Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 4 min
09.04.2018  12:00

Obveščaj me o novih člankih:  

Kmalu, če tam že ni, bo Silicijeva dolina umetne inteligence na Kitajskem. Tehnološka podjetja Xiaomi, Baidu, Didi Chuxing, Meituan in Toutiao imajo svoje sedeže v Pekingu. Alibaba, kitajski e-trgovski velikan, ima sedež v Hangčouu. In Tencent, multinacionalni konglomerat, ki krepko vlaga v umetno inteligenco, je v Šenzenu. Tencentova tržna kapitalizacija je višja od družbe General Electric in Baidu je večji od General Motorsa.

Priložnost prevzeti vodilni položaj na področju umetne inteligence ima Kitajska zato, ker ji je uspelo hitro sprejeti in obvladati nove tehnologije. Tako kot so milijoni v Indiji šli neposredno z „brez telefona” na pametne telefone, in popolnoma preskočili fiksne in preklopne telefone, počnejo kitajski porabniki danes s številnimi novimi tehnologijami. Kitajski kupci so, na primer, preskočili kreditne kartice in za elektronsko plačevanje šli naravnost na uporabo platform. Medtem ko se Apple Pay v Združenih državah zelo trudi za zagon, Tencent že vsak dan izvede več kot 600 milijonov brezgotovinskih transakcij.

Tencent in druge ogromne kitajske podjetniške centralizirane platforme imajo prednost pri raziskavah in razvoju na področju umetne inteligence zaradi tega, ker lahko ustvarjajo in zbirajo ogromne zaloge podatkov, s katerimi izgrajujejo svoje računalniške učne algoritme. Te platforme imajo skoraj monopolno moč, kar jim bo pomagalo pri prihodnji monetizaciji aplikacij na področju umetne inteligence.

Poleg tega kitajska podjetja s pridom izkoriščajo kitajske kulturne norme glede zasebnosti. Na zahodu se zasebnost šteje kot osebna pravica do lastnega prostora in, če je to mogoče, tudi do osebnih podatkov. Ta koncept zasebnosti sicer ustreza posameznikom in verjetno tudi družbi, je pa slab za razvijalce umetne inteligence, ki se zaradi njega srečujejo z ovirami pri dostopu do podatkov, potrebnih za razvoj svojih algoritmov.

V kitajski kulturi pa na zasebnost, nasprotno, gledajo kot na sumljivo skrivnost. Predpostavlja se, da pošten človek ne bi smel imeti ničesar takega, kar bi moral skriti pred očmi javnosti, zato se kitajski porabniki pogosto zadovoljno odrečejo svojim zasebnim podatkom. V nasprotju z Indijo, ki je sprejela "pravico do obveščenosti", in Evropsko unijo, ki je kodificirala "pravico do pozabe", na Kitajskem ni bilo resne razprave o zasebnosti podatkov.

Kitajskim tehnološkim podjetjem to seveda ustreza. Kitajski pravni okvir jim omogoča zbiranje širokega nabora uporabniških podatkov za širok razpon namenov, tudi za razvoj sistemov socialnega točkovanja, kot je Alibabov Sesame Credit.

Kljub vsemu pa bi lahko omejene možnosti financiranja in naložbenih priložnosti – tako doma kot v tujini – upočasnile zagon Kitajske na področju umetne inteligence in tudi drugih, z njo povezanih področij. Zaradi stopnje inflacije, ki presega realne stopnje donosov na depozite, kitajskih varčevalcev ne zanima nalaganje prihrankov v kitajskih bankah. In zaradi velike nihajnosti kitajskih cen se mnogi tudi ne želijo odločati za dolgoročnejšo vezavo svojih prihrankov.

Dokler so stopnje gospodarske rasti sistematično višje od uspešnosti borznega trga, tudi ni veliko razlogov za vlaganje v sestavljeni indeks Shanghai Stock Exchange. Prav tako investitorji niso izpred oči izgubili možnosti ponovitve leta 2015, ko so turbulentne razmere na trgu zahtevale državno intervencijo in vodile k močnemu upadu cen ter številnih ustavitev trgovanja. Državi je sicer uspelo stabilizirati cene, a le z ustvarjanjem dodatnih spodbud za posrednike, s prepovedjo prodaje na kratko in s prepovedjo prodaje zalog nad določenim pragom.

