(v živo) Za marsikoga nobena plača ni dovolj visoka

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 4 min
16.05.2018  15:52  Dopolnjeno: 16.05.2018 16:28
(v živo) Za marsikoga nobena plača ni dovolj visoka

Obveščaj me o novih člankih:  

Ni najpomembneje, koliko denarja imaš na voljo, temveč koliko ti ga na koncu meseca ostane, opozarja Gorazd Belavič, CFA, ki danes predava peti generaciji učiteljev in mentorjev krožka Mladi in denar.

Ob tem spomni na zlata pravila upravljanja denarja. Teh je sicer veliko, a poudarimo lahko pet glavnih:

1. Porabimo manj, kot zaslužimo. Zato potrebujemo pregled prihodkov in izdatkov, razumeti pa moramo tudi razliko med željami in potrebami.

2. Zaposlimo vsak evro. Z denarjem naj bi ravnali kot šef. Ta najprej načrtuje, nato delegira in na koncu poskrbi za izvedbo. Naredimo torej načrt, kako bomo porabili vsak evro, in ga dosledno izvajajmo. Večji zneski na računu nas tako ne bodo pripeljali v skušnjavo nenadzorovanega nadzora.

3. Zaščitimo se pred tveganji. Poskrbimo za varnostno rezervo (»za vsak primer«). Kakšna naj bo? Od šest do 12 mesečnih izdatkov oziroma odvisno od tega, koliko trošimo. Večje, manj pogoste izdatke načrtujmo vnaprej in jih razdelimo na manjše dosegljive mesečne varčevalne zneske.

4. Razmišljajmo o prihodnosti, delujmo danes. Načrti so nujni, a jih bo treba tudi spreminjati (v praksi načrti postanejo odvečni takoj, ko jih začnemo uresničevati, vrednost načrtov pa izhaja iz opredelitve cilja oziroma destinacije). Ohranimo nadzor nad denarjem in manko v enem segmentu nadomestimo s presežkom v drugem.

5. Končni cilj: porabljajmo prihodke prejšnjih mesecev. Izognimo se življenju od plače do plače. Statistike kažejo, da kar 78 odstotkov polno zaposlenih Američanov živi od plače do plače (stalno ali občasno). Ni vse v plači! Skoraj eden od desetih zaposlenih z letno plačo sto tisoč dolarjev živi od plače do plače, kaže raziskava CareerBuilder, 2017. Za marsikoga torej nobena plača ni dovolj visoka, saj z njo ne zna ravnati.

Kako nadziramo izdatke?

Brez analiz pri nadzoru izdatkov ne gre. Beležimo si stroške: za obleko, hrano, pijačo, kino, šport ..., ne pozabimo enkratnih stroškov (počitnice, praznovanja …). Spremljajmo izdatke in prek aplikacij za osebne finance ugotovimo, kateri stroški so največji izdatek. Številne banke tudi ponujajo možnost spremljanja izdatkov prek elektronske ali mobilne banke.

Spomnimo se tudi pravila 20/80, po katerem 80 odstotkov izdatkov povzroča 20-odstotna vrst stroškov (ali drugače: 80 odstotkov izdatkov je namenjenih stvarem, ki jih uporabljamo zgolj 20 odstotkov časa). Med omenjenimi 20 odstotki najdimo stvari, ki ne prinašajo zadovoljstva. Skratka, potrebna sta nadzor nad izdatki in identificiranje nepotrebnih stroškov.

Otroku dati žepnino?

Enako kot odrasli naj bi pri upravljanju svojega denarja ravnali tudi mladi. Toda nekateri starši se ustavijo že pri vprašanju, ali otroku dati žepnino. Mnenja o tem so različna. Nekateri pravijo, da je to lahko vzgojno sredstvo (pazite le, da ne bo podkupovalno!). Otroci se s prejemanjem žepnine naučijo razpolagati z denarjem (del finančne pismenosti) in sprejmejo odgovornost. Kdaj naj bi otrok dobil prvo žepnino, je odvisno od njegove zrelosti, praviloma pa po desetem letu starosti (mora znati brati, šteti, računati in biti skrben glede svojih stvari). Glede višine žepnine pa so spet različna mnenja. Lahko uberete taktiko: kolikor let, toliko evrov! Odvisno tudi od tega, katere stroške bo otrok z žepnino pokril. Staršem naj bo vodilo pri določanju višine žepnine denimo določen odstotek družinskega prejemka. Žepnina naj ne bo orodje kaznovanja! To je napačno sporočilo, otrok ne bo razvil samostojnega in odgovornega ravnanja z denarjem.

Pomembno je, da gospodinjskih del ne vpletamo v žepnino! Ta bi morala biti ustrezno razporejena med družinske člane in ne smejo biti predmet plačila; štejejo le opravki, ki bi jih sicer zaupali zunanjim izvajalcem (pranje avta, urejanje vrta).

Kako z načrtovanjem izdatkov prihranim 20 odstotkov na mesec?

Lep primer, kako iz malega zraste veliko, je prikazal dijak Erazem Jože Čuk, ki je v eni uri sestavil preprost finančni načrt in se nato lotil spremljanja svojih izdatkov. Vse skupaj je tudi predstavil v članku Kako sem v dveh mesecih prihranil 200 evrov . Na voljo je imel 150 evrov mesečnega prihodka (štipendija, žepnina, denar za malice), stroške pa je razdelil v tri kategorije:

– nujno (dva evra na dan za malico),

– dodatna tedenska poraba (največ pet evrov),

– prihranki: »Preden sem karkoli kupil, sem vsakič dobro premislil, ali je to res nujno,« je povedal Erazem. »Nisem več brezbrižno hodil po trgovinah in kupoval, kar mi je pač padlo v oči, napisano z velikimi črkami AKCIJA.«

Kako trošijo premožni? O tem je veliko pisal Robert Kiyosaki, po zapovedi knjige Bogati očka, revni očka sta svoje otroke učila Donald Trump in Will Smith. Na strani izkaza uspeha so prihodki (plača, štipendija, žepnina) in izdatki (za bivanje, rekreacijo, hrano ...), na strani obveznosti pa so sredstva, ki prinašajo prihodke (delnice, obveznice, nepremičnine), ter obveznosti, ki prinašajo stroške (hiša, avto, jadrnica). Srednji sloj si s prihodki kupuje obveznosti (hišo, avto ...), torej stvari, ki zahtevajo še več stroškov. Bogati so osredotočeni na levo stran bilance, torej na sredstva. Kupujejo delnice, obveznice ..., ki prinašajo prihodke.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Posel
Posel (Dieselgate) V ZDA vložena skupinska tožba proti BMW in Boschu 4

V aferi Dieselgate nemški avtomobilski velikan BMW dolgo ni bil na radarju; zdaj so v ZDA proti njemu vložili skupinsko tožbo, kot pred...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Če se udarijo Trump, Ši, Putin in Merklova, bo bolelo nas vse 10

Slovenija v ZDA ali na Kitajsko proda malo, sta pa to, poleg Rusije, najpomembnejša partnerja za EU-28

AVTO
Posel
Posel Bloomberg: Nissan in Renault se pogovarjata o združitvi

Na začetku marca se je poročalo, da se Nissan zanima za nakup državnega deleža v Renaultu, kar naj bi bil uvod v združitvena...

AVTO
Novice
Novice Na čelo koncerna VW prihaja človek, ki zna oklestiti stroške 2

Danes so pri Volkswagnu naznanili strateško partnerstvo s Toyoto na področju tovornih vozil, jutri pa bo nadzorni svet predvidoma...

FINANCE
Članki
Članki Facebook - za »brezplačni« dostop plačate s podatki 1

Česa ne bi smeli preslišati s senatnega zaslišanja šefa Facebooka Marka Zuckeberga

FINANCE
Članki
Članki Kdo je novi šef Deutsche Bank in kaj načrtuje

Ta teden je vodenje Deutsche Bank prevzel Christian Sewing in dal vedeti, da bo banka še naprej stopala po poti prestrukturiranja

PRO
Članki
Članki V dodatno pokojninsko zavarovanja bi enkratno vplačal 50.000 evrov. Zakaj pa ne?

Ob besedni zvezi dodatno pokojninsko zavarovanje večina pomisli na varčevanje za dodatno pokojnino, ki nam bo ob upokojitvi omogočala ob...