(škandal z zlorabo podatkov) Šef Facebooka Zuckerberg se je končno oglasil

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
osebni podatki   dodaj
Mark Zuckerberg dodaj
CNN dodaj
 
Čas branja: 3 min
21.03.2018  22:31  Dopolnjeno: 22.03.2018 10:36
(škandal z zlorabo podatkov) Šef Facebooka Zuckerberg se je končno oglasil
Foto: David Paul Morris/Bloomberg

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
osebni podatki   dodaj
Mark Zuckerberg dodaj
CNN dodaj

Mnogi so prepričani, da je že škandal z zlorabo podatkov 50 milijonov uporabnikov Facebooka dovolj hud, da pa je situacijo vse prej kot izboljšalo to, da je vodstvo Facebooka – zlasti njegov prvi mož Mark Zuckerberg – po petkovi objavi pričevanja žvižgača, ki so jo objavili v britanskem Guardianu, vse doslej molčalo. Celo ob poročanju, da je zaradi nestrinjanja z ravnanjem s podatki v Facebooku dal odpoved njihov direktor za varnost.

Zdaj se je Mark Zuckerberg oglasil – a samo z objavo na Facebooku, v kateri je zapisal: "Odgovorni smo za zaščito vaših podatkov, in če tega ne zmoremo, si ne zaslužimo vašega zaupanja." Priznal je napake, rekoč, da Facebook ni sodeloval pri zlorabah, da pa ni ustrezno zaščitil podatkov svojih uporabnikov. Za kršitve v zvezi s podatki, ki jih je razvijalec Kogan prodal zdaj že razvpiti družbi za podatkovno rudarjenje in analize Cambridge Analytica, je izvedel že pred tremi leti, leta 2015.

V svoji objavi je Zuckerberg napovedal nekaj ukrepov. Med drugim bodo pri Facebooku izvedli revizijo vseh aplikacij, ki imajo dostop do velikega števila podatkov uporabnikov Facebooka; preiskali bodo sumljive aktivnosti aplikacije, nekooperativnim razvijalcem aplikacij pa preprečili dostop do Facebooka.

Zatem bodo razvijalcem aplikacij dodatno omejili dostop do podatkov, da bi preprečili druge možnosti zlorab. Tako je Zuckerberg zapisal, da bodo razvijalcem onemogočili dostop do podatkov, če uporabnik aplikacije ne bo uporabil že tri mesece. Obseg podatkov, ki jih morajo uporabniki dati razvijalcem, bodo omejili na ime, profilno fotografijo in e-poštni naslov. Pri tem od razvijalcev ne bodo zahtevali le, da bodo od uporabnikov pridobili soglasje, temveč tudi podpisali pogodbo za dostop do objav ali drugih zasebnih informacij. "In pripravljamo še več sprememb, o katerih pa bomo več povedali v prihodnjih dneh," je še zapisal Mark Zuckerberg na svojem zidu na Facebooku.

Na Zuckerbergovo javno objavo, ki jo lahko vidijo tudi tisti, ki na Facebooku nimajo odprtega računa, so se odzvali mnogi, enega od novinarskih zapisov pa so všečkali res številni uporabniki. "Dobro, da ste vsaj nekaj napisali, ampak možnost, da vam novinarji osebno postavijo vprašanja bi začela – samo začela – obnavljati močno načeto zaupanje," pravi avtor zapisa in doda: "Mislim, da se ne bi smeli skrivati za objavo na Facebooku, ko pa vodite družbo, ki upravlja podatke 2,2 milijarde ljudi in za katero se mnogi od nas zdaj bojimo, da ogroža demokracijo na svetovni ravni. Žal mi je, da moram to napisati, ampak tako je."

Na kar se je prvi mož Facebooka Zuckerberg odzval z odgovorom, da bo v kratkem imel intervju za ameriški CNN.

In malo pozneje ga je imel, v njem pa dejal, da jim je žal in med drugim izjavil, da se bodo pri Facebooku odzvali na pozive ameriškega kongresa, naj pridejo pojasnit ozadje. "Tja bomo poslali človeka z največ informacijami, in če se bo izkazalo, da sem to jaz, se bom z veseljem odzval na vabilo in prišel na pričevanje v kongres," je dejal Mark Zuckerberg.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Vodnik: kako se izbrisati s Facebooka? 8

Facebook pod pritiskom: Marc Zuckerberg ta teden pred kongresom

MANAGER
Manager
Manager Zakaj se krhajo imperiji družabnih omrežij 1

V epidemiji politične manipulacije, lažnih novic, sovražnega govora, zlorab osebnih podatkov in čedalje obsežnejšega nabora...

PRO
Članki
Članki (Natečaj Agrobiznis hi-tech) Kako z novimi tehnologijami spraviti več od njive do mize?

Iščemo ponudnike in uporabnike novih tehnoloških rešitev, ki lahko izboljšajo učinkovitost skozi celotno prehransko verigo. Ste eni...