(SIRIJA) V Varnostnem svetu zavrnili rusko resolucijo, ki obsoja napad

Čas branja: 4 min
14.04.2018  03:24  Dopolnjeno: 14.04.2018 03:41
Na izrednem zasedanju Varnostnega sveta o ameriško-britansko-francoskem napadu, so glasovanje o ruski resoluciji podprli Rusija, Kitajska in Bolivija. Osem držav je resolucijo zavrnilo, štiri so se vzdržale.
(SIRIJA) V Varnostnem svetu zavrnili rusko resolucijo, ki obsoja napad
Foto: Shutterstock

Obveščaj me o novih člankih:  

Ruski predsednik Vladimir Putin je obsodil sinočnji napad na Sirijo, Rusija pa je že sklicala izredno sejo Varnostnega sveta ZN. Ta se je začela ob 17. uri po srednjeevropskem času.

Je pa zadovoljen ameriški predsednik Donald Trump. "Popolno izveden sinočnji napad. Hvala Franciji in Veliki Britaniji za njuno modrost in moč njune dobre vojske. Rezultat ne bi mogel biti boljši. Naloga opravljena!" je Trump zapisal na Twitterju.

Rusija je že sklicala izredno sejo Varnostnega sveta ZN, ki se je začela ob 17. uri po srednjeevropskem času. Sejo Varnostnega sveta ZN lahko v živo spremljate na povezavi.

Ruski ambasador Vasilij Nebenzya je Združeno kraljestvo, Francijo in ZDA obtožil »diplomatskega hooliganizma« in očitnega neupoštevanja mednarodnega prava.

Ameriška veleposlanica pri ZN-u Nikki Haley pa je dejala: »Prepričani smo, da smo ohromili sirski program kemičnega orožja. Pripravljeni smo ohraniti ta pritisk, če bo sirski režim dovolj nespameten, da preizkusi našo voljo. Če sirski režim ponovno uporabi strupen plin, so ZDA pripravljene.«

Rusija je sestavila predlog resolucije z obsodbo napadov. Ta ni bil potrjen, ker so proti tri stalne članice Varnostnega sveta s pravico do veta. Na izrednem zasedanju Varnostnega sveta o ameriško-britansko-francoskem napadu, so glasovanje o ruski resoluciji podprle le Rusija, Kitajska in Bolivija. ZDA, Združeno kraljestvo, Francija, Nizozemska, Švedska, Kuvajt, Poljska in Slonokoščena obala so resolucijo zavrnile, Etiopija, Kazahstan, Ekvatorialna Gvineja in Peru pa so se glasovanja vzdržale.

Kako je potekala akcija?

Ameriški predsednik je sicer povedal, da je izdal povelje za napad na cilje, ki so povezani s kemičnim orožjem Sirije. "A short time ago I ordered the United States armed forces to launch precision strikes on targets associated with Syria chemical weapons". Dodal je še, da bosta v napadih sodelovali tudi Francija in Velika Britanija, poročajo vsi svetovni mediji, med njimi CNN, Reuters, Guardian, Bloomberg.

Napadenih je bilo več vojaških ciljev, sodelujejo vojaške ladje in letala, eksplozije so se slišale v Damasku, sirska televizija pa je poročala, da se je Asadova letalska obramba soočila z zavezniškimi letali. Moskva pravi, da je sirski obrambni sistem prestregel večino raket oziroma 71 od 103, poroča Guardian.

Ruski predsednik Vladimir Purin je letalske napade označil kot dejanje agresije. Putin je še dejal, da bo Rusija sklicala nujno srečanje Varnostnega sveta ZN, na katerem bodo razpravljali o agresivnih dejanjih ZDA in njenih zaveznic. Rusija strogo obsoja napad na Sirijo, »kjer ruski vojaki legitimnim oblastem pomagajo v boju proti terorizmu,« so še zapisali v izjavi.

Odločitev o napadu ZDA, Velike Britanije in Francije je pozdravil Kanadski premier Justin Trudeau. »Kanada podpira odločitev ZDA, Združenega kraljestva in Francije, da zmanjšajo zmožnosti Assadovega režima da s kemičnim orožjem napada svoje ljudi.« Na Kitajskem so drugačnega mnenja. Kot poroča Al Jazeera, pravijo, da gre az kršitev mednarodnega prava.

Sirski predsednik Bashar al-Assad je v telefonskem pogovoru z iranskim predsednikom Hassanom Rouhanijem dejal, da bo raketni napad ZDA, Velike Britanije in Francije le še povečali njihovo odločnost boja proti terorizmu, poroča Guardian. Sirski predsednik je zahodne države obtožil podpiranja terorizma.

