Komentar

Komu zaupati svoj denar 

Čas branja: 3 min
15.03.2018  08:00

Obveščaj me o novih člankih:  

Vzadnjem času me velikokrat vprašajo, katerega finančnega svetovalca bi priporočala. Ljudje imajo denar in ne vedo, kam z njim. Denarne zadeve so za večino občutljiva stvar, zato svetovati, komu jih zaupati, ni tako preprosto. Dobiti neodvisen finančni nasvet je namreč kar težko. »Kot premoženjski svetovalec se lahko predstavlja skoraj vsak,« se zaveda tudi namestnik direktorja Agencije RS za trg vrednostnih papirjev (ATVP) Primož Damjanovič. Poklic je tako rekoč nereguliran. Zato je tudi veliko slabih nasvetov, manipulacij, nategov. Opažam, da se nekateri svetovalci obračajo po vetru. So lovci na vroče zgodbe. Enkrat navijajo za ETF, drugič sklade tveganega kapitala, danes je aktualen kriptosvet. Morda tisti, ki najbolj »kriči« in prodaja vse povprek, ni pravi naslov za vas. Do nas, žal, velikokrat pridejo zgodbe, ki kažejo na slabo prakso, kar seveda ne pomeni, da nekateri svetovalci ne delajo dobro. Številne stranke tudi zaradi pomanjkanja znanja o osebnih financah sploh ne vedo, ali so dobile dober ali slab nasvet. Kakšne so vaše izkušnje? Sporočite na moje.finance@finance.si.

Regulirani pa niso niti izdajatelji kriptožetonov. Poznam posameznika, ki zdaj pripravlja kar tri izdaje. Zakaj? Zato, ker lahko. Vprašali smo se, kaj počne ATVP medtem, ko Slovenija postaja kriptoraj. In odgovor: opazuje in opozarja.

Bralci, ki imajo v lasti več sto tisočakov kriptovalut, pa nas sprašujejo, ali jih bo davčna »začopatila«, če si denar nakažejo na svoj TRR. O vseh prilivih nad 15 tisočaki banke poročajo davkariji. Vsakemu pa davkarija ne gre pregledovat drobovja. Osebnih davčnih pregledov je le peščica. Lani jih je bilo rekordno malo, le 43. Zdi se, da je to »rezervirano« za velike ribe.

Manijo imamo tudi na nepremičninskem trgu. Cene novogradenj so se lani v Ljubljani v povprečju povzpele na 2.750 evrov za kvadratni meter, rabljenih nepremičnin pa na okoli 2.400 evrov, kaže Trgoskop, kjer so zavedene vse prodajne transakcije. Ali ne bi kupci raje počakali na upad cen? Poznavalci trga pravijo, da ne in da kupite stanovanje zdaj. Cene bodo letos še rasle, pravijo, saj smo še vedno 15 odstotkov pod rekordom iz leta 2008, ponudba je skromna, voda na mlin pa so tudi ugodna posojila.

Rešitev imamo tudi za tiste, ki bi radi mesečno vlagali nekaj desetakov ali stotakov. Plemenitite jih v vzajemnih skladih. Kateri so dobri in kateri ne, razkrivajo zvezdice od ena do pet, ki smo jih že osmo leto zapored pripeli 241 skladom. Dobili smo tudi 30 najboljših. Že tretjič v zgodovini ocenjevanja je postal naj upravljavec Primož Cencelj iz KD Skladov. Izkazali so se tudi upravljavci KBM Infonda, ki so prejeli največ, kar osem kipcev za najboljše upravljane sklade v svojih kategorijah. Čestitamo vsem!

Finančne zagate so del našega vsakdanjika, da pa nas ne bi spravljale ob živce, jih bomo za vas reševali v nekajminutnih videoskečih s stand-up komikom Alešem Novakom v rubriki Moj lajf. Prvi je bil, kako najhitreje in najceneje od doma do službe. Preverite rešitev prek www.mojefinance.si ali Facebooka Moje finance.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Poglobite znanje o osebnih financah in se nam pridružite na predavanjih odrasli-denar.si. Predavali bodo marketinški strokovnjak Aleš Lisac, kadrovska strokovnjakinja Laura Smrekar, serijski podjetnik in strokovnjak za upravljanje osebnih financ Samo Lubej ter Gorazd Belavič in Petra Lesjak kot predstavnika Društva CFA Slovenija, ki zasleduje najvišje etične standarde in profesionalnost pri upravljanju premoženja. Začnemo 21. marca.

*Marja Milič je odgovorna urednica revije in portala Moje finance.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Borzni bik je iz enega naredil pet evrov. Jih lahko tudi deset?

Delnice so nekajkrat dražje kot na kriznem dnu. Pa vendar analitiki svetujejo nakup. Zakaj?

FINANCE
Članki
Članki Nafta splezala prek 74 dolarjev za sod – kako draga bo pot na počitnice? 3

Po podražitvi prejšnji teden se cena surove nafte viša tudi ta teden – zlasti zaradi razmerja med povpraševanjem in ponudbo, na...

FINANCE
Članki
Članki (grafi) Koliko dražja so posojila v Sloveniji v primerjavi z evrskim povprečjem 2

Pogledali smo, kakšne so po podatkih ECB v povprečju tržne obrestne mere za dolgoročna stanovanjska posojila v Sloveniji in drugih...

SUBV
Članki
Članki (pogajanja) Kako za proračun EU po 2020 dati čim manj, a z njim doseči čim več 1

V grafih in številkah - pred začetkom formalnih pogajanj o novem večletnem proračun EU; Slovenija je neuradno po letu 2020 v proračun...

FINANCE
Zakaj dvig minimalne plače in ne znižanje DDV? 2

Če hočete skregati ekonomista levega oziroma desnega prepričanja, jima postavite vprašanje o dvigu minimalne plače

NEP&GRAD
Gradnja in bivanje
Gradnja in bivanje Boste gradili? (brezplačna priloga Gradnja in bivanje)

V tokratni številki priloge Financ Gradnja in bivanje smo se v osrednji temi ukvarjali z vprašanjem, koliko časa mine od podpisa pogodbe...