.

Zakaj ste prijavili svoje vnuke na poletno finančno šolo?

Imam štiri vnuke in vsako leto pošljem enega od njih v poletno finančno šolo. Prvi vnuk je bil star 17 let, naslednje leto je šla vnukinja s prav tako 17 leti, letos gre tretji vnuk, ki bo tudi star 17 let. Zdi se mi, da je mladostnik pri 17 že dovolj zrel in da ga takšna tematika začne zanimati. Imam še eno vnukinjo, ki je mlajša in bo prišla na vrsto čez nekaj let.

Kako pa to, da ste se odločili prav za finančno šolo?

Zdi se mi, da je bolje, če se mladi s temi stvarmi seznanijo, ko imajo 17 let, in ne šele pri 55 letih, kot sem se morala sama. Mi smo padli v sistem lastninjenja. Zaposlena sem bila v velikem podjetju. Bila sem v delavskem svetu, v komisiji za lastninjenje. Takrat sem spoznala, da mi primanjkuje znanja s področja financ. Tega znanja nismo dobili niti na dodiplomskem niti na magistrskem študiju. Zato sem se ves čas sama izobraževala. Udeleževala sem se predavanj naših najboljših bančnikov, finančnikov na najvišjih položajih. To je bilo zame čisto novo, zelo zanimivo področje. Potem sem postala delničarka in sem se morala naučiti vse o delnicah, vzajemnih skladih, borznem posredovanju, gospodarskih kazalcih, po katerih izbiraš, kam boš vložil prihranke, in tako naprej. Prvi vpogled v to področje dam svojim vnukom pri 17 letih.

Kaj pa vaši otroci? So bili tudi oni deležni takšnega izobraževanja? Ste jih sami kaj poučili o tem?

Moji otroci so študirali na filozofski fakulteti in so se ukvarjali z drugimi predmeti. Je pa res, da se morajo tudi oni zdaj pri petdesetih učiti o financah.

Katero šolo pa obiskujejo vaši vnuki?

V času vpisa v poletno finančno šolo sta bila oba moja vnuka gimnazijca in sta končala tretji letnik. Starejši vnuk je obiskoval umetniško gimnazijo. Ko pa je prišel iz finančne šole, je bil – na moje presenečenje – nad vsebino zelo navdušen. Po tem se je tudi sam prijavil na razpis nekega tečaja finančnega izobraževanja v Londonu. Vpisnina je bila tri tisoč funtov. Trem najboljšim prijaviteljem so tečaj ponudili brezplačno. Med izbranci je bil tudi moj vnuk. Mama mu je plačala le letalsko vozovnico in je šel. Vidite, koliko se naučijo mladi ljudje! Po maturi nismo vedeli, kam ga bo zaneslo. Presenetilo nas je, da se je prijavil na mednarodno univerzo v Moskvi. Dobil je štipendijo in zdaj je bil leto dni tam. Prvo leto se učijo samo jezika. Slovnico, literaturo, kulturo. Šolo imajo šest dni na teden. Včeraj je prišel domov in je prinesel pokazat svoj mednarodni certifikat o znanju ruščine. To ima zdaj za vpis na študij. Odločal se je med študijem ekonomije in študijem mednarodnih odnosov; odločil se je za slednje. Želel je več širine. Zdaj mora opraviti sprejemni izpit, zato se čez mesec dni vrne v Moskvo.

Ga je torej poletna šola preusmerila?

Pomagala ga je preusmeriti, ker se najstniki še iščejo. Zlasti mladi, ki imajo več različnih sposobnosti. Če ne poskusiš česa novega, potem ne veš, ali je to tisto pravo. Tudi sama po maturi nisem vedela, kam naprej; imela sem dobre ocene. Moj mož – takrat sva že bila par – se je vpisal na medicino. Ta je privlačila tudi mene, a da ne bi bila oba zdravnika, sem se vpisala na farmacijo.

Kaj pa vaša vnukinja?

Ona je bila v poletni finančni šoli lani in tudi ona je bila zadovoljna. Zdaj pa se že moj tretji vnuk veseli tega tečaja. Najprej pa gre z očetom gledat svetovno nogometno prvenstvo!

In kaj o vsem skupaj pravita starša vaših vnukov?

Rečeta »hvala«. Saj vesta, da otrok ne bom poslala na nekaj slabega.

Kje pa ste dobili informacijo o finančni šoli?

Ker me to področje zanima, sem zadnjih nekaj let naročena na Moje finance in tam sem izvedela za te tečaje.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
IZVOZNIKI
Novice
Novice Trump in Ši merita moči, evrska industrija pa že slabi 4

V časovnici in grafih - kako zaostrovanje trgovinskih odnosov vnaša nervozo na borze ter tudi že v evrsko industrijo

FINANCE
Članki
Članki Kdo je novi šef Deutsche Bank in kaj načrtuje

Ta teden je vodenje Deutsche Bank prevzel Christian Sewing in dal vedeti, da bo banka še naprej stopala po poti prestrukturiranja

FINANCE
Članki
Članki Facebook - za »brezplačni« dostop plačate s podatki 1

Česa ne bi smeli preslišati s senatnega zaslišanja šefa Facebooka Marka Zuckeberga

AVTO
Novice
Novice Na čelo koncerna VW prihaja človek, ki zna oklestiti stroške 2

Danes so pri Volkswagnu naznanili strateško partnerstvo s Toyoto na področju tovornih vozil, jutri pa bo nadzorni svet predvidoma...

FINANCE
Članki
Članki Kam pelje surovinski in valutni vlak smrti 3

Negotovost ali kaj nas čaka po sobotnih napadih ZDA, Velike Britanije in Francije?

FINANCE
Članki
Članki Netflixu je agresiven pohod na tuje prinesel veliko rast 12

Ameriška družba za pretočno predvajanje videovsebin je v prvem četrtletju povečala prihodke za več kot 40 odstotkov in čisti...

FINANCE
(priročnik) Kaj poganja slovensko elektromobilnost? 2

Elektromobilnost ni več le vizija, sanje okoljsko ozaveščenih in tehnično usmerjenih posameznikov.