Tretja težava je, da stalno naraščanje cen stanovanjskih nepremičnin relativno zvišuje tveganja vseh drugih vlaganj. Danes Čou Šjaočvan, guverner Narodne banke Kitajske, opozarja na "Minsky trenutek", ko bi naraščajoče hipotekarno zadolževanje kitajskih gospodinjstev lahko pripeljalo do nenadnega upada cen premoženja.

Nazadnje pa je težava tudi v tem, da se kitajska podjetja srečujejo z omejitvami pri vlaganju v tujino. Poleg samega kitajskega nadzora nad kapitalskimi tokovi tudi ZDA proučujejo možnost uvedbe strožjih omejitev za kitajske naložbe v strateško pomembne panoge, zlasti v tiste, ki se nanašajo na umetno inteligenco in računalniško učenje. Pravzaprav so ameriški regulatorji pred kratkim blokirali poskus Alibabe za pridobitev MoneyGrama ter pri tem navajali pomisleke glede nacionalne varnosti.

Možnost revolucije na področju umetne inteligence pod vodstvom Kitajske prinaša priložnosti, hkrati pa tudi izzive. Z vidika zahoda bi se lahko poglobilo sodelovanje z enim izmed najbolj dinamičnih gospodarstev na svetu. Kitajsko pa bi lahko popeljala bližje k mednarodni ureditvi, ki temelji na naboru pravil.

Kljub temu pa bo kitajski prevzem vodstva na področju umetne inteligence verjetno vodil k spopadanju med kitajskimi podjetji in tujimi regulatorji. Kitajski tehnološki velikani se širijo na mednarodni ravni, njihov pristop k zbiranju podatkov in zasebnosti pa bo drugim državam pomenil težavo. Resnični izziv bo omejiti tveganja pri poslovanju z neliberalno državo in hkrati ne zamuditi kitajskih naložb in inovacij.

AVTORJI:

Marion Laboure, nekdanja ekonomistka pri Luksemburški centralni banki, evropski komisiji in Barclays, je sodelavka oddelka za ekonomijo na Univerzi Harvard.

Haiyang Zhang je diplomantka na Harvard Kennedy School.

Juergen Braunstein je raziskovalec na Harvard Kennedy School Belfer Center.

© Project Syndicate, 2018.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Kitajci prihajajo: Če Kitajci dajo denar za Gorenje, bo morala Slovenija Kitajski izročiti Tajvance!? 6

Kitajska je novi Hanibal. In je pred vrati. Kitajci ne prihajajo z bombami, ampak z denarjem. Za tem denarjem je državna diktatura....

FINANCE
Članki
Članki Pri Kitajski in Rusiji se naučite nov izraz: sharp power 4

Z veliko denarja, ki ga prinašajo Kitajci, spomin na pokol na Trgu nebeškega miru bledi. Kitajci mirno plačujejo visokim politikom, da...

MANAGER
Manager
Manager (intervju) Kitajska in Slovenija sta gospodarsko komplementarni 1

Kako vidi slovensko-kitajske naložbe gospodarski svetovalec na kitajskem veleposlaništvu Yuan Kehua.

FINANCE
Članki
Članki Kdo sta Matteo Salvini in Luigi di Maio, zmagovalna obraza italijanskih volitev 1

Matteo Salvini, prvi obraz desničarske Lige, nekdaj Severne lige, je dejal, da ima pravico, da poskusi sestaviti vlado. A največ podpore...

OGLAS
FINANCE
Članki
Članki MK Group napoveduje za pol milijarde evrov naložb

V skladu s svojo strateško usmeritvijo bodo nadaljevali z vlaganji v kmetijstvo, bančništvo in turizem v jugovzhodni Evropi; v...