Komentar

Nas je malo odneslo na luno?

Čas branja: 3 min
13.02.2018  22:05

Sem privrženka dolgoročnega, postopnega vlaganja, in ne iskanja instantnih zaslužkov. To je tako, kot da bi vstopili v fitnes kot Janez in želeli izstopiti kot Arnold Schwarzeneg­ger. Prav tako nisem zagovornica bedenja nad tečajnicami in špekuliranja, kaj bo z njimi čez pet minut. Za to nimam časa. Sem pa za stalno finančno izobraževanje. Čeprav se morda sliši dolgočasno, je znanje res edino orožje pred pohlepnimi kremplji, ki prežijo na naše denarnice.

Prav je, da podvomite o nasvetih, napovedih, pričakovanjih strokovnjakov. To finančno pismeni storijo. Tisti, ki to niso, sledijo čredi. In zdaj poslušamo, kako super bo leto 2018. Gospodarstvo bo cvetelo, borzni tečaji bodo rasli, kriptovalute poletele do Lune. Ali slepo verjamete v vse to?

Ena od značilnosti ekstremnega optimizma je tudi široka vključenost malih vlagateljev, ki si po krizi leta 2008 več let niti s palico niso upali dotakniti tveganih naložb, zdaj pa, ko so tečaji na rekordih, na glavo skačejo v bazen kapitalskih trgov. Slišimo o rekordnih vplačilih v vzajemne sklade in tudi izplačilih za reinvestiranje v kriptonaložbe. Oglašajo se nam celo upokojenci, ki so kupili kriptožetone, zdaj pa ne vedo, kaj z njimi. Gre za izjemno tvegano in špekulativno naložbo. In ta ni primerna za 97 odstotkov Slovencev. Če vam kdo govori drugače in vam ob tem krivi roko, da pritisnite na nakupni gumb, raje zbežite proč, da se ne vdate lastnemu pohlepu.

Po naravi sem zmerna optimistka. Toda tokrat sem bolj na strani pesimista. Čeprav se napoveduje 20-odstotna rast dobičkov podjetij, svetovna gospodarska rast, večja kot lani, in menda celo ni ne makro- ne mikrorazlogov, da bi bilo drugače, nas zgodovina uči, da za vogalom lahko čaka kakšno presenečanje. To po osmih letih nenehne borzne rasti ne bi bilo nič nenavadnega. In zgodilo se je.

Komaj smo stopili v novo leto, se bikovsko razpoloženim borznikom tresejo hlače. Tečaji svetovnih indeksov so v 14 dneh upadli za sedem do deset odstotkov. Kaj je razlog? Strah. Delno zaradi negotovosti v zvezi z višanjem obrestnih mer v ZDA, delno zaradi precenjenosti trgov glede na zgodovinske ravni. Toda borza je več kot le opiranje na številke, močno vlogo ima tudi psihologija. Velika pričakovanja vodijo do velikih razočaranj. Trenutno stanje duha je takšno, da so nas lepi rezultati in donosi razvadili. Zato je vsak premik v nasprotno smer toliko bolj boleč. Kljub optimizmu razmislite, da bi del sredstev premaknili na varno. Preveč lepo je, da bi bilo res.

Zadnje tedne je dogajanje na trgu kriptovalut kot vožnja z vlakom smrti v lunaparku. Gor in dol. Tržna kapitalizacija prek 1.500 valut je po rekordnih vrednostih upadla za več kot polovico, tečaj največje valute bitcoin pa je kar za dve tretjini od decembrskega vrha (do 7. februarja). Zgodba bitcoina, ethra, rippla in drugih kriptovalut nas uči, da je dobro ekstremne dobičke vseeno kdaj tudi unovčiti. Saj veste, od unovčevanja dobičkov še nihče ni bankrotiral.

Ker je ta hip veliko vprašanj – od tega, ali investirati v stanovanje, delnice, kriptovalute ali raje poplačati posojilo, povečati varčevanje za pokojnino, kupiti avto ... – smo zbrali 13 aktualnih finančnih dilem in poskušali nanje čim bolj konkretno odgovoriti z DA ali NE.

Prizemljite se, preden vas odnese na Luno, in recite DA znanju o financah! Če ga želite pridobiti in prenesti na mlajše rodove, se nam pridružite na petih predavanjih s petimi vrhunskimi strokovnjaki za petico v znanju upravljanja denarja. Zakaj z nami? Ker smo edini neodvisni v Sloveniji! Več o tem pa na www.odrasli-denar.si.

*Marja Milič je odgovorna urednica revije in portala Moje finance. Danes je izšla februarska številka revije Moje finance.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Kdo v EU ima največ slabih posojil – in kaj pripravlja EU, da ne bi nastajala nova 2

Evropska komisija je objavila prvo poročilo o reševanju slabih posojil v članicah. EU sicer čisti slaba posojila in pripravlja nova...

TRANS-LOG
Novice
Novice Junckerjev sklad. Pozor, prihaja EFSI 2.0. Kaj morate vedeti? 1

Kako donosen bo moral biti projekt in kakšne pogoje bo moral izpolnjevati, če bo želel v prihodnje prejeti podporo Junckerjevega sklada;...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Če se udarijo Trump, Ši, Putin in Merklova, bo bolelo nas vse 10

Slovenija v ZDA ali na Kitajsko proda malo, sta pa to, poleg Rusije, najpomembnejša partnerja za EU-28

AVTO
Novice
Novice Volkswagen se je ujel v nov poslovni škandal 5

Testiranje z dizelskimi izpusti so opravljali na opicah in ljudeh, v škandal so se ujeli Volkswagen, Daimler in BMW

FINANCE
Kako med dopustom pozabiti na Finance … 8

… a vseeno ne zamuditi nič pomembnega. Nastavite si Finance Fokus po svojem okusu.