(intervju) Le dva meseca potrebujete, da obrnete življenje na glavo

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
sreča   dodaj
subvencije za MSP   dodaj
osebne finance   dodaj
upravljanje kadrov   dodaj
Nataša Briški dodaj
 
Čas branja: 7 min
13.05.2018  21:40  Dopolnjeno: 13.05.2018 21:42
Tako pravi Sara Isaković, nekdanja olimpijska podprvakinja, zdaj psihologinja, ki srbi za mentalno pripravljenost poslovnežev, vrhunskih športnikov, pa tudi ekstremistov. Na osvajanje severnega pola je denimo pripravljala tudi nekdanjo novinarko, zdaj blogarko Natašo Briški. Isakovićeva je tudi razkrila, kako sama skrbi za fit telo. Več pa vam bo razkrila na dogodku Moje fit finance, ki se bo zgodil 23. maja v Kristalni palači.
(intervju) Le dva meseca potrebujete, da obrnete življenje na glavo

Obveščaj me o novih člankih:  
sreča   dodaj
subvencije za MSP   dodaj
osebne finance   dodaj
upravljanje kadrov   dodaj
Nataša Briški dodaj

Kot športnica ste bili velikokrat verjetno v situaciji, ko ste skoraj obupali. Kako vam je uspelo narediti preobrat v glavi, zagristi in narediti korak naprej?

Športniki se nenehno srečujemo s fizičnimi in psihičnimi izzivi. Zdržati moramo izčrpavajoče napore, napake in razočaranja, dvome, kritike in negativna sporočila od ljudi okrog nas. Sčasoma se naučiš, da so težki časi del te igre in tudi pomemben dejavnik na poti do uspeha. Težki izzivi te naučijo najpomembnejše življenjske lekcije: kako se spopasti sam s seboj, obvladati situacijo, v kateri se znajdeš, in začeti akcijo za izboljšanje položaja.

Vsak slabši nastop v moji karieri, tako na treningih kot na tekmovanjih, me je naučil, da moram ostati pozitivna in polna upanja na svoji poti. Naučil me je izboljšati majhne stvari v vsakdanjem življenju in »zborbati« treninge, ki so izboljšali moj nastop. Brez slabih dni se ne moreš izboljšati. Prav ti izzivi te naredijo močnejšega, odpornejšega, ti pomagajo zrasti in postati boljša oseba. V bistvu pa gre samo za perspektivo - kako gledaš na stvari, saj slabe in dobre stvari ne obstajajo, vse je samo nova izkušnja. Vsak izziv lahko premagaš, dokler imaš v mislih svojo vizijo in cilj. Ko sem se sama srečevala s težavami, sem vedno pomislila na cilj in sanje, to me je spodbudilo. Oklepala sem se prepričanja in nisem pustila strahovom, da me ustavijo. Prepričanje te prisili k nadaljevanju. Če verjameš, da se bodo stvari dobro končale, se tudi bodo.

Ukvarjate se tudi s poslovno psihologijo. Velikokrat slišimo, da je uspeh tako na poslovnem področju kot tudi v življenju nasploh v glavi. Katere so pogoste blokade, ki nas zavirajo na poti do uspeha, in ali obstajajo kakšni instantni triki, da se jih znebimo?

Najpomembnejši in najbolj enostaven trik, da zmoreš mentalno dramo in premagaš ovire, ki ti preprečijo uspeh, je zavedanje. Če se zavedaš, kako gledaš na določeno situacijo in kako si jo razlagaš (na primer: Tega ne bom zmogla; pretežko je.), lahko to prevedeš v pozitivnejšo misel, ki je tudi bolj produktivna (na primer: Težko je, ampak bom zmogla.). Ljudje pogosto podcenjujejo sami sebe. Naš notranji glas nam preprečuje, da bi izkoristili svoj potencial. Najpogosteje uporabljamo fraze, kot so: »Zguba sem, nič ne morem. Neuporaben sem.« Tega se ne zavedamo, saj so negativne misli eden od simptomov stresa in ne naša resnica, zato jih ne bomo mogli obrniti v svoj prid, če se jih ne zavedamo. Pozabljamo, da stvari, ki jih govorimo sami sebi, postanejo mi. Možgani si te slabe misli interpretirajo kot resnične in jih zakodirajo v naš spomin. Tudi občutki, ki jih ob tem doživljamo, naj bi bili resnični. Ko se počutimo žalostni in razočarani, je to dobro znamenje! Pomeni, da nam je mar in da moramo situacijo rešiti v pozitivni smeri. Če prenašamo žalost iz dneva v dan in se z njo poistovetimo, nas to vleče v spiralo negativnih misli. Šele ko ugotovimo, da imamo moč nad slabimi mislimi, ki pridejo in gredo, se počutimo veliko bolj pod nadzorom, ne kot žrtev okoliščin. Posledično lahko primerno ukrepamo.

