Informativni izračuni dohodnine so na poti; kaj morate storiti?

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
davki v 2018   dodaj
davki   dodaj
Finančna uprava RS dodaj
 
Čas branja: 3 min
30.03.2018  15:06  Dopolnjeno: 30.03.2018 15:06
Svoj dohodninski izračun si že lahko ogledate na spletu, na eDavkih
Informativni izračuni dohodnine so na poti; kaj morate storiti?

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
davki v 2018   dodaj
davki   dodaj
Finančna uprava RS dodaj

Finančna uprava (Furs) je v prvem svežnju informativnih izračunov dohodnine, ki jih je odposlala 959.789 zavezancem danes, izračunala, da je slaba tretjina takšnih, ki boste morali državi davek doplačati. Nekaj manj vas bo denar dobilo nazaj, preostali pa ste državi (oziroma delodajalec za vas) plačali točne zneske.

Ob tem sicer spomnimo – dohodnino res pobira država, a je zajeten del dobijo tudi občine.

Kaj morate storiti zdaj?

 • Že danes lahko prek eDavkov preverite, ali boste informativni izračun dobili v prvem svežnju ali pozneje (drugi bo odpremljen 31. maja). Informacijo o morebitni izdaji informativnega izračuna dobite na iTočki, ki je dostopna na uvodni spletni strani Finančne uprave RS. iTočka bo na to vprašanje odgovorila, če ji zavezanec sporoči davčno številko.
 • Preverite lahko tudi svoje stanje, prek eDavkov že danes, na dom pa boste izračune dobili predvidoma takoj po praznikih.
 • Ko boste izračun dobili v roke, preverite, ali je vse prav. Tudi če se je zmotil Furs, za pravilnost podatkov odgovarjate sami.
 • Če je kaj narobe – pa četudi v vašo škodo (denimo niso prijavljeni vsi dohodki) –, morate zoper informativni izračun vložiti ugovor; tudi to lahko storite prek eDavkov.
 • Če ugovora ne vložite, pa bi ga morali, storite davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov. Ugovor lahko zavezanci vložite elektronsko prek sistema eDavki tudi zgolj z uporabniškim imenom in geslom prek računalnika, tabličnega računalnika ali pametnega mobilnega telefona. Če boste oddali obrazec v papirnati obliki, ga bodo lahko prejeli na vseh finančnih uradih ali si ga natisnili s spletne strani Finančne uprave RS. Na podlagi ugovora bo davčni organ zavezancu izdal dohodninsko odločbo.
 • Zavezanci, ki do izdaje informativnega izračuna dohodnine niste uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko to storite še v ugovoru.
 • Zavezanci, ki niste že lani napovedali dohodkov iz tujine, morate to storiti v ugovoru (več v nadaljevanju).
 • Rok za vložitev ugovora poteče 30. aprila 2018.
 • Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 30. maja 2018, preveč plačana dohodnina pa vam bo nakazana na TRR 28. maja 2018.
 • Če ugovora ne vložite v predpisanem roku, vaš informativni izračun avtomatsko postane odločba.
 • Zavezancem ni treba vlagati ugovorov zoper informativni izračun dohodnine, če razlika med zneski dohodkov iz informativnega izračuna dohodnine in zneski dohodkov iz obvestil, prejetih od izplačevalcev, v skupnem znesku ne presega enega evra.

V prvi tranši bodo informativni izračuni izdani rezidentom Republike Slovenije, ki so zavezanci za vložitev dohodninskih napovedi in niso uveljavljali vzdrževanih družinskih članov ali niso dosegali dohodkov iz dejavnosti ali nimajo katastrskih dohodkov. Večinoma med njimi tudi ni tistih z zaslužki iz tujine.

Kaj pa dohodki iz tujine?

Furs opozarja: "Če davčni zavezanec dohodkov iz tujine ne napove že med letom, je tudi te dohodke dolžan napovedati v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine. Če pa so nenapovedani dohodki, prejeti iz tujine, edini dohodki zavezanca, ta tudi po novem ne bo prejel informativnega izračuna dohodnine. Je pa napoved dolžan vložiti sam."

Od leta 2015 Furs sicer avtomatično pridobiva podatke v okviru posebne direktive EU o izmenjavi podatkov o vseh dohodkih iz zaposlitve, plačilih direktorjem, dohodkih iz pokojnin, nepremičnin, ki so jih rezidenti Republike Slovenije od vključno leta 2014 dosegli v državah članicah EU. Tako pridobljene podatke Furs primerja s podatki zavezancev, ki so jih morali napovedati v medletnih oziroma letnih napovedih za odmero dohodnine. Kadar se ugotovijo razhajanja v podatkih, Furs začne postopke nadzora, ki so namenjeni odmeri neplačanih dajatev. "Če bo ugotovljeno, da zavezanci niso izpolnili svojih obveznosti napovedovanja dohodkov Fursu, bodo uvedeni tudi ustrezni prekrškovni postopki. Zato zavezancem svetujemo, naj sami predložijo podatke o dohodkih, ki jih dosegajo v tujini, bodisi z medletnimi napovedmi za odmero akontacije dohodnine ali pa v ugovorih zoper IID bodisi z letno napovedjo za odmero dohodnine. Tako se bodo izognili tako globam kot tudi morebitnim zapletom pri uveljavljanju davčnih ugodnosti, ki jih lahko uveljavljajo," opozarjajo na Fursu.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
(DOHODNINA) Ste služili v tujini? Ne pozabite uveljavljati že tam plačanega davka

Kako uveljavljate odbitek že plačanega davka v tujini pri nas

FINANCE
Pozor pri informativnih izračunih dohodnine! Če vam je Furs zaračunal premalo, ga morate na to opozoriti

Svoje davčne »rezultate« za lani si boste dohodninski zavezanci, ki nimate dejavnosti, katastrskega dohodka, dohodkov iz tujine ali...

FINANCE
Pohitite, izteka se čas za ugovor zoper informativne izračune dohodnine. Se je tudi pri vas zgodila napaka?

Bralci so nam potarnali: Kako naj dosežemo večje olajšave za vzdrževane družinske člane ali popravimo napake v informativnem...

FINANCE
(VODNIK) Kako lahko in celo morate ugovarjati zoper Fursov dohodninski izračun 4

Odgovarjamo na nekaj najpogostejših vprašanj, povezanih z ugovori na informativne izračune Fursa

FINANCE
(FEBRUARSKI DAVČNI ROKI) Ne pozabite na vzdrževane družinske člane

Ta mesec uveljavljajte olajšavo za VDČ, napovejte tudi najemnine in kapitalske dobičke

FINANCE
Članki
Članki (grafi) Koliko dražja so posojila v Sloveniji v primerjavi z evrskim povprečjem 2

Pogledali smo, kakšne so po podatkih ECB v povprečju tržne obrestne mere za dolgoročna stanovanjska posojila v Sloveniji in drugih...