Komentar

Nategnil me je gradbinec Sašo, rešil vodovodar Primož

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
obrtništvo   dodaj
osebne finance   dodaj
finančna pismenost   dodaj
nasvet   dodaj
banke   dodaj
 
Čas branja: 3 min
17.04.2018  22:02

Obveščaj me o novih člankih:  
obrtništvo   dodaj
osebne finance   dodaj
finančna pismenost   dodaj
nasvet   dodaj
banke   dodaj

Opisala bom izkušnjo, na katero nisem najbolj ponosna. Želim pa z njo opozoriti, da se ne ujamete v past nepoštenih obrtnikov, kot sem se sama.

Pred slabim letom sem se lotila raziskave, kako popolnoma prenoviti dom. Preden sem najela izvajalca, so bili pri meni na ogledu številni obrtniki in arhitekti. Nekateri so obljubljali nemogoče. Skoraj ni bilo stene, ki je ne bi porušili. Pozneje sem izvedela, da bi z rušitvijo ene od sten lahko ogrozili stabilnost celega bloka. Za izris zgolj idejnega načrta pa so hoteli v povprečju 1.500 evrov.

Potem pa je prišel gradbinec Sašo. Iskreno je povedal, kaj se da in česa ne. Da bo za »ziher«, je pripeljal s sabo še statika, potem pa še enega. »Ne skrbite, mi ga bomo plačali,« je dejal. Informativni izračun glede na obseg del (kopalnica, električne napeljave, balkon ...) ni bil med najugodnejšimi. Naredil pa bi vse na ključ, češ da ima utečeno ekipo izvajalcev.

Večina obrtnikov, ki je bila pri meni, je zahtevala avans, recimo mizar kar stoodstotnega. »Projekta sicer ne bomo sprejeli,« so »grozili« vsi po vrsti. Zato me ni presenetilo, da je tudi Sašo želel 60-odstotno predplačilo. »Imamo zelo slabo izkušnjo s plačilno disciplino,« je hitel pojasnjevati.

Ko je denar dobil, je začel rušitvena dela v kopalnici, povlekli so še nekaj električnih kablov, del napeljav pa je namestil vodovodar Primož. Potem pa so dela zastala. Sašo se je vsakič izmikal z norimi izgovori, in ko je vendarle zbral pogum in se soočil z mano, je lagal, kot pes teče. Krivi so bili drugi – keramičar je odpovedal, elektrikarja ni bilo ob dogovorjenem terminu, očital mi je celo, da sem nestrpna, in to po tem, ko ga nisem videla več mesecev. Potem pa je priročno ostal še brez mobilnika, dosegljiv je bil le prek e-pošte.

Dovolj laži! Po pol leta kalvarije sem poiskala drugega izvajalca. Vodovodar Primož, ki ga je Sašo prav tako naplahtal, je bil eden teh, s katerimi sem se pogovarjala. Tudi sam ima ekipo obrtnikov. Naj skrajšam. Primož je dela končal v dveh mesecih. Po načrtu, v okviru informativnega predračuna, brez avansov, s sprotnim plačevanjem obračunanih del. Zdaj ga je najela še moja sodelavka Vita, nad njim je navdušena tudi kolegica Diana. Skratka, škodljivi Sašo je Primožu prinesel trikrat več dela, meni pa »odnesel« kar nekaj denarja. Sem se pa nekaj naučila.

1. Vzemite si dovolj časa, da preverite obrtnika. Preden sem zapečatila pogodbo, sem Saša preverila, pozneje pa odkrila še dve »žrtvi« njegove prevare in še to, da je sredi naše prenove bankrotiral.

2. Ne plačujte avansov, temveč po »situacijah«. Ko se konča en skop del, ga plačajte. Če nastanejo stroški materiala, jih plačajte ob predložitvi računa iz trgovine.

3. Ne zanašajte se nujno na finančne izkaze obrtnikov. Veliko jih dela »na roko«, zato to ni zavedeno v prihodkih. Čeprav drži, da boljše poslovanje prinaša bolj zanesljive izvajalce, preverite morebitne blokade transakcijskih računov v preteklosti, saj ti nakazujejo spore.

Številni bentijo čez obrtnike. Nekaterim se kar želodec obrne ob misli na prenovo. Seveda, vse izkušnje tudi niso slabe. Glede na to, da so spomladi prenove vroča stvar, svetujemo, kako do dobrega obrtnika, ne da bi izgubili živce in evre.

Marja Milič je urednica revije Moje finance. Danes je izšla aprilska številka.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki ECB zapira pipico? Kaj to pomeni za ceno posojil, delnice in tudi prevzem Cinkarne Celje? 9

Kakšne spremembe so spodbujevalni ukrepi ECB pustili na različnih segmentih trga, kakšni bodo po pričakovanju analitikov naslednji...

FINANCE
Članki
Članki Trump neti trgovinsko vojno - lahko kongres povozi njegovo odločitev? 7

Ameriški predsednik je konec tedna uresničil napoved o uvedbi dodatnih carin na jeklo in aluminij in podpisal izvršni odlok o njihovi...

SUBV
Članki
Članki (pogajanja) Kako za proračun EU po 2020 dati čim manj, a z njim doseči čim več 1

V grafih in številkah - pred začetkom formalnih pogajanj o novem večletnem proračun EU; Slovenija je neuradno po letu 2020 v proračun...

FINANCE
Članki
Članki (grafi) Koliko dražja so posojila v Sloveniji v primerjavi z evrskim povprečjem 2

Pogledali smo, kakšne so po podatkih ECB v povprečju tržne obrestne mere za dolgoročna stanovanjska posojila v Sloveniji in drugih...

PRO
Članki
Članki Izgorelost kot sindrom kroničnega stresa

Kdaj lahko govorimo o sindromu izgorelosti in kdaj o delovni izčrpanosti ter zakaj menedžerji na delo hodijo bolni?