Ker se ljudje ne zavedajo svojega notranjega pogovora, jih to odvrne od njihovega uspeha. Telesna govorica komunicira z našimi mislimi in občutki. Če naši telesni znaki kažejo predajo, slaba telesna drža sporoča pomanjkanje samozavesti. K temu pripomore tudi slab življenjski stil, premalo spanja in gibanja, kar vodi k neproduktivnosti. Dokler nadzorujemo sebe in svoje okolje, imamo nadzor nad vsem, kar se dogaja. Če imamo kontrolo nad seboj, dobro deluje sprednji del možganov, »šef«, se odloča, naredi načrt, se spomni na daljnosežni cilj, regulira občutke in razmišlja moralno. Zavedanje pa ni tako lahko doseči, kot se zdi. Moramo ga namenoma trenirati z vajami mišljenja in meditacijo.

Študirali ste vejo psihologije, ki se ukvarja z optimalnim nastopom pod pritiskom. Pripravljali ste tudi Natašo Briški, ki je šla s skupino žensk osvajat severni pol. V življenju sicer večina ne gre v takšne ekstreme, pa vendar se nam dogajajo neki ekstremi v življenju na sploh – ločitve, finančne težave, slabi odnosi ... Kaj svetujete ljudem, ki se znajdejo v situacijah, ki se jim zdijo na prvi pogled nepremagljive?

Obstaja samo ena pot, da obvladamo situacijo, kot je ta: osredotočiti se moramo na sam proces. Z majhnimi koraki se približujemo rešitvi. Bolj ko so misli osredotočene na končni cilj, ki se zdi oddaljen in nemogoč, v bolj stresni situaciji se znajdemo, ker nimamo nadzora nad izidom. Najprej moramo poskrbeti za majhne stvari, nad katerimi imamo nadzor in si tako pridobiti samozavest, da se lotimo večjih. Kot polnjenje prašička za varčevanje s kovanci – vsaka majhna odločitev prispeva h končnemu uspehu. Osredotočiti se moramo na eno stvar in se ne obremenjevati s končnim rezultatom.

Števili zdaj tik pred poletjem na polno hujšajo. Kaj jim svetujete?

To temo naravnost obožujem! Mislim, da je veliko preveč kompliciranja okrog diet, tablet, brezmaščobne prehrane in pretiranega treniranja, saj nobena izmed njih ne deluje dolgoročno. Srečo sem imela, da sem kot športnica razvila disciplino in se naučila, kako psihično in fizično poskrbeti zase. Naučila sem se tudi razumeti, zakaj moram investirati čas in energijo v vzdrževanje zdravega telesa. Spodaj je nekaj nasvetov:

1. Zakaj? Kakšen je vaš namen? To je začetek akcije in skrbi zase, saj je razumevanje, zakaj želimo postati fit, usmerjeno zgolj k nam samim. Ti se želiš počutiti dobro, pa ne zaradi partnerja ali partnerice, ampak ker želiš, da bi ti pristajale hlače ali kopalke. Ti cilji so zgolj začasni. Če se res želiš dobro počutiti v svoji koži vsak dan, te bo prav ta razlog vsakokrat prisilil k teku ali zdravemu prehranjevanju.

2. Ljubezen do samega sebe. To je osnova, temelj nege samega sebe. V nasprotju s svojimi cilji, moraš delati na ljubezni do samega sebe. Kakor pocukrano se to mogoče sliši, če resnično skrbiš sam zase, ne boš dopustil, da te zanese na pot, kjer boš imel težave s samopodobo. Vsi imamo »love-hate« odnos do svojega telesa, nekatere dneve se počutimo bolje, druge manj dobro. Kljub temu moramo na ne tako dobre dni ostati prijazni do svojega telesa in se ne primerjati z Instagram modeli. Če imaš rad samega sebe, boš jedel zdravo, v nasprotnem primeru pa boš sabotiral svoje telo in odločitve.

3. Rutina. Akcija. Poskrbeti moraš, da delaš stvari, ki ti bodo pomagale doseči zdravo telo. Začni počasi, izberi si eno navado (na primer pitje navadne vode namesto sokov) in ji ostani zvest. Ko imaš občutek, da to obvladaš, se pomakni k naslednji (na primer 20 minut teka zjutraj). Ne začeti z ekstremi in spremeniti tisoč navad naenkrat, saj boš še bolj razočaran, ko jih ne boš uresničil. Kmalu bodo nove navade postale del dnevne rutine.

Koliko časa pravzaprav potrebujemo, da spremenimo določen slog življenja? Je 14 dni dovolj?

Osem tednov traja, da se možgani navadijo na nov življenjski slog. Vse globoko zakoreninjene navade pridejo iz možganskih funkcij: vzgoja, okolje, življenjski slog, navade in odločitve. Možgani so kot mišice, moramo jih trenirati, da dosežemo zdrave navade. To pa zahteva čas. Ljudje mislijo, da jim bodo trije dnevi zdravih odločitev pomagali doseči cilje, a se ne zavedajo, kako hitro se bodo vrnili na stare poti. Nove navade morajo nadomestiti stare in to dosežemo tako, da utrdimo nove navade. Seveda pa siljenje nekoga, da spremeni svoje navade, ne bo delovalo. Potrebujemo iskren namen in srčno vizijo ter osebni cilj. Začneš lahko z vizualizacijo tistega, kar želiš doseči. Miselne vizije bodo naredile cilje bolj resnične, verjetne in možne uresničitve. Povečala se bo samozavest in naravnala misli v pravo smer. Zavedanje pa bo pomagalo, da vsak dan ostaneš na pravi poti, pod kontrolo in da ne boš žrtev svojih lastnih emocionalnih možganov, ki želijo čokolado.

