Čas branja: 3 min
15.03.2018  08:00

Vzadnjem času me velikokrat vprašajo, katerega finančnega svetovalca bi priporočala. Ljudje imajo denar in ne vedo, kam z njim. Denarne zadeve so za večino občutljiva stvar, zato svetovati, komu jih zaupati, ni tako preprosto. Dobiti neodvisen finančni nasvet je namreč kar težko. »Kot premoženjski svetovalec se lahko predstavlja skoraj vsak,« se zaveda tudi namestnik direktorja Agencije RS za trg vrednostnih papirjev (ATVP) Primož Damjanovič. Poklic je tako rekoč nereguliran. Zato je tudi veliko slabih nasvetov, manipulacij, nategov. Opažam, da se nekateri svetovalci obračajo po vetru. So lovci na vroče zgodbe. Enkrat navijajo za ETF, drugič sklade tveganega kapitala, danes je aktualen kriptosvet. Morda tisti, ki najbolj »kriči« in prodaja vse povprek, ni pravi naslov za vas. Do nas, žal, velikokrat pridejo zgodbe, ki kažejo na slabo prakso, kar seveda ne pomeni, da nekateri svetovalci ne delajo dobro. Številne stranke tudi zaradi pomanjkanja znanja o osebnih financah sploh ne vedo, ali so dobile dober ali slab nasvet. Kakšne so vaše izkušnje? Sporočite na moje.finance@finance.si.

Regulirani pa niso niti izdajatelji kriptožetonov. Poznam posameznika, ki zdaj pripravlja kar tri izdaje. Zakaj? Zato, ker lahko. Vprašali smo se, kaj počne ATVP medtem, ko Slovenija postaja kriptoraj. In odgovor: opazuje in opozarja.

Bralci, ki imajo v lasti več sto tisočakov kriptovalut, pa nas sprašujejo, ali jih bo davčna »začopatila«, če si denar nakažejo na svoj TRR. O vseh prilivih nad 15 tisočaki banke poročajo davkariji. Vsakemu pa davkarija ne gre pregledovat drobovja. Osebnih davčnih pregledov je le peščica. Lani jih je bilo rekordno malo, le 43. Zdi se, da je to »rezervirano« za velike ribe.

Manijo imamo tudi na nepremičninskem trgu. Cene novogradenj so se lani v Ljubljani v povprečju povzpele na 2.750 evrov za kvadratni meter, rabljenih nepremičnin pa na okoli 2.400 evrov, kaže Trgoskop, kjer so zavedene vse prodajne transakcije. Ali ne bi kupci raje počakali na upad cen? Poznavalci trga pravijo, da ne in da kupite stanovanje zdaj. Cene bodo letos še rasle, pravijo, saj smo še vedno 15 odstotkov pod rekordom iz leta 2008, ponudba je skromna, voda na mlin pa so tudi ugodna posojila.

Rešitev imamo tudi za tiste, ki bi radi mesečno vlagali nekaj desetakov ali stotakov. Plemenitite jih v vzajemnih skladih. Kateri so dobri in kateri ne, razkrivajo zvezdice od ena do pet, ki smo jih že osmo leto zapored pripeli 241 skladom. Dobili smo tudi 30 najboljših. Že tretjič v zgodovini ocenjevanja je postal naj upravljavec Primož Cencelj iz KD Skladov. Izkazali so se tudi upravljavci KBM Infonda, ki so prejeli največ, kar osem kipcev za najboljše upravljane sklade v svojih kategorijah. Čestitamo vsem!

Finančne zagate so del našega vsakdanjika, da pa nas ne bi spravljale ob živce, jih bomo za vas reševali v nekajminutnih videoskečih s stand-up komikom Alešem Novakom v rubriki Moj lajf. Prvi je bil, kako najhitreje in najceneje od doma do službe. Preverite rešitev prek www.mojefinance.si ali Facebooka Moje finance.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Poglobite znanje o osebnih financah in se nam pridružite na predavanjih odrasli-denar.si. Predavali bodo marketinški strokovnjak Aleš Lisac, kadrovska strokovnjakinja Laura Smrekar, serijski podjetnik in strokovnjak za upravljanje osebnih financ Samo Lubej ter Gorazd Belavič in Petra Lesjak kot predstavnika Društva CFA Slovenija, ki zasleduje najvišje etične standarde in profesionalnost pri upravljanju premoženja. Začnemo 21. marca.

*Marja Milič je odgovorna urednica revije in portala Moje finance.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Borzni bik je iz enega naredil pet evrov. Jih lahko tudi deset?

Delnice so nekajkrat dražje kot na kriznem dnu. Pa vendar analitiki svetujejo nakup. Zakaj?

AVTO
Posel
Posel (Dieselgate) V ZDA vložena skupinska tožba proti BMW in Boschu 4

V aferi Dieselgate nemški avtomobilski velikan BMW dolgo ni bil na radarju; zdaj so v ZDA proti njemu vložili skupinsko tožbo, kot pred...

FINANCE
Članki
Članki (grafi) Koliko dražja so posojila v Sloveniji v primerjavi z evrskim povprečjem 2

Pogledali smo, kakšne so po podatkih ECB v povprečju tržne obrestne mere za dolgoročna stanovanjska posojila v Sloveniji in drugih...

AVTO
Novice
Novice Na čelo koncerna VW prihaja človek, ki zna oklestiti stroške 2

Danes so pri Volkswagnu naznanili strateško partnerstvo s Toyoto na področju tovornih vozil, jutri pa bo nadzorni svet predvidoma...

AVTO
Nasveti
Nasveti Vse, kar ste želeli vedeti o tožbi proti VW, pa niste imeli koga vprašati

Poiskali smo odgovore na praktična vprašanja, potem ko je bila vložena tožba proti VW, v kateri odškodnino terja tudi 6.024 slovenskih...

FINANCE
(priročnik) Kaj poganja slovensko elektromobilnost? 1

Elektromobilnost ni več le vizija, sanje okoljsko ozaveščenih in tehnično usmerjenih posameznikov.