Komentar

Nategnil me je gradbinec Sašo, rešil vodovodar Primož

Čas branja: 3 min
17.04.2018  22:02

Opisala bom izkušnjo, na katero nisem najbolj ponosna. Želim pa z njo opozoriti, da se ne ujamete v past nepoštenih obrtnikov, kot sem se sama.

Pred slabim letom sem se lotila raziskave, kako popolnoma prenoviti dom. Preden sem najela izvajalca, so bili pri meni na ogledu številni obrtniki in arhitekti. Nekateri so obljubljali nemogoče. Skoraj ni bilo stene, ki je ne bi porušili. Pozneje sem izvedela, da bi z rušitvijo ene od sten lahko ogrozili stabilnost celega bloka. Za izris zgolj idejnega načrta pa so hoteli v povprečju 1.500 evrov.

Potem pa je prišel gradbinec Sašo. Iskreno je povedal, kaj se da in česa ne. Da bo za »ziher«, je pripeljal s sabo še statika, potem pa še enega. »Ne skrbite, mi ga bomo plačali,« je dejal. Informativni izračun glede na obseg del (kopalnica, električne napeljave, balkon ...) ni bil med najugodnejšimi. Naredil pa bi vse na ključ, češ da ima utečeno ekipo izvajalcev.

Večina obrtnikov, ki je bila pri meni, je zahtevala avans, recimo mizar kar stoodstotnega. »Projekta sicer ne bomo sprejeli,« so »grozili« vsi po vrsti. Zato me ni presenetilo, da je tudi Sašo želel 60-odstotno predplačilo. »Imamo zelo slabo izkušnjo s plačilno disciplino,« je hitel pojasnjevati.

Ko je denar dobil, je začel rušitvena dela v kopalnici, povlekli so še nekaj električnih kablov, del napeljav pa je namestil vodovodar Primož. Potem pa so dela zastala. Sašo se je vsakič izmikal z norimi izgovori, in ko je vendarle zbral pogum in se soočil z mano, je lagal, kot pes teče. Krivi so bili drugi – keramičar je odpovedal, elektrikarja ni bilo ob dogovorjenem terminu, očital mi je celo, da sem nestrpna, in to po tem, ko ga nisem videla več mesecev. Potem pa je priročno ostal še brez mobilnika, dosegljiv je bil le prek e-pošte.

Dovolj laži! Po pol leta kalvarije sem poiskala drugega izvajalca. Vodovodar Primož, ki ga je Sašo prav tako naplahtal, je bil eden teh, s katerimi sem se pogovarjala. Tudi sam ima ekipo obrtnikov. Naj skrajšam. Primož je dela končal v dveh mesecih. Po načrtu, v okviru informativnega predračuna, brez avansov, s sprotnim plačevanjem obračunanih del. Zdaj ga je najela še moja sodelavka Vita, nad njim je navdušena tudi kolegica Diana. Skratka, škodljivi Sašo je Primožu prinesel trikrat več dela, meni pa »odnesel« kar nekaj denarja. Sem se pa nekaj naučila.

1. Vzemite si dovolj časa, da preverite obrtnika. Preden sem zapečatila pogodbo, sem Saša preverila, pozneje pa odkrila še dve »žrtvi« njegove prevare in še to, da je sredi naše prenove bankrotiral.

2. Ne plačujte avansov, temveč po »situacijah«. Ko se konča en skop del, ga plačajte. Če nastanejo stroški materiala, jih plačajte ob predložitvi računa iz trgovine.

3. Ne zanašajte se nujno na finančne izkaze obrtnikov. Veliko jih dela »na roko«, zato to ni zavedeno v prihodkih. Čeprav drži, da boljše poslovanje prinaša bolj zanesljive izvajalce, preverite morebitne blokade transakcijskih računov v preteklosti, saj ti nakazujejo spore.

Številni bentijo čez obrtnike. Nekaterim se kar želodec obrne ob misli na prenovo. Seveda, vse izkušnje tudi niso slabe. Glede na to, da so spomladi prenove vroča stvar, svetujemo, kako do dobrega obrtnika, ne da bi izgubili živce in evre.

Marja Milič je urednica revije Moje finance. Danes je izšla aprilska številka.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Slovenija na lestvici svetovne konkurenčnosti IMD napredovala za šest mest 4

K izboljšanju konkurenčnosti, ki se meri na podlagi štirih sklopov kazalnikov, sta pripomogla zlasti večja rast in zaposlovanje

FINANCE
Članki
Članki Kam pelje surovinski in valutni vlak smrti 3

Negotovost ali kaj nas čaka po sobotnih napadih ZDA, Velike Britanije in Francije?

FINANCE
Članki
Članki Dileme ob oživitvi govoric o združitvi Deutsche Bank in Commerzbank 8

Dilem je veliko, krepi jih tudi dejstvo, da je tečaj delnic Deutsche Bank pod velikim tržnim pritiskom zdrsnil na zgodovinsko najnižjo...

FINANCE
Članki
Članki (graf) Za švedski Spotify je bil prvi borzni dan precej turbulenten

Prvi borzni dan za švedski Spotify ni šel brez zapletov - najprej so začetek trgovanja z njegovimi delnicami zakasnili, potem so se prvi...

FINANCE
Članki
Članki Italija: prihodnja koalicijska partnerja premaknila trg 1

Populistično Gibanje petih zvezd ter skrajno desna Liga sta iz koalicijske pogodbe naknadno sicer umaknila točko, da bo nova vlada...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Kje so v Avstriji priložnosti za slovenska podjetja

Kako tesno sta povezani Slovenija in Avstrija in kje so priložnosti za širitev poslovanja pri naših severnih sosedih, je pod drobnogled...