Oglasno sporočilo

Inteligentni telefon, ki olajša vsakdan?

Čas branja: 3 min
30.04.2018  00:04
Inteligentni telefon, ki olajša vsakdan?

Huawei postavlja nove standarde v industriji pametnih telefonov. Kot začetnik trenda dveh kamer pri pametnih telefonih, je pokazal smer razvoja s poudarkom na fotografiji. Sodelovanje s podjetjem Leica, je Huaweiu dala dodaten zagon, ki pri novincu P20 Pro tako prvič pri pametnih telefonih prinaša tri kamere.

A ne le to! Kitajci stavijo tudi na umetno inteligenco, ki prav pri fotografiji prinaša največji preskok s katerim se je jeseni ponašal Mate 10Pro. Kaj pa sploh je umetna inteligenca v mobilni tehnologiji?

Zmogljivost procesorjev v mobilnih telefonih je z leti vse večja. Vendar pa sama surova moč, brez analize informacij in prepoznavanja objektov ter jezika, ne zagotavlja nobenih spektakularnih preskokov in izboljšav v uporabnosti naprav. Huawei je prvi proizvajalec, ki razume in uporablja umetno inteligenco v svojih pametnih telefonih na način, da uporabniku resnično olajšajo vsakodnevno rokovanje z napravo.

Težke naloge postanejo preproste

V nasprotju s splošnim prepričanjem je veliko vsakodnevnih nalog v pametnih telefonih zelo zahtevnih. Kako se telefon odloči, kaj mora biti na fotografiji ostro in kaj ne? Običajno želimo, da je oster obraz osebe, ki jo fotografiramo – zato je bil razvit algoritem, ki prepozna obraze in jih ustrezno izostri. Vendar pa je to zgolj rešitev za eno sceno – portrete.

Pametni telefoni, kot je Huawei P20 Pro, z umetno inteligenco omogočajo, da se ta nabor razširi. Tako P20 Pro prepozna kar 19 različnih scen in samodejno prilagodi vse parametre. Tako kot ljudje hitro razločimo, kaj je glavna tema fotografije, in nemudoma vemo, da gre na primer za rože, tudi telefon zdaj prepozna rožo in jo še dodatno loči od ozadja. S tem postane sicer kompleksna naloga zelo preprosta. Zato Huawei vztraja pri umetni inteligenci za prepoznavo objektov.

Poleg prepoznave in upravljanja prilagoditev pred fotografiranjem pa umetna inteligenca zmore prepoznati in poravnati, na primer, ukrivljen horizont. Če je ozadje fotografije presvetlo, ga bo sistem potemnil in pri tem upošteval tudi tematiko fotografije. Vse to je mogoče le, če telefon zna ločiti med nebom, zgradbo, okolico in subjektom, ki ga fotografiramo (tudi če obraz ni viden).

Moč umetne inteligence pa naravnost zablesti pri fotografiranju v zelo ali celo ekstremno slabih svetlobnih pogojih. Fotografije narejene v popolni temi bodo osupljive, kljub zelo dolgo odprti zaslonki, kar načeloma pomeni problem, v kolikor telefon ni na stativu. P20Pro omogoča stabilizacijo kar v šestih smereh in rezultati nočne fotografije so osupljivi.

Poznavanje tehnologije umetne inteligence v splošni javnosti sploh ni tako slabo, kot bi morda pričakovali. To sta pokazala anketa in video, ki je nastal na ulicah Ljubljane. Ljudje v grobem razumejo, kaj omogoča umetna inteligenca, a ne poznajo njenih mehanizmov in načina delovanja.

O umetni inteligenci smo govorili z doc. dr. Juretom Žabkarjem

Preden si preberete, kaj prinaša prihodnost umetne inteligence, si oglejte še kratek videoposnetek, ki je nastal na fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Tradicionalne funkcije se bodo izboljšale

''Kakovost glasovnih ukazov telefonu se bo v prihodnje prav tako neizmerno izboljšala, saj bo telefon znal ločiti med pogovorom, glasbo in šumom okolice, ne zgolj odstraniti šuma, kot so to počeli klasični algoritmi. Tako bo telefon povsem preprosto ločil med sogovornikom in drugimi zvoki. Prihranki energije so že zdaj in bodo tudi v prihodnosti podprti z umetno inteligenco. Učinkovitost se bo povečala, ko se bo sistem naučil še več navad uporabnika in tudi razumel njegove potrebe. Že danes se večje število aplikacij in storitev izklopi, če se izkaže, da jih uporabnik ne uporablja pogosto. Vse to blagodejno vpliva tudi na dolgoročno gladko delovanje sistema na pametnih telefonih, kjer umetna inteligenca skrbi za reden nadzor in smotrno porabo sistemskih virov, kot sta delovni pomnilnik in procesor'' je dodal doc. dr. Jure Žabkar.

