Drama v Agrokorju: Ramljak odstopil, hrvaška vlada sestankuje, Evropa pogleduje, iz Mercatorja pa hočejo vsi čim prej ven

Čas branja: 5 min
21.02.2018  10:36
Drama v Agrokorju: Ramljak odstopil, hrvaška vlada sestankuje, Evropa pogleduje, iz Mercatorja pa hočejo vsi čim prej ven
Foto: Oliver Bunic/Bloomberg

Obveščaj me o novih člankih:  
stečaji   dodaj
Agrokor dodaj
Ante Ramljak dodaj
Zdravko Marić dodaj
Evropska unija dodaj

Izredni upravitelj Agrokorja Ante Ramljak je nepreklicno odstopil. "Skupaj s sodelavci in zaposlenimi v Agrokorju sem stabiliziral poslovanje, ohranili smo zaposlenost, preprečili propad dobaviteljev in ustvarili pogoje, da upniki lahko in morajo sprejeti dogovor o prestrukturiranju. Na žalost je ustvarjena negotovost okoli mojega obstanka na mestu izrednega upravitelja ovira za nadaljevanje tega procesa. Nepreklicno odstopam, ker ne želim biti osebno odgovoren ne prepreka pri sklenitvi dogovora. Upnikom in zaposlenim v Agrokorju, ki so edini pomembni in zaradi katerih sploh obstaja postopek izredne uprave, se zahvaljujem za zaupanje in podporo," je po sinočnjem odstopu danes sporočil zdaj že bivši izredni upravitelj Agrokorja Ante Ramljak. Več preberite tukaj.

Sešla se je hrvaška vlada, Agrokor je eno ključnih vprašanj stabilnosti Hrvaške tudi za Evropo

Pred današnjim sestankom hrvaške vlade je odhod Ramljaka iz Agrokorja komentiral finančni minister Zdravko Marić (na fotografiji desno). Samega novega položaja in rešitev ni napovedal, uradno sporočilo pričakujemo popoldne. Je pa odgovoril na novinarska vprašanja, kolikšno tveganje na novo nastala situacija pomeni za hrvaško finančno stabilnost nasploh in koliko to skrbi Evropsko Unijo.

Marić je povedal, da seveda obstajajo tveganja, ki jih sistemsko pomeni Agrokor, vendar jih država nadzira in obvladuje. Hrvaški finančni sistem je varen in stabilen. Zastavljeno mu je bilo tudi vprašanje, kaj se bo zgodilo, če banke, ki so sodelovale pri tako imenovanem roll-up kreditu - to je milijarda evrov novega kredita, ki je v prvih tednih izredne uprave najel že Ramljak pri Knightheadu in drugih investitorjih, in ki je omogočil delovanje Agrokorja, pa tudi delno poplačilo nekaterih razredov upnikov - dobaviteljev - zaradi spremenjenih okoliščin, povečanega tveganja in Ramljakovega odhoda prekinejo pogodbe in zahtevajo poplačilo. Tudi tu je bil odgovor, počakajmo na uradno stališče vlade.

Scenariji: stečaj je zadnja, pa politično in finančno ter podjetniško najbolj zanimiva možnost

Izrednega upravitelja imenuje sodišče na predlog vlade, sodišče ga na predlog vlade tudi kadarkoli razreši. Hrvaška vlada bo javnost danes tudi uradno obvestila o več podrobnostih primera in o tem, kako se bo nadaljeval postopek prestrukturiranja Agrokorja.

Mogoče je, da je vlada ocenila, da je Ramljak preveč toksičen za končanje postopka in uspešen dogovor upnikov. Da bo z novim človekom, ki še ni zašel v konflikte z upniki, lažje doseči dogovor. Iz hrvaške vlade sicer sporočajo, da se bodo uradno oglasili do poldneva.

Druga možnost je, da je dogovor nemogoče doseči, in da Ramljak to ve. Vprašanje je, ali je to ugotovila tudi vlada, in ali se pripravlja drugačen načrt za Agrokor, ki ne bo temeljil le na upniškem rezanju, ampak izdatni državni vlogi, podobno kot pri naših bankah.

Stečaj je zadnja, pa politično in finančno ter podjetniško najbolj zanimiva možnost.

Po Ramljaku in hrvaški vladi zaradi reševanja Agrokorja je udarila tudi predsednica Hrvaške Kolinda Grabar Kitarović. Za Globus je dejala:" Njegov položaj je nevzdržen. Honorarji svetovalcev so pretirani in globoko nemoralni. Nenazadnje pa gre za konflikt interesov."

Hrvaški guverner za Mediaservis: tudi če gre Agrokor v stečaj, depoziti v bankah ne bodo ogroženi

"Mi smo pravilno napovedali, kakšen bo učinek na hrvaško gospodarstvo zaradi težav in prestrukturiranja Agrokorja. Ocene so bile upočasnitev za od 0,2 do 0,3 odstotka zaradi Agrokorja in ob predpostavki, da se prestrukturiranje izvede. Ne morem napovedati, ali bo upniški dogovor sprejet, niti v katero smer bo šel, tudi zaradi sodnih postopkov zunaj tega prestrukturiranja. Alternativa je hujša. Mi smo predvideli tudi, kaj se zgodi v najhujšem scenariju, torej v stečaju. Če torej nobeden od dobaviteljev ne od drugih upnikov, torej pretežno bank, ne bi bil nič poplačan ne iz Agrokorja ne iz drugih podjetij v sistemu, torej, če bi šlo za odpise v višini sto odstotkov, kar je skoraj neverjetno, bi bil hrvaški bančni sistem še vedno zelo trden. To pomeni, da so depoziti v hrvaških bankah varni. Ocenjujemo, da bi morda dve banki potrebovali dokapitalizacijo," je za Mediaservis povedal hrvaški guverner Boris Vujičić.

Na vprašanje, ali se čutijo odgovorne za razmere v Agrokorju - na centralno banko so namreč leteli očitki, da v preteklosti ni ravnala dovolj učinkovito - je guverner odgovoril, da se čutijo odgovorne za to, da je hrvaški finančni sistem trden. Da ga ni zamajal niti tako velik problem in sistemsko tveganje, kot je Agrokor.

Za razliko od Slovenije in od drugih držav, kjer smo potrebovali sanacijo bank z državno intervencijo.

Predstavnik malih dobaviteljev Agrokorja za N1: Žal mi je, da Ramljak odhaja. Imel je razumevanje za mala podjetja

"Odstop me je presenetil. Po tem, ko sem govoril z njim, razumem, da ne želi ostati. Veliko smo naredili. Dogovor je šel v pravo smer. Z Ramljakom bi lahko dosegli rešitev za dobavitelje in za celoten Agrokor. Ramljak je imel razumevanje za mala in mikro podjetja. Ustvarili smo zaupanje, zaupanje je ključno in škoda je, da se je zdaj to izgubilo," je povedal predstavnik najmanjših dobaviteljev v začasnem upniškem odboru Agrokorja Mato Brlošić za televizijo N1. Prav najmanjši dobavitelji so v prestrukturiranju Agrokorja že v celoti poplačani in to pred sklenitvijo upniškega dogovora.

Eno izmed vprašanj je, kaj se zgodi s plačili, ki so jih dobavitelji že dobili, če upniški dogovor ne bo sprejet.

Minister Zdravko Počivalšek za Bloomberg: Mercator išče novega lastnika

Slovenska vlada podpira vsako možnost, ki bo pomagala Mercatorju, da reši svoje probleme, je za Bloomberg povedal Zdravko Počivalšek (na fotografiji desno), minister za gospodarstvo. Dodal je tudi, da je več zanimanja za Mercator, o imenih morebitnih kupcev pa ni govoril. Država Slovenija pa ni med kupci.

Postopek iskanja kupca za Mercator se vodi v okviru prestrukturiranja Merctorjevega lastnika Agrokorja. Agrokor prodaja svoje premoženje.

Glavno besedo pri prestrukturiranju Agrokorja imajo upniki Agrokorja, vpliv v samem Mercatorju pa imajo tudi banke upnice Mercatorja. Banke v Mercatorju in banke v Agrokorju niso vse iste, tako kot tudi niso isti njihovi interesi. Edini interes, ki je definitivno skupen vsem upnikom in prodajalcem, pa je doseči čim višjo ceno za Mercator. Postopka prodaje Mercatorja torej tokrat ne vodi nobena slovenska ustanova ne slovenska vlada.

Nobena skrivnost ni, da banke upnice Mercatorja ne spijo prav mirno, ko je potopljeni Agrokor lastnik Mercatorja. Lastnik Mercatorja, ki bi iz družbe naredil boljše podjetje, ki bi lažje odplačevalo dolgove, bi jim tako koristil. Seveda pa imajo možnost tudi, da svoje terjatve do Mercatorja prodajo.

Je pa po odstopu Ramljaka, veliko vprašanje, koga se bo zdaj vprašalo za končno odločitev. Zagotovo pa so danes upniki Mercatorja - banke - bolj negotovi in bolj nestrpni oditi iz te zgodbe.

Zaustavljeno trgovanje z Agrokorjevimi hčerami

Medtem je Zagrebška borza zaustavila trgovanje z vsemi vrednostnimi papirji, povezanimi s koncernom Agrokor. Tako do preklica - dokler iz izdajateljev ne pojasnijo odstopa Ramljaka - ni mogoče trgovati z delnicami Leda, Belja, Jamnice, PIK Vinkovci, Žitnjaka, Tiska, Vupika in Zvijezde.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Zakaj bi za Ramljakom iz Agrokorja ne odkorakale tudi banke? 11

Ni nevarnost, da najpomembnejše banke odkorakajo, ker je odšel Ramljak, nevarnost je, da gredo, ker ni plana B, ker se je povečala...

FINANCE
Agrokor: dobaviteljem denar, finančnim upnikom deleži 3

Kakšne so rešitve najnovejšega predloga upniškega dogovora v potopljenem Agrokorju in kakšni so obrisi Novega Agrokorja, s katerim so...

PRO
Članki
Članki Videoklic postaja zlati standard podpornih storitev

Podjetja se vse bolj zavedajo, da tehnologija videoklica postaja nuja pri zagotavljanju podpore strankam