Kako pa je z osebnimi financami? Zdi se, da tu velikokrat zmanjka motivacije, bodisi zaradi neznanja, nezanimanja bodisi zaradi lenobe.

Tako kot vse druge stvari v življenju so tudi finance odsev naše miselnosti. Način, kako ravnamo s finančnim stanjem in količina denarja, ki ga ustvarjamo, izvirajo iz cenjenja samega sebe, samozavesti in motivacije. Ljudje so lahko zelo pasivni, imajo negativni odnos do služenja denarja in ne verjamejo, da se lahko kaj spremeni. Vse to se kaže v delu in produktivnosti. Nekateri preprosto ne vedo, kako naj obvladajo finance, vzrok je nepoučenost. Mislim, da bi mlade o finančnem menedžmentu morali poučevati v šolah. Zdaj je to prepuščeno lastnemu interesu. Starši nas lahko o tem poučijo in nam prenesejo pozitivne navade. Res bi morali imeti finance kot šolski predmet (in kakšna psihologija je v ozadju), da bi ljudje razumeli, kako funkcioniramo v družbi. Vsekakor moramo najprej razčistiti, kakšne so naše prioritete in kaj pomeni biti srečen in bogat. Veliko tega sem videla v Dubaju, kjer sem odraščala. Zagotovim vam, da denar ne prinese sreče. Prinese stabilnost in varnost, ampak biti srečen je izbira. Ironično je, da bolj ko smo srečni, več stvari gre v pravo smer.

Kako vi skrbite za fit telo, fit um in fit denarnico?

Verjamem, da se zavedam same sebe, svojih misli, telesa in dejanj. Pozitivno naravnanost sem trenirala zelo dolgo, zato ne morem pasti v globoko depresivno luknjo. Rada telovadim, ker me ohranja psihično in telesno zdravo, meditiram in vizualiziram vse možnosti. Veliko časa sem delala stvari, ki jih imam rada, in se obdala z ljudmi, ki so me podpirali. Če govorimo o denarnici, sem v procesu finančne neodvisnosti, delam pri projektih, ki jih imam rada in kmalu bo delo poplačano. Če delamo tisto, kar nas veseli, se bo to kmalu poplačalo – v denarju in veselju. V današnjem svetu živimo pod nenehnim stresom in pritiskom, da nam mora uspeti. Da moramo biti slavni in bogati. V bistvu pa gre za to, da si življenje kreiramo tako, da smo srečni, ko ga živimo. In vsak mora to najti sam.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Novi finančni minister Italije Giovanni Tria - iz evra ne bi izstopil, zvišal bi DDV

Po pričakovanju analitikov bo težavno prihodnje obdobje ne le v Italiji, ampak tudi za vse tiste, ki z Italijo sodelujejo – in takih je...

AVTO
Posel
Posel Trump z dodatnimi carinami zdaj žuga avtomobilski industriji 7

Potem ko je ameriški predsednik Donald Trump pred meseci napovedal dodatne carinske obremenitve za evropske avtomobile, je njegova...

AVTO
Posel
Posel Elon Musk bo odpustil devet odstotkov zaposlenih v poskusu, da Tesla doseže dobiček 6

V pismu zaposlenim je Elon Musk, razvpiti šef ameriške družbe za proizvodnjo električnih avtomobilov Tesla, zapisal, da glavni motiv...

FINANCE
Članki
Članki Slovenija na lestvici svetovne konkurenčnosti IMD napredovala za šest mest 4

K izboljšanju konkurenčnosti, ki se meri na podlagi štirih sklopov kazalnikov, sta pripomogla zlasti večja rast in zaposlovanje

SUBV
Članki
Članki (pogajanja) Kako za proračun EU po 2020 dati čim manj, a z njim doseči čim več 1

V grafih in številkah - pred začetkom formalnih pogajanj o novem večletnem proračun EU; Slovenija je neuradno po letu 2020 v proračun...

SUBV
Članki
Članki Imate doma 18-letnika? Samo še danes se lahko poteguje za brezplačno vozovnico Interrail. 1

EU bo to poletje 15 tisoč 18-letnikom – od tega 61 iz Slovenije – podarila brezplačno vozovnico za potovanje z vlakom po Evropi...

FINANCE
Članki
Članki (pravice potrošnikov) Bo Bruslju uspelo nasititi volka, koza pa bo preživela?

Evropska pravila o varstvu potrošnikov so med najstrožjimi, jih je pa težko uresničiti – pa naj gre za dokazovanje domnevne dvojne...

OGLAS
FINANCE
Poročanje o odpadkih le še do konca marca: katere podatke morate sporočiti podjetja?

Podjetja morate v letošnjem letu prvič poročati o letnih količinah in vrstah embalaže – skrajni rok za poročanje je 31. 3. 2019!