Proizvajalci telefonov se zavedajo, da mora izboljšave zaslonov, procesorjev in kamer spremljati tudi nova usmeritev razvoja v naslednjem evolucijskem koraku. Ta mora podpirati uporabnika in mu pomagati z lajšanjem zahtevnih nalog. Ravno to pa želi Huawei ponuditi potrošnikom s svojimi pametnimi telefoni, ki jih poganja umetna inteligenca.

Ključne lastnosti serije Huawei P20

 • Napreden sistem kamer zajame več svetlobe, več podrobnosti in več lepote s pomočjo revolucionarne trojne kamere Leica s 5× hibridnim zoomom na modelu Huawei P20 Pro ter dvojno kamero Leica na modelu Huawei P20.
 • Inovativne fotografske zmogljivosti, ki jih nadgrajujeta t.i. Master AI, ki omogoča učinke profesionalne fotografije s pomočjo umetne inteligence, ter Huawei AIS za zmogljivo tehnologijo umirjanja slike.
 • Komajda prisoten rob okoli zaslona ter oblikovanje z osupljivimi barvami, ki jih je navdihnila svetloba. Končna obdelava površine, ki odbija in lomi svetlobo, je osupljiva. Med drugim se svetloba lomi s posebno obdelavo površine z učinkom barvnega preliva, ki jo najdemo tako na modelu Huawei P20 kot tudi na P20 Pro.
 • Vrhunska zmogljivost, ki jo prinašate Kirin 970 z namensko nevronsko procesno enoto (NPU - Neural Processing Unit) ter vmesnik EMUI 8.1, ki temelji na sistemu Android 8.1 za najboljšo in gladko uporabniško izkušnjo.

Cene in dobavljivost v Sloveniji

 • Huawei P20 Lite (4 GB + 64 GB): 389,99 €
  • Klein Blue (modra), Sakura Pink (roza), Midnight Black (črna), Platinum Gold (zlata)
 • Huawei P20 (4 GB + 128 GB): 689,99 €
  • Black (črna), Champagne Gold (zlata), Twilight (somračna), Pink Gold (roza), Midnight Blue (modra)
 • Huawei P20 Pro (6 GB + 128 GB): 899,99 €
  • Black (črna), Twilight (somračna), Pink Gold (roza), Midnight Blue (modra)

​​

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

FINANCE
Članki
Članki Nafta splezala prek 74 dolarjev za sod – kako draga bo pot na počitnice? 3

Po podražitvi prejšnji teden se cena surove nafte viša tudi ta teden – zlasti zaradi razmerja med povpraševanjem in ponudbo, na...

FINANCE
Članki
Članki Kdo sta Matteo Salvini in Luigi di Maio, zmagovalna obraza italijanskih volitev 1

Matteo Salvini, prvi obraz desničarske Lige, nekdaj Severne lige, je dejal, da ima pravico, da poskusi sestaviti vlado. A največ podpore...

FINANCE
Članki
Članki Netflixu je agresiven pohod na tuje prinesel veliko rast 12

Ameriška družba za pretočno predvajanje videovsebin je v prvem četrtletju povečala prihodke za več kot 40 odstotkov in čisti...

FINANCE
Članki
Članki Kam pelje surovinski in valutni vlak smrti 3

Negotovost ali kaj nas čaka po sobotnih napadih ZDA, Velike Britanije in Francije?

PRO
Članki
Članki (Intervju) Centralne banke povečujejo zlate rezerve. Pa vi?

Navkljub podcenjenosti zlata in srebra ter rekordnim cenam nepremičnin imamo v Sloveniji več kot 75 odstotkov premoženja v...