Vlada 13 dni pred volitvami niža trošarine na bencin in dizel; cene nespremenjene

Čas branja: 4 min
21.05.2018  15:30  Dopolnjeno: 21.05.2018 16:55
Bencin ostaja najdražji od leta 2015, dizel od 2014
Vlada 13 dni pred volitvami niža trošarine na bencin in dizel; cene nespremenjene
Foto: Shutterstock

Cena goriv na mediteranskih borzah, ki je osnova za določanje reguliranih cen bencina in dizla na bencinskih servisih ob slovenskih regionalnih cestah, se je v minulih 14 dneh zvišala največ v osmih mesecih. A dizel in bencin ne bosta dražja, saj se je vlada odločila za največje znižanje trošarin v zadnjih sedmih letih. Za to potezo so se odločili 13 dni pred volilno nedeljo. Pred mesecem dni, ko je cena goriv poskočila na najvišjo raven od zadnjih znižanj trošarin pred tremi leti, so zatrjevali, da trošarin do konca mandata ne nameravajo spreminjati.

Cene ostajajo najvišje v zadnjih letih

"Vlada je na današnji dopisni seji izdala uredbo o določitvi zneska trošarin za energente, s katero je znižala trošarine na neosvinčen bencin in dizel. S tem je vlada nevtralizirala pritisk izrazitega porasta cen surove nafte na mednarodnih trgih ter neugodnega gibanja vrednosti evra glede na ameriški dolar. Cene glavnih dveh energentov bodo zaradi tega ukrepa ostale nespremenjene," sporočajo iz vladnega urada za komuniciranje. Trošarino za neosvinčen bencin so znižali za 0,02951 evra na liter (znižana z 0,50780 evra na 0,47829 evra na liter), trošarina za dizel pa bo nižja za 0,03333 evra na liter (znižana z 0,42605 evra na 0,39272 evra na liter).

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Kot smo izračunali, bi zaradi najvišje cene nafte od leta 2014 ter najšibkejšega evra letos polnjenje 50-litrskega rezervoarja bilo jutri dražje za približno evro in pol. Cena bencina tako ostaja na najvišji ravni po juniju 2015, dizla pa po decembru 2014. V letu dni se je cena dizelskega goriva zvišala za 13 odstotkov, od sredine letošnjega marca za nekaj več kot šest odstotkov. Če zdajšnjo ceno tega goriva primerjamo s ceno pred dvema letoma in pol, je razlika kar 32 odstotkov. Pri bencinu je rast manj izrazita, vseeno pa opazna. Od dna pred dvema letoma in pol je 17-odstotna, v dveh mesecih pa se je, podobno kot cena dizla, zvišala za šest odstotkov.

Pred mesecem dni spremembe niso bile predvidene

"Z namenom nevtralizacije pritiska izrazitega porasta cen surove nafte na mednarodnih trgih ter neugodnega gibanja vrednosti evra glede na ameriški dolar, ki je v zadnjem času dodatno vplival na neugoden trend zviševanja cen energentov, je vlada danes z uredbo znižala trošarine na neosvinčen bencin in dizel," sporočajo iz vlade. Spomnimo, pred mesecem dni so z ministrstva za finance sporočili, da sprememb višine trošarin ne načrtujejo, "prav tako ni v normativnem programu dela vlade do poteka tega mandata predvidena kakršnakoli sprememba v višini trošarin na pogonska goriva".

Posledice na proračun

V minulih 14 dneh se je 59,8 odstotka stroška polnjenja bencinskega rezervoarja steklo v državni proračun, v prihodnjih 14 ta delež z znižanjem trošarin ob isti ceni upade na 57,6 odstotka. Pri dizlu je delež upadel s 55,9 na 53,3 odstotka. Te spremembe bo občutila državna blagajna. "Sprememba višine trošarine glavnih dveh energentov bo ob predpostavki, da bodo tako spremenjene trošarine veljale celo leto, prihodke iz naslova trošarin v letu 2018 zmanjšala za 29 milijonov evrov. Na mesečni ravni to pomeni 4,8 milijona evrov manj javnofinančnih prihodkov iz naslova trošarin od glavnih dveh pogonskih energentov," sporočajo iz vladnega urada za komuniciranje.

V državno blagajno se je lani nateklo skoraj za milijardo evrov prihodkov iz trošarin na pogonska goriva. Te v proračunu najdemo pod postavko trošarine na energente in električno energijo, približno 95 odstotkov tovrstnih prihodkov pa po pojasnilih ministrstva za finance pomenijo trošarine na goriva. Lani je bila postavka z 1,05 milijarde evrov najkrepkejša v zgodovini in je pomenila 12 odstotkov prihodkov državnega proračuna oziroma šest odstotkov vseh prihodkov države (torej če upoštevamo še blagajne zdravstva, pokojnin in vseh občin). Torej je ta vir prihodka pomemben za slovensko državno porabo. Za te trošarine je sicer značilna visoka nihajnost. V letošnjih prvih treh mesecih je bilo zbranih za 238 milijonov evrov prihodkov, kar je deset milijonov manj kot v istem lanskem obdobju.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice Peta zaporedna podražitev goriv se bo začela prelivati v končne cene ostalih dobrin 1

Polnjenje avtomobilskega rezervoarja bo jutri dražje za približno evro

AVTO
Polnjenje rezervoarja bo najdražje po letu 2015 1

Ministrstvo za finance trošarin ne namerava zniževati

FINANCE
Članki
Članki (Pred zasedanjem Opeca) Cene surove nafte se ohlajajo

Konec tedna bodo na zasedanju Opeca spet odločali o naftnih kvotah in na trg curljajo informacije, da jih bodo povečali

FINANCE
Članki
Članki Dileme ob oživitvi govoric o združitvi Deutsche Bank in Commerzbank 8

Dilem je veliko, krepi jih tudi dejstvo, da je tečaj delnic Deutsche Bank pod velikim tržnim pritiskom zdrsnil na zgodovinsko najnižjo...

AVTO
Posel
Posel (Dieselgate) V ZDA vložena skupinska tožba proti BMW in Boschu 4

V aferi Dieselgate nemški avtomobilski velikan BMW dolgo ni bil na radarju; zdaj so v ZDA proti njemu vložili skupinsko tožbo, kot pred...

FINANCE
Članki
Članki So nam evroposlanci ravnokar malo priprli internet? 6

Z reformo avtorskega prava v takšni obliki, kakršna je bila danes v prvem koraku potrjena na pristojnem odboru evropskega parlamenta, se...

FINANCE
Članki
Članki (grafi) Koliko dražja so posojila v Sloveniji v primerjavi z evrskim povprečjem 2

Pogledali smo, kakšne so po podatkih ECB v povprečju tržne obrestne mere za dolgoročna stanovanjska posojila v Sloveniji in drugih...

PRO
Članki
Članki Koliko vas stane kognitivna lenoba?

Zaradi nagnjenosti k statusu quo ne opustimo slabih navad in ne začnemo privzemati dobre.