Oglasno sporočilo

Vam denar neobrestovan leži na banki? Tu je donosnejša alternativa ...

Čas branja: 4 min
28.05.2018  04:31
Vlagatelji na Borzi terjatev so v preteklih dveh letih na vložena sredstva v povprečju dosegli petodstotni letni donos
Vam denar neobrestovan leži na banki? Tu je donosnejša alternativa ...
Na prvi slovenski peer-to-peer platformi vzajemnega financiranja lahko podjetja svoja presežna denarna sredstva enostavno in donosno kratkoročno plasirajo v kakovostne terjatve do drugih slovenskih podjetij z nizkim tveganjem.

Po podatkih Banke Slovenije so podjetja leta 2017 za kratkoročno vezavo denarja na banki v povprečju dosegla 0,04-odstotno obrestno mero. To je vsega 400 evrov na leto za vsak milijon evrov deponiranih sredstev. Nič čudnega torej, da se podjetja ne odločajo več za bančne depozite in presežni denar raje hranijo kar na svojih transakcijskih računih – celo če jim banke za to zaračunajo ležarino.

Še več. Medtem ko so se skupne vloge podjetij v bankah v zadnjih desetih letih skoraj podvojile, so se na drugi strani bančna posojila domačim podjetjem več kot za polovico zmanjšala. Banke tako kopičijo vloge in krčijo posojila, ko pa se že odločajo za nove kreditne posle, so njihovi postopki dolgi in počasni.

Podjetja s presežnimi sredstvi tako na bankah ne dobijo skoraj nikakršnih obresti, podjetja, ki sredstva potrebujejo, pa do njih pridejo zelo težko. Banke v zadnjih desetih letih svoje posredniške funkcije posojanja denarja enostavno ne opravljajo dovolj učinkovito.

Borza terjatev – prva vsak-z-vsakim platforma vzajemnega financiranja za podjetja

Na Borzi terjatev so zato ob podpori Slovenskega podjetniškega sklada zasnovali alternativni model finančnega posredništva, pri katerem podjetja z denarnimi presežki neposredno financirajo podjetja, ki denarna sredstva potrebujejo. Prva vsak-z-vsakim (peer-to-peer) platforma vzajemnega financiranja za podjetja malim in srednjim podjetjem omogoča enostaven, hiter in učinkovit način kratkoročnega financiranja tekočega poslovanja na podlagi odstopa nezapadlih poslovnih terjatev. Na drugi strani pa podjetjem z denarnimi presežki ponuja enostavno, donosno in nizko tvegano alternativo kratkoročnim bančnim depozitom. Ker na Borzi terjatev uporabljajo napredne algoritme za ocenjevanje in upravljanje kreditnih tveganj, so administrativni postopki za vse udeležence povsem avtomatizirani.

Vlagatelji na Borzi terjatev so v preteklih dveh letih na vložena sredstva v povprečju dosegli petodstotni letni donos, povprečna ročnost njihovih denarnih plasmajev pa je znašala nekaj več kot 60 dni.

Kakšna so tveganja in kakšne donose lahko pričakujete?

Denarna sredstva vlagateljev se prek Borze terjatev neposredno plasirajo v frakcije posameznih terjatev do drugih podjetij. Najmanjši znesek frakcije je 10 evrov, kar zagotavlja izjemno veliko razpršenost naloženega denarja in posledično nizko tveganje tovrstnega plasiranja sredstev. Dodatno varnost naloženih sredstev vlagateljev Borza terjatev zagotavlja z aktivnim upravljanjem kreditnih tveganj in vodenjem postopkov izterjave terjatev. V sodelovanju z bonitetno hišo Bisnode so namreč razvili napreden sistem upravljanja tveganj, ki je neposredno integriran z zunanjimi podatkovnimi bazami ter zagotavlja avtomatizirano ocenjevanje in spremljanje kreditnih tveganj v realnem času.

