ZDA tudi za EU uvedle dodatne carine na jeklo in aluminij. Bruselj bo boksnil nazaj

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
trgovinska vojna   dodaj
MSNBC dodaj
Donald Trump dodaj
Svetovna trgovinska... dodaj
STO dodaj
 
Čas branja: 2 min
31.05.2018  15:41  Dopolnjeno: 31.05.2018 17:32
ZDA tudi za EU uvedle dodatne carine na jeklo in aluminij. Bruselj bo boksnil nazaj
Foto: Olivier Douliery/Pool via Bloomberg

Obveščaj me o novih člankih:  
trgovinska vojna   dodaj
MSNBC dodaj
Donald Trump dodaj
Svetovna trgovinska... dodaj
STO dodaj

Kljub poskusom, da bi s pogovori preprečili, da bi bile za proizvajalce iz EU uvedene dodatne ameriške carine na uvoz jekla, aluminija in izdelkov iz teh materialov, ZDA s petkom uvajajo dodatne carine tudi za evropske proizvajalce.

Spomnimo, na začetku marca je ameriški predsednik Donald Trump napovedal uvedbo dodatnih 25-odstotnih carin na uvoz jekla in izdelkov iz njega ter 10-odstotnih carin na uvoz aluminja in izdelkov iz njega v ZDA. Potem se je ameriška administracija, tudi v pogajanjih z vpletenimi stranmi, odločila, da do nadaljnjega iz dodatnih carinskih obremenitev izvzame EU, Mehiko in Kanado. To izvzetje pa je bilo začasno, obdobje izvzetja se izteče danes opolnoči. ZDA torej zdaj za EU odpravlja začasno izvzetje ter uvaja dodatne carine za jeklo in aluminij ter izdelke iz teh materialov.

Bruselj je napovedal protiukrepe

V odzivu na ameriško napoved uvedbe dodatnih carin na jeklo in aluminij tudi za proizvajalce iz EU so pri evropski komisiji navedli, da bodo evropski protiukrepi sorazmerni in usklajeni s pravili Svetovne trgovinske organizacije (STO):

  • Pred STO bo EU 1. junija sprožila postopek za poravnavo spora, ker po oceni komisije ameriški ukrepi pomenijo jasno kršitev dogovorjenih mednarodnih pravil.
  • Pripravljen je seznam ameriških izdelkov, na katere bi uvedli dodatne carine za uvoz v EU. (Sicer so že pred časom med možnimi protiukrepi pri komisiji navedli carinske obremenitve za ameriško blago v vrednosti 2,8 milijarde evrov s predvidenim začetkom 20. junija.)

V odzivu evropske komisije na ameriške ukrepe je komisarka za trgovino Cecilia Malmström sicer dejala: »Danes je slab dan za svetovno trgovino. Storili smo vse, da bi preprečili tak izid. V pogajanjih so ZDA vseskozi z grožnjo uvedbe trgovinskih omejitev poskušale doseči popuščanje na strani EU. To ni način, kako se posluje, in še manj način, kako se posluje med dolgoletnimi partnerji, prijatelji in zavezniki.«

Ameriški ukrepi bi prizadeli večmilijardni izvoz, čutili bi jih tudi v Sloveniji

Kot so navedli pri evropski komisiji, se dodatne carinske obremenitve za jeklo, aluminij ter izdelke iz njiju nanašajo na izvoz iz EU, ki je lani dosegel vrednost 6,4 milijarde evrov.

In kako bi to čutili v Sloveniji? Lani je bil po podatkih Eurostata skupni izvoz jekla, aluminija ter izdelkov iz obeh materialov iz Slovenije v ZDA vreden okoli 85 milijonov evrov. Med podjetji je v ospredju SIJ Slovenska industrija jekla, ki je lani v ZDA ustvaril okoli devet odstotkov svojih prihodkov, pri aluminiju pa Impol, ki je na ameriškem trgu lani ustvaril okoli 1,5 odstotka prihodkov. Kot smo pisali v članku Jeklarske vojne: Trumpove carine na uvoz jekla bi bile hud udarec za Evropo in Slovenijo, Talum sploh ne izvaža v ZDA, izvaža pa v Nemčijo.

Nedvomno bo čutiti tudi posredne učinke, saj bodo ameriški ukrepi prizadeli na primer podjetja iz Nemčije.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Pripravite se na podražitve ameriških kavbojk, kozmetike ... 8

Danes so začele veljati evropske carine na nekatero blago iz ZDA

AVTO
Posel
Posel Trump je evropski avtomobilski industriji zagrozil z uvedbo 20-odstotnih carin 7

Zagrožene carine pri uvozu evropskih avtomobilov v ZDA bi bile s tem kar osemkrat višje od zdajšnjih

FINANCE
Ste pripravljeni na trgovinske vojne? Dolge bodo 1

Protekcionizem je škodljiv in dolgoročno pomoč lastnemu gospodarstvu pomeni delanje škode

PRO
Članki
Članki Kako med prvomajskimi prazniki do štirih hotelskih zvezdic za ceno treh?

Razkrivamo tudi, kako do štirizvezdičnega razvajanja skozi vse leto.