Oglasno sporočilo

Vabilo na logistični kongres Oskrbovalne verige v znanosti in praksi 2018

Čas branja: 4 min
12.02.2018  00:21
Vabilo na logistični kongres Oskrbovalne verige v znanosti in praksi 2018
Foto: Katja Kodba

V Slovenskem logističnem združenju že šestič pripravljamo osrednji logistični dogodek v Sloveniji in širši regiji – logistični kongres Oskrbovalne verige v znanosti in praksi 2018. Vsakoletni namen dogodka je predstaviti in izmenjati mednarodne domače in tuje prakse ter udeležence seznaniti z aktualnimi novostmi oz. trendi na področju oskrbovalnih verig.

Letošnji kongres, ki bo potekal od 11. do 13. aprila 2018 v Portorožu, v ospredje postavlja napredne tehnologije v logistiki, aktualne izzive s kadri in sodelovanje med ponudniki logističnih storitev in njihovimi naročniki, kjer verjamemo, da je še veliko priložnosti za širitev ponudbe z novimi tehnološkimi rešitvami in inovativnimi pristopi.

Tehnologija bo torej rdeča nit dogodka tudi zadnji dan dogodka, ko bomo pozornost namenili predstavitvi referenčnih projektov v Sloveniji, projektoma EDISON, SI DIGILOG (logističi del SRIPa Mobilnost) in v nadaljevanju predstavitvi pilotnega primera elektronskega CMR dokumenta, skupaj z razpravo o tem, kaj je pripravljeno na področju digitalizacije v drugih mednarodnih okoljih.

Če samo pogledamo, kako se v letu 2018 še naprej transformirajo industrije, temelječe na logistiki in dobavnih verigah: paradigma Industrija 4.0, ki temelji na vrhunskem komunikacijskem ustroju v procesih, še naprej obljublja pametne tovarne in skladišča za boljšo storilnost in izkoristek kapitala. Na drugi strani se s pristopom velikih podatkovnih jezer v podatkovnih sistemih skupaj shranjujejo informacije z različno strukturo in v različnih zapisih, ter z različnimi namembnosti - s ciljem vse shraniti na istem mestu za lažji dostop in obdelavo. Podatkovne znanosti in umetna inteligenca sta najbolj vroči temi na področju obdelave podatkov. Nenazadnje pa širši razvoj interneta stvari (IoT, Internet of Things) napoveduje povezanost naprav v industriji in pri potrošnikih na način, kot ga doslej še nismo poznali - niso daleč časi, ko bodo gospodinjske naprave same naročale blago iz skladišč ter morda tudi narekovale dinamiko proizvodnje in nabave. Omenjene tehnologije od logistov zahtevajo razvoj dodatnih kompetenc, predvsem iz področij povezanih z informacijskimi tehnologijami; prvi dan kongresa bo namenjen prav tej temi.

A vse skupaj temelji na ključni infrastrukturni dobrini - enoviti, zanesljivi in verodostojni komunikaciji, ki ne dopušča napak in predvsem ne omogoča razprševanja napačnih informacij. In prav na tem področju se letos obetajo revolucionarne spremembe.

Verige podatkovnih blokov

Tehnologija veriženja podatkovnih blokov (tudi bločne verige, oziroma blockchain) ponuja za logistiko in dobavne verige obilico novih prednosti in koristi. Gre namreč za distribuirane in izjemno varne sisteme za knjiženje transakcij vseh vrst, ki nimajo jasno prepoznavne šibke točke in jih je praktično nemogoče onemogočiti. Podatki pa so v njih shranjeni izjemno varno, zaščiteni s tehnologijo vrhunskega šifriranja in na način, da podatkovnih zbirk in poti ni mogoče enostavno in s smiselno nizkimi finančnimi vložki kompromitirati. Pri tem ni potrebna vzpostavitev centralnih strežnikov, saj podatkovna veriga, varno šifrirana, obstaja kar v javnem delu interneta. Varnost je tu mišljena na dveh področjih: javno dostopne bločne verige nimajo centralne shrambe podatkov, ampak so identične kopije verig porazdeljene po vsem svetu, tako z veliko redundanco poskrbijo za trajno obstojnost podatkov tudi v primeru informacijskih katastrof. Dodatno pa lahko do posameznega zapisa na bločni verigi dostopa le pooblaščena oseba in so tako podatki shranjeni na verigi uporabni le njej. Bločne verige - pravzaprav porazdeljena zbirka podatkov - so le prvi korak revolucije t.i. tehnologij porazdeljenih javnih zapisov (ang. distributed ledger technology), ki v sistem prinašajo zaupanje brez vmesnega posrednika. V teh javnih zapisih je možno implementirati t.i. pametne pogodbe, ki podatkovno bazo nadgradijo z avtomatiziranim vnaprej dogovorjenim procesom; izvajanje takih pogodb je danes še vedno v povojih, a na področju dobavnih verig obljubljajo prebojne inovacije.