Kako začeti plasirati denar na Borzi terjatev

  1. Prek spleta v nekaj minutah brezplačno odprete račun pri Borzi terjatev. Na elektronski naslov boste prejeli pogodbo o odprtju in vodenju računa, ki jo podpišete in vrnete. Po opravljeni osebni identifikaciji bo vaš račun aktiviran in dobili boste geslo za dostop do spletne platforme Borze terjatev (BT). Ta je dostopna 24 ur na dan sedem dni v tednu, celotno poslovanje pa poteka v elektronski obliki.
  2. Določite svoje naložbene nastavitve in nakažete denar na svoj BT-račun. Sami lahko določite ročnost in zahtevano stopnjo razpršenosti plasmaja, zahtevane bonitetne kriterije in pričakovane donose. Ko uredite in aktivirate svoje naložbene nastavitve, enostavno nakažete denar na svoj BT-račun. Borza terjatev ga bo na podlagi vaših nastavitev samodejno plasirala v ustrezne terjatve.
  3. Do nadaljnjega pozabite na Borzo terjatev in se osredotočite na svojo dejavnost. V tem času se bodo vaša denarna sredstva na Borzi terjatev samodejno plasirala v terjatve. Enkrat mesečno boste prejeli podroben izpis prometa na vašem BT-računu skupaj z obračunom doseženih donosov, kar enostavno knjižite v svojem računovodstvu. Ob tem lahko sami kadarkoli pregledujete stanje na svojem računu ter zgodovino vseh transakcij. Spremenite lahko naložbene nastavitve, povečate plasma z dodatnim denarnim nakazilom ali pa prenehate vlagati in zahtevate vračilo denarja. Prosta denarna sredstva boste na svoj TRR račun prejeli še isti dan, preostanek pa ob poplačilu terjatev v vašem portfelju.

IZVOZNIKI
Novice
Novice Trump in Ši merita moči, evrska industrija pa že slabi 4

V časovnici in grafih - kako zaostrovanje trgovinskih odnosov vnaša nervozo na borze ter tudi že v evrsko industrijo

FINANCE
Članki
Članki Nafta splezala prek 74 dolarjev za sod – kako draga bo pot na počitnice? 3

Po podražitvi prejšnji teden se cena surove nafte viša tudi ta teden – zlasti zaradi razmerja med povpraševanjem in ponudbo, na...

FINANCE
Članki
Članki (graf) Za švedski Spotify je bil prvi borzni dan precej turbulenten

Prvi borzni dan za švedski Spotify ni šel brez zapletov - najprej so začetek trgovanja z njegovimi delnicami zakasnili, potem so se prvi...

FINANCE
Članki
Članki Kam pelje surovinski in valutni vlak smrti 3

Negotovost ali kaj nas čaka po sobotnih napadih ZDA, Velike Britanije in Francije?

AVTO
Nasveti
Nasveti Vse, kar ste želeli vedeti o tožbi proti VW, pa niste imeli koga vprašati

Poiskali smo odgovore na praktična vprašanja, potem ko je bila vložena tožba proti VW, v kateri odškodnino terja tudi 6.024 slovenskih...

AVTO
Novice
Novice (dieselgate) S tožbo nad Volkswagen tudi več tisoč Slovencev

V pomoč jim utegne biti danes objavljena odločitev kölnskega sodišča, da kupci vozil z nameščenimi odklopnimi napravami lahko...

AVTO
Posel
Posel Bloomberg: Nissan in Renault se pogovarjata o združitvi

Na začetku marca se je poročalo, da se Nissan zanima za nakup državnega deleža v Renaultu, kar naj bi bil uvod v združitvena...

OGLAS
FINANCE
Jaguar I-PACE je evropski avto leta

Povsem električni Jaguar I-PACE je na evropskem izboru za avto leta 2019 osvojil prvo mesto. Jaguar je to prestižno nagrado prejel prvič.