Čas branja: 2 min
17.01.2018  03:04

Obveščaj me o novih člankih:  

Sabina, hči sodelavke Andreje, je pogumno dekle. Pustila je faks, ki je ni zanimal, in z 19 leti odšla v ZDA prodajat kokice. Tam je spoznala, kaj želi v življenju početi. Zdaj spet študira, tokrat to, kar jo veseli. Včasih je pač potreben ovinek. Nič hudega.

Nekateri pa iz svojega vsakdana bežijo na družabna omrežja. Tam naj bi »viseli« v povprečju po dve uri na dan. To je 20 minut dlje, kot se družimo s svojimi otroki, kažejo statistike. Tam nas držijo posamezniki, ki znajo na poseben način pritegniti našo pozornost. Gre za vplivneže družabnih omrežij. Poiskali smo 13 največjih slovenskih spletnih vladarjev, večinoma gre za mlade. Skupaj imajo okoli devet milijonov sledilcev, torej za štiri Slovenije in pol. Večina bo verjetno zanje prvič slišala. Nekateri svetujejo, kako si nalakirati nohte, se znebiti mozoljev, drugi »učijo«, kako biti fit, se modno oblačiti, tretji razkazujejo svoje akrobacije ali starševske prigode. Vsi zrežirano kažejo svoj vsakdan.

Da ne bo pomote. Objave na družabnih medijih niso hec, ampak resen biznis. Tudi vplivnežem se razgaljanje na spletu pozna v žepu, saj večina od tega živi. Vplivni bodibilder denimo z objavami sponzoriranih slik zasluži za dobro doktorsko plačo. V tujini gredo ti zneski lahko tudi prek 20 tisočakov na objavo, pri nas verjetno še ne.

Družabna omrežja so kot nalašč za širjenje novic o zaslužkih. In evforično jezdenje na velikem valu super donosov kriptosveta se tam še dodatno razpihuje. Kljub trenutni korekciji je optimizem kriptovernikov neomajen. Zdi se, kot da je pohlep sedel za volan kričeče rumenega lamborghinija in dirka 300 kilometrov na uro, pri čemer ni policista, ki bi ga ustavil. Na to opozarja tudi 23-letni soustanovitelj druge največje kriptovalute ether, Vitalik Buterin, ki je čivknil, da se, če bo šlo tako naprej, tega ne bo šel več. Novice o kriptosvetu se selijo s spleta v gostilne in so redna tema sosedskih kramljanj. In to je že lahko eden od simptomov, da je v tem trenutku kriptobalon pošteno napet.

Čeprav že dalj časa debatiramo tudi o nepremičninah, je tu prostora za rast cen še nekaj. Vsaj statistično še nismo prebili rekorda iz leta 2008, čeprav številni menijo, da je to zgolj vprašanje časa. Toda, kje se zares najbolj splača kupiti stanovanje kot naložbo? Ne v Ljubljani, smo izračunali. Ta je komaj na 10. mestu.

Govori se tudi o balonu na delniških trgih, kjer bika jahamo že osem let. In letos ga bomo spet, saj ni razloga za skrb, pravijo analitiki. Napovedi so za moj okus malce preveč optimistične. Razumnemu vlagatelju v takšnih super časih ne škodