Komentar

Kako do 550 evrov na uro?

15.05.2018  22:05

Spoznala sem človeka, ki za svojo storitev računa kar 550 evrov na uro! Njegova urna postavka je celo višja od urne postavke najbolje plačanega menedžerja v Sloveniji Krkinega Jožeta Colariča, ki je lani zaslužil 924 tisočakov bruto, kar je okoli 480 evrov na uro. Ni menedžer multinacionalke niti ne zaposluje na tisoče ljudi, je pa eden vodilnih strokovnjakov na svojem področju, žal pa vam ne morem razkriti, kaj počne. Za primerjavo – njegovi kolegi praviloma računajo od 60 do 120 evrov na uro. Številka 550 je dobro premišljena in testirana, je še povedal. Jasno je, da ta strokovnjak zelo ceni svoj čas.

Ko mi je to razlagal, se mi je pred oči prikazal odlomek iz knjige Točka zbranosti Briana Tracyja. V neki tovarni niso znali rešiti tehničnega zapleta, ki je povzročal precejšnjo škodo. Zato so morali najeti zunanjega strokovnjaka. Ta se je prvi dan sprehajal po tovarni, drugi dan pa je vzel črn marker, splezal na lestev in na enem od merilnikov zapisal velik X. »Tu je vaša težava. Zamenjajte aparat in težava bo rešena,« je dejal. Nato pa je izdal račun za 10 tisoč dolarjev. Presenečen direktor ga je prosil za razčlenitev visokega zneska. »Za zapis oznake iks na merilniku en dolar, ker sem vedel, kateri merilnik označiti z iks, pa 9.999 dolarjev,« je razložil.

Vedeti, kdaj, zakaj in kaj označiti z X, je lahko prava pot do rešitev v življenju. To lahko pripelje do konkretnih preobrazb. Verjetno se je preobrazilo tudi življenje našega strokovnjaka po tem, ko je dvignil svojo urno postavko. Kako, žal nisem izvedela. Recimo, da obstajata dve možnosti:

1. Z dvigom urne postavke se je njegov delovnik skrajšal za polovico.

2. Z dvigom urne postavke se je njegovo delo podvojilo. Da je možen tudi takšen učinek, mi je s primerom opisal estetski kirurg Krešimir Božikov, ki tudi veliko ve o preobrazbah. Njegov angleški kolega, ki se je nameraval upokojiti, se je odločil, da bo postopno dražil svoje storitve, dokler dela ne zmanjša na le eno operacijo, ki bi jo opravil za astronomski znesek. Toda zgodilo se je nasprotno – količina dela se mu je podvojila.

Vedno se bodo našli ljudje, ki bodo pripravljeni plačati več za dobro storitev, mi je pred časom zatrjeval tudi trženjski strokovnjak Aleš Lisac. Ta recimo dobrim obrtnikom, ki se utapljajo v delu, svetuje, naj dvignejo cene za 50 odstotkov. Delali bodo manj, zaslužili pa vsaj enako, če ne več.

Številni si ne drznejo storiti tega koraka, preveč tvegano je in veliko je če-jev, zato raje vztrajajo pri ustaljenih vzorcih. Naš bralec Marko ni med njimi. Takoj po faksu se je zaposlil v družinskem podjetju. Tam je bil 24 ur na dan, sedem dni v tednu. Bil je preobremenjen, ves čas pod stresom. »Tako dolgoročno ne bo šlo,« se je zavedel. Odločil se je, da gre svojo pot. Iz hobija je ustvaril posel. »Zaživel sem. Našli so se volja, energija in čas za še nove podjetniške podvige. Imam več denarja, več časa, več uspeha,« pravi.

Za podobno drzno spremembo se je odločila tudi bralka Sindi. Izgubila je 30 kilogramov, pridobila pa ogromno samozavesti, pozna se ji tudi v žepu. »Zdaj me nič ne ustavi,« zadovoljno doda.

Poiščite svoje »ikse« in jih odpravite. Čas je omejen. Kako zelo pa ga vi cenite?

Če še iščete navdih, vas vabimo, da se nam pridružite na našem dogodku 23. maja, kjer bomo z zdravnico Sanelo Banović ter olimpijsko podprvakinjo in psihologinjo Saro Isaković z obilo smeha poiskali recept, kako do fit življenja, pa tudi fit financ.

Če ne veste, kam z otroci čez poletje, dobite nekaj namigov tu.

* Marja Milič je odgovorna urednica revije in portala Moje finance

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Preiskovalci afere Carillion pozvali k razbitju štirih revizijskih velikanov 2

To je ena od zahtev v okviru parlamentarne raziskave, ki je proučevala vzroke za propad družbe Carillion, drugega največjega britanskega...

FINANCE
Članki
Članki Italija: prihodnja koalicijska partnerja premaknila trg

Populistično Gibanje petih zvezd ter skrajno desna Liga sta iz koalicijske pogodbe naknadno sicer umaknila točko, da bo nova vlada...

FINANCE
Članki
Članki Slovenija na lestvici svetovne konkurenčnosti IMD napredovala za šest mest 4

K izboljšanju konkurenčnosti, ki se meri na podlagi štirih sklopov kazalnikov, sta pripomogla zlasti večja rast in zaposlovanje

AVTO
Posel
Posel Trump z dodatnimi carinami zdaj žuga avtomobilski industriji 5

Potem ko je ameriški predsednik Donald Trump pred meseci napovedal dodatne carinske obremenitve za evropske avtomobile, je njegova...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Trump in Ši merita moči, evrska industrija pa že slabi 4

V časovnici in grafih - kako zaostrovanje trgovinskih odnosov vnaša nervozo na borze ter tudi že v evrsko industrijo

SUBV
Članki
Članki (pogajanja) Kako za proračun EU po 2020 dati čim manj, a z njim doseči čim več 1

V grafih in številkah - pred začetkom formalnih pogajanj o novem večletnem proračun EU; Slovenija je neuradno po letu 2020 v proračun...

PRO
Članki
Članki Zdravstvena revolucija je lahko tudi priložnost za vlagatelje

Nova zdravila in revolucijo, ki poteka v zdravstvu, lahko na povsem enostaven način izkoristite tudi v svoj prid.