ZPS: Lani je bilo na bankah več podražitev. Katera je najdražja in katera najcenejša?

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 3 min
29.03.2018  15:32  Dopolnjeno: 29.03.2018 15:53
ZPS: Lani je bilo na bankah več podražitev. Katera je najdražja in katera najcenejša?

Obveščaj me o novih člankih:  

Banke so lani stroške poslovanja z bančnim računom povišale pogosteje kot leto poprej. Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so pogledali, kako je to vplivalo na letne stroške poslovanja z banko za tipičnega potrošnika.

Podražitve so udarile tako uporabnike spletne banke tudi kot tiste, ki z banko poslujejo na bančnem okencu, a je uporaba spletne banke še vedno občutno cenejši način. Delavska hranilnica kljub občutni podražitvi storitev lani ostaja za potrošnike najcenejša banka.

Banke iščejo načine, kako dodatno zaslužiti, bančni ceniki so čedalje bolj zapleteni in nerazumljivi, piše ZPS. Spomnimo - tudi mi smo pisali o inovativnih novih nadomestilih za poslovanje v neevrskih državah, ki sta jih uvedli NLB in Intesa Sanpaolo. Evropska komisija skuša sicer preprečiti nepregledne in drage prakse, a morajo o tem odločati še v parlamentu in v posameznih državah.

Kaj kaže izračun ZPS? Kje so bile najhujše podražitve?

Tipični potrošnik, za katerega so na ZPS opravili izračune stroškov poslovanja z bankami, opravi na svojem bančnem računu na mesec šest plačil z univerzalnim plačilnim nalogom (UPN – od tega štiri plačila z vrstico OCR), eno plačilo izvede z direktno obremenitvijo in eno s trajnim nalogom. Poleg tega trikrat na mesec dvigne gotovino na bankomatu druge banke in uporablja kartico z odloženim plačilom. Pri izračunih niso upoštevali morebitnih popustov za nove komitente, paketnih popustov in ugodnosti glede na tip prejemnika ali način plačila.

V naslednjih tabelah lahko preverite primerjavo, ki so jo opravili na ZPS:

Lani so zabeležili 38 podražitev nadomestil za najpogosteje uporabljane plačilne storitve. Predlani so jih zabeležili 21.

Pri posameznih storitvah so zasledili največje podražitve pri plačilih s trajnim nalogom in pri direktnih bremenitvah. Košarica storitev komitenta, ki z banko posluje na bančnem okencu, se je najbolj podražila pri Delavski hranilnici (22,95 odstotka), sledita Abanka Vipa (11,88 odstotka) in NLB (osem odstotkov). A kljub občutni podražitvi posameznih storitev je Delavska hranilnica še vedno najcenejša banka (tudi pri poslovanju s spletno banko je za tipičnega potrošnika najugodnejša Delavska hranilnica). Pri njej bo tipični potrošnik na letni ravni za košarico storitev odštel 62,14 evra, kar je precej manj kot pri drugem najcenejšem ponudniku, Hranilnici Lon, kjer mu bodo za enake storitve zaračunali dvakrat toliko (123,42 evra). Pri preostalih bankah bo potrošnik plačal občutno več, največ pri Sberbank (243 evrov).

Tudi BS pravi: Najceneje je v Delavski hranilnici

Za posameznike, torej fizične osebe, sta med bankami najcenejši Delavska hranilnica in Hranilnica Vipava, najdražji pa Sberbank in NLB, je razvidno iz primerjave cen košaric plačilnih storitev, ki jo je izdelala Banka Slovenije. Za e-komitente je enako: najcenejši sta Delavska in vipavska hranilnica, najdražji pa NLB in Sberbank.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...
Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...
Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
(primerjava) Katere banka je najcenejša in katera najdražja 17

Fizične osebe lahko z zamenjavo banke prihranijo do sto evrov na leto

Podjetnik
(primerjava) Katere banke najbolj skubijo podjetja 1

Z zamenjavo banke lahko podjetja prihranijo več kot 600 evrov na leto, kaže primerjava Banke Slovenije

FINANCE
Kdo je Matjaž Tomlje in zakaj ga mika lastništvo Delavske hranilnice 5

Nova dokapitalizacija premešala lastniško sestavo Delavske hranilnice: kdo je novi drugi največji lastnik in kaj je pri tem čudno?

FINANCE
Članki
Članki Trump neti trgovinsko vojno - lahko kongres povozi njegovo odločitev? 7

Ameriški predsednik je konec tedna uresničil napoved o uvedbi dodatnih carin na jeklo in aluminij in podpisal izvršni odlok o njihovi...

OGLAS
FINANCE
DDV in poslovanje s tujino: kako ga pravilno obračunati

DDV sistem je nemalokrat zakompliciran, posebej pri poslovanju s tujino – pogoste so namreč dileme, ko je storitev predmet obdavčitve v...