Tehnologijo blockchain je v minulem letu v Sloveniji začelo uporabljati kar nekaj startupov, ki so preko mehanizma zbiranja javne finančne podpore za razvoj tudi zabeležili izjemne rezultate in so s svojimi produkti že začela transformirati svojo industrijsko branžo: Iconomi na področju financ, Cofound.it na področju razvoja novih zagonskih podjetij, Viberate na področju glasbene industrije, OriginTrail na področju sledljivosti v dobavnih verigah …

CargoX kot inovator s pametnim tovornim listom

Za logistično industrijo pa je zagotovo najbolj zanimivo na tem področju zagonsko podjetje CargoX, ki je tudi pokrovitelj kongresa in bo s predstavitvijo svojega inovativnega poslovnega modela nastopil v drugem delu kongresa. CargoX je v januarju zbralo vsa potrebna sredstva za vzpostavitev sistema pametnega tovornega lista (Smart Bill of Lading), ki ga bo preko tehnologije podatkovnih blokov in pametnih pogodb mogoče za bistveno nižjo ceno, z višjo stopnjo varnosti in predvsem s številnimi novimi možnostmi in funkcionalnostmi prenašati že od aprila 2018, razvoj pa bodo nadaljevali s pametnim kreditnim pismom (Smart Letter of Credit) - za vse deležnike dobavnih verig na globalnih trgih. Na konferenci bodo prikazali tudi delovanje pametnega tovornega lista (Smart B/L) v praksi.

CXO prinaša popuste

V posebnem blockchain kotičku bo lahko vsakdo izvedel, kaj je blockchain in kje je uporaben. Posebnost letošnje tematike, blockchain, bo tudi v tem, da bo kotizacijo za konferenco možno plačati s kriptožetoni podjetja CargoX (CXO), pri tem bodo kupci deležni dodatnega popusta.

Nosilec dogodka je Slovensko logistično združenje, vendar pa partnerji dogodka Slovenski avtomobilski grozd, Združenje za promet in Združenje špediterjev jugo vzhodne Evrope, kongresu dajejo ustrezno mednarodno dimenzijo in predvsem potrebno ambicijo po usmeritvi tem na tiste elemente, ki so, z vidika logistike, v predelovalni in logistični panogi najpomembnejše.

Vedno zasledujemo cilj, da vsa predavanja temeljijo na konkretnih primerih, hkrati pa dajemo velik poudarek na mreženju, zato nam na dogodku ne bo dolg čas. Osebno sem prepričan, da smo skupaj s partnerji po vsebinski plati naredili eden najboljših logističnih dogodkov v Evropi.

Vsi iskreno vabljeni v našo družbo.

Igor Žula,

predsednik Slovenskega logističnega združenja

www.slz.si

FINANCE
Članki
Članki ECB s programom QE želi spodbuditi inflacijo. Kakšna je torej evrska inflacija zdaj?

Po danes objavljenih podatkih evropskih statistikov se je evrska inflacija januarja še malo oddaljila od ravni dveh odstotkov – to je...

FINANCE
Članki
Članki Spletna prodaja: meja 22 evrov za pošiljke iz Kitajske bo padla, pravila v EU pa se poenostavila

Reforma evropskega sistema DDV prinaša več novosti: prihodnje leto bodo za mikro in zagonska podjetja, ki po spletu storitve prodajajo v...

FINANCE
Zakaj dvig minimalne plače in ne znižanje DDV? 2

Če hočete skregati ekonomista levega oziroma desnega prepričanja, jima postavite vprašanje o dvigu minimalne plače

FINANCE
Članki
Članki (v grafih) Evropski dolgovi: kaj se je spremenilo v letu dni in kje je Slovenija 15

Slovenija je precej zmanjšala svojo relativno zadolženost (obseg javnega dolga v deležu od BDP), vendar pa je nominalni obseg dolga...

TRANS-LOG
Novice
Novice Junckerjev sklad. Pozor, prihaja EFSI 2.0. Kaj morate vedeti? 1

Kako donosen bo moral biti projekt in kakšne pogoje bo moral izpolnjevati, če bo želel v prihodnje prejeti podporo Junckerjevega sklada;...

OGLAS
FINANCE
Članki
Članki Pomembna novost, ki jo za podjetja uvaja novi Zakon o poslovni skrivnosti

Državni zbor je sprejel Zakon o poslovni skrivnosti, ki uvaja pomembno novost za podjetja in spreminja Zakon o gospodarskih družbah ter...