Predvolilno soočenje na POP tv: to so rekli prvaki strank

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 4 min
21.05.2018  20:00  Dopolnjeno: 21.05.2018 20:12
Predvolilno soočenje na POP tv: to so rekli prvaki strank

Obveščaj me o novih člankih:  

Spremljali smo predvolilno soočenje prvakov sedmih strank, ki jim na prihajajočih volitvah kaže najbolje.

Zdravstvo

Začeli so s stanjem v zdravstvu. Miro Cerar (SMC) je dejal, da ima zagotovila, da bo za otroke na otroški srčni kirurgiji poskrbljeno, je pa dodal, da v primeru, da bo ostal na položaju, dvomi, da bo na položaju zdravstvene ministrice ohranil Milojko Kolar Celarc. Dejan Židan (SD) je poudaril predvsem, da je zdravstvo premalo financirano, tudi če odpravimo slabe prakse. Karl Erjavec (DeSUS) je medtem dejal, da so ministrico za zdravje podpirali, ker bi bilo v nasprotnem primeru še več škode, predvsem gospodarske, ob tem pa je prišel tudi do obrestnih mer in trojke.

Luka Mesec (Levica) je napovedal, da bi ukinil dopolnilno zdravstveno zavarovanje, prepovedal popoldansko zasebno delo zdravnikom in uvedel centralno naročanje v zdravstvu. Janez Janša (SDS) je medtem opozoril, da ni problem, koliko denarja davkoplačevalci damo za zdravstvo, pač pa to, koliko se ga izgubi, preden pride do zdravstva. Marjan Šarec (LMŠ) je obljubil, da bo stopil na prste dobaviteljski verigi v zdravstvu oziroma posrednikom, Matej Tonin (NSi) pa dejal, da bi na ministrstvu naredil totalno čistko, tudi z drugim in tretjim nivojem uradnikov.

Bančna luknja

Židan je dejal, da gre za politično gonjo proti Borutu Pahorju in da druge stranke zelo rade mečejo polena pod noge, Cerar pa zatrdil, da glede bančne luknje že ukrepajo. Janša je zatrdil, da je njegova stranka odgovorna le, da je imenovala nekaj slabih nadzornikov, Erjavec pa poudarja, da ne bi smel nihče, ki je odgovoren za bančno luknjo, nikoli delati v ničemer državnem in da imajo zakon že pripravljen. Marjan Šarec je predlagal finančno policijo v kakršnikoli obliki in dodal, da je treba pri tožilstvu narediti reformo.

Janša je na vprašanje, zakaj je SDS vzel posojilo pri bosanski državljanki, odgovoril, da je to že vse pojasnil in da naj si znova zavrtijo posnetke. Mesec je medtem Janši očital, da so glede svoje kampanje povozili vse zakone, da njihovi plakati visijo že pol leta in da so edina stranka, ki dobiva za kampanjo denar iz Madžarske. Spomnimo, konvencijo SDS je obiskal tudi predsednik madžarske vlade Viktor Orban.

Stanje na železnicah in drugi tir

Sindikati so interesna združenja določenih strank, je dejal Šarec. Oba z Erjavcem sta poudarila, da se že dolgo ve, da ima SDS največji vpliv na železniške sindikate. Janša pa je odgovoril, da če bi rekli, da sindikati vodijo , bi bi bilo tako, kot bi rekli, da Branimir Štrukelj vodi šolstvo.

Mi smo v tem mandatu modernizirali več železnic kot kadarkoli doslej, je zatrdil Cerar in vztrajal, da je projekt drugega tira nujen in da je konec z Luko Koper, če se obstoječi tir pokvari, drugega pa nimamo. Tonin pa je dejal, da bi se morali ukvarjati s strateškimi vprašanji, kako naprej, saj so Kitajci kupili pristanišče v Pireju in pospešeno gradijo železnico. Mesec je poudaril, da potrebujemo drugi tir, a z dobrim nadzorom in brez Madžarske. Tudi Erjavec je dodal, da je treba čim prej začeti s tem projektom, a z lastnim denarjem, tudi če se še zadolžimo. Janša je medtem spomnil, da je bilo leto 2008 podpisano pismo o nameri o vlaganju z Deutsche Bahn, a je naslednja vlada to opustila.