Napadi ZDA, Francije in Velike Britanije jasno izražajo, da sirski režim skupaj z Rusijo in Iranom ne more nadaljevati te človeške tragedije, vsaj ne brez posledic," je prek Twitterja sporočil Tusk.

Države so Sirijo napadle v odgovor na domnevni napad s kemičnim orožjem na sirsko Dumo minuli konec tedna, za katerega krivijo sirski režim. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v izjavi sporočil, da takrat Damask ni prvič uporabil kemičnega orožja proti civilistom, "mora pa to biti zadnjič". Zavzel se je za politično rešitev krize v Siriji prek mirovnega procesa ZN.

Napad na vojaške cilje v Siriji je uresničena grožnja, ki jo je Trump napovedal takoj po nedavnem kemičnem napadu v mestu Douma blizu Damaska. Tedaj je sirskega voditelja Asada označil za žival, ruskega predsednika Putina pa kot soodgovornega za razmere v Siriji. V zadnjem govoru pred napadom je vnovič obtožil Putina in Iran, Rusija pa je že napovedala, da stvar ne bo minila brez posledic.

Trump je že aprila lani po prvem kemičnem napadu, za katerega je odgovoren Asadov režim, odredil raketne napade na sirsko letalsko bazo, kar je bil prvi neposredni napad na Asadove sile od marca 2011 - začetka konflikta v Siriji.

V napadih tudi Francozi in Britanci

Udeležbo v napadih sta potrdila tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in britanska premierka Theresa May.

Macron je dejal, da je Asadov režim prestopil rdečo črto in niti najmanj ne dvomi, da je napad s kemičnim orožjem pred tednom dni v Dumi izvedla sirska vlada, dodaja STA. Macron je sicer pred napadom dejal, da ima Francija "dokaze", da je bil v Dumi izveden napad s kemičnim orožjem in da je zanj odgovoren Al Asad, pri čemer dokazov ni predstavil, piše RTV SLO. Dodajajo, da je Francija v napadih na Sirijo uporabila fregate v Sredozemskem morju in vojaška letala, ki so z več letalskih oporišč v Franciji v začetku noči poletela proti Siriji, je pojasnila francoska obrambna ministrica Florence Parly. Ker si ne želijo nikakršne konfrontacije, so o napadih tudi predhodno obvestili Rusijo, je dejala.

Britanska premierka pa je napad opisala kot omejen in merjen. "Ne gre za posredovanje v državljanski vojni niti za spremembo režima, ampak za omejen in merjen udarec, ki ne bo povečal napetosti v regiji in se izogiba civilnim žrtvam," je sporočila Mayjeva. Britansko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da je bil njihov napad uspešen.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Kdo je Carlo Cottarelli - možni šef tehnične vlade v Italji 1

Ker je italijanski predsednik Sergio Mattarella v nedeljo zvečer zavrnil ministrsko ekipo, ki jo je mandatar Giuseppe Conte želel imeti v...

FINANCE
Članki
Članki ECB zapira pipico? Kaj to pomeni za ceno posojil, delnice in tudi prevzem Cinkarne Celje? 9

Kakšne spremembe so spodbujevalni ukrepi ECB pustili na različnih segmentih trga, kakšni bodo po pričakovanju analitikov naslednji...

FINANCE
Članki
Članki Preiskovalci afere Carillion pozvali k razbitju štirih revizijskih velikanov 2

To je ena od zahtev v okviru parlamentarne raziskave, ki je proučevala vzroke za propad družbe Carillion, drugega največjega britanskega...

SUBV
Članki
Članki (pogajanja) Kako za proračun EU po 2020 dati čim manj, a z njim doseči čim več 1

V grafih in številkah - pred začetkom formalnih pogajanj o novem večletnem proračun EU; Slovenija je neuradno po letu 2020 v proračun...

FINANCE
Članki
Članki Kdo je novi šef Deutsche Bank in kaj načrtuje

Ta teden je vodenje Deutsche Bank prevzel Christian Sewing in dal vedeti, da bo banka še naprej stopala po poti prestrukturiranja

FINANCE
Članki
Članki Italija: prihodnja koalicijska partnerja premaknila trg 1

Populistično Gibanje petih zvezd ter skrajno desna Liga sta iz koalicijske pogodbe naknadno sicer umaknila točko, da bo nova vlada...

PRO
Članki
Članki Ideja za odlično darilo – knjiga o finančni pismenosti

Vas praznični nakupi daril za sorodnike in prijatelje še čakajo? Kako najti primerno darilo, da bo imelo pravo vrednost, bo uporabno in...