(galerija) Zdravnica s pet tisoč evri neto plače ima 15 tisoč evrov limita

Čas branja: 2 min
21.03.2018  17:35
Kako in zakaj se je to zgodilo, je pojasnil strokovnjak osebnih in naložbenih financ Samo Lubej udeležencem predavanja za učitelje in starše Mladi in denar, ki zdaj poteka na ekonomski fakulteti.
(galerija) Zdravnica s pet tisoč evri neto plače ima 15 tisoč evrov limita
Foto: Jure Makovec

Na predavanjih za učitelje in starše Mladi in denar smo danes predelali – dolgove, finančne piramide in prevare, prodajo rabljenih predmetov, naložba v zlato ...

Kar 80 odstotkov Slovencev živi z dolgovi. A vsi dolgovi niso slabi – ločimo dobre, slabe in nujne. Primer slabega dolga je zadolžitev za počitnice, primer dobrega je zadolžitev študentke za 300 evrov za nakup računalnika, ki ga potem uporablja za samostojno ponujanje storitev grafičnega oblikovanja. Urno postavko bo tako dvignila s štirih na sedem evrov.

Pri zadolževanju je pomembna tudi psihologija. Ljudje smo hedonisti in uživamo ob trošenju, ko pride čas plačila, pa čutimo bolečino ob odplačevanju.

Številni posamezniki postanejo zaradi dolgov finančni sužnji. Nekateri pa imajo kljub lepi plači finančne težave. Samo Lubej ob tem omenja neko zdravnico, ki je imela v povprečju okoli pet tisočakov neto mesečne plače, hkrati pa je imela 15 tisočakov limita, ki je bil skorajda vedno izkoriščen.

Kako prepoznati finančne piramide in denarne verige? Prevaranti postajajo vse bolj prebrisani in številni niti ne zakrivajo svoje identitete. Znan primer pri nas je bil pred časom Luxuris, ki ga je promoviral tudi Jure Košir, med vodilnimi v tej zgodbi pa je bil nekdanji finančnik Bogdan Pušnik. Veliko prevar je tudi v kriptosvetu – zlasti pri izdajah kriptožetonov. Tudi tu nastopajo znane osebe, ki so zelo dobro plačane za to, da propagirajo produkte.

Je zlato res varna naložba? V zgodovini se je izkazalo, da se je cena zlata okrepila v času kriz. Gre torej za kontrarno naložbo. Dolgoročno lahko zgolj ohranja vrednost. Ne ustvarja dodane vrednosti. Njegova vrednost ni stabilna. Koliko zlata dodati v portfelj? Do 10 odstotkov oziroma največ do 15 odstotkov, odvisno od ciljev. V praksi to pomeni, da kupujemo fizično zlato ali deleže skladov, ki kotirajo na borzah (ETF), vzajemni skladi kupujejo večinoma delnice zlatokopov. Gre tudi za psihologijo. Nekateri kupijo fizično zlato tudi zato, da zlate palice na vsake toliko časa vzamejo iz sefa in jih "pobožajo", pravi Lubej. Spoznal je tudi osebo, ki je imela toliko zlata kot kilogramov – 80.

Se dopolnjuje ....

Še vedno se lahko prijavite na predavanja. Naslednje bo 18. aprila. Predaval bo Aleš Lisac, priznani marketinški strokovnjak. Prijavite se lahko na posamezno predavanje. Cena posameznega predavanja je 40 evrov, zraven pa dobite še knjigo Kaj moramo starši naučiti o denarju svoje otroke, preden gredo od doma ter aktualno revijo Moje finance. V opombi v prijavnici pripišite ENO PREDAVANJE.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Zakaj dvig minimalne plače in ne znižanje DDV? 2

Če hočete skregati ekonomista levega oziroma desnega prepričanja, jima postavite vprašanje o dvigu minimalne plače

AVTO
Novice
Novice Volkswagen se je ujel v nov poslovni škandal 5

Testiranje z dizelskimi izpusti so opravljali na opicah in ljudeh, v škandal so se ujeli Volkswagen, Daimler in BMW

FINANCE
Članki
Članki Preiskovalci afere Carillion pozvali k razbitju štirih revizijskih velikanov 2

To je ena od zahtev v okviru parlamentarne raziskave, ki je proučevala vzroke za propad družbe Carillion, drugega največjega britanskega...

FINANCE
Članki
Članki Nafta splezala prek 74 dolarjev za sod – kako draga bo pot na počitnice? 3

Po podražitvi prejšnji teden se cena surove nafte viša tudi ta teden – zlasti zaradi razmerja med povpraševanjem in ponudbo, na...

FINANCE
Članki
Članki Italija: prihodnja koalicijska partnerja premaknila trg 1

Populistično Gibanje petih zvezd ter skrajno desna Liga sta iz koalicijske pogodbe naknadno sicer umaknila točko, da bo nova vlada...

PRO
Članki
Članki Kaj bo s trgi do konca leta?

Trenutni bikovski trend je res eden najdaljših v zgodovini. Kar pa še ne pomeni nujno, da je »skrajni čas«, da se konča.