Plače in sociala

Mesec je vztrajal, da so njihove zahteve po višjih socialnih transferjih in minimalni plači upravičene in da morajo dobički, ki so se povečali bolj kot minimalne plače, v Sloveniji priti do ljudi. Tonin je medtem poudaril, da je pri nas razlika med minimalno plačo in socialno pomočjo prevelika in da bi morali zdravi in za delo sposobni, ki prejemajo socialno pomoč, opravljati družbenokoristna dela.

Cerar je medtem dejal, da je treba dvigniti tako plače kot socialno pomoč. Židan je poudaril, da so dobički pri nas premalo obdavčeni, plače pa visoko, ter dodal, da je povprečna plača prenizka. Hkrati je opozoril, da je nedopustno, da se socialna pomoč dvigne le pred volitvami, s čimer se je strinjal tudi Šarec, ki je ob tem spomnil tudi na današnjo vladno odločitev, da zniža trošarine na pogonska goriva. Erjavec je medtem dejal, da bi morala biti minimalna plača najmanj 700 evrov. Na vprašanje, kje bi našli denar, pa je odgovoril, da imamo petodstotno rast in da so dobički visoki. Cerar se je pohvalil, da so zmanjšali javni dolg, Tonin pa dodal, da so se proračunski prihodki od leta 2014 do danes povečali za milijardo.

Mesec je opozoril na prekarizacijo trga dela in v odgovor na Toninove predloge dejal, da ne želi živeti v državi, kjer ljudje ob petodstotni gospodarski rasti garajo v štirih izmenah za 613 evrov namesec.

Morebitne koalicije

Če bodo vsi držali besedo, da z Janšo ne gredo v koalicijo, potem tudi mi ne gremo, je dejal Šarec in dodal, da bodo sestavili razvojno usmerjeno koalicijo. Mi izključevanje prepuščamo drugim, je odgovoril Janša. Erjavec je napovedal, da se bo še kdo pridružil levosredinskemu paktu, Židan pa dejal, da v koaliciji ne bodo z radikalno desnico, kakor trenutno vidijo SDS. Tudi Cerar je dejal, da z radikalnimi strankami ne želijo delati, pač pa bi radi sodelovali z razvojno usmerjenimi strankami. Tonin je medtem zatrdil, da edini nikogar ne izključuje. Levica se ne more pogovarjati s strankami, ki izkjučujejo in podpihujejo sovraštvo, rasizem in ksenofobijo, pa je dejal Mesec.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Predvolilno soočenje na POP tv: prvaki strank odgovarjajo podjetnikom 67

Spremljali smo predvolilno soočenje na POP tv

FINANCE
Članki
Članki (pravice potrošnikov) Bo Bruslju uspelo nasititi volka, koza pa bo preživela?

Evropska pravila o varstvu potrošnikov so med najstrožjimi, jih je pa težko uresničiti – pa naj gre za dokazovanje domnevne dvojne...

FINANCE
Članki
Članki ECB zapira pipico? Kaj to pomeni za ceno posojil, delnice in tudi prevzem Cinkarne Celje? 9

Kakšne spremembe so spodbujevalni ukrepi ECB pustili na različnih segmentih trga, kakšni bodo po pričakovanju analitikov naslednji...

FINANCE
Članki
Članki Bruselj je uvedel začasne protidumpinške ukrepe zoper kitajska e-kolesa

Začasne zaščitne carine na uvoz kitajskih električnih koles v EU so zbudile zadovoljstvo pri proizvajalcih, so pa razburile evropske...

FINANCE
Članki
Članki (Pred zasedanjem Opeca) Cene surove nafte se ohlajajo

Konec tedna bodo na zasedanju Opeca spet odločali o naftnih kvotah in na trg curljajo informacije, da jih bodo povečali

PRO
Članki
Članki Rekordno število zaposlenih v drugem pokojninskem stebru

Konec leta 2018 je po zadnjih podatkih ministrstva za delo, družino in socialne zadeve za dodatno pokojnino varčevalo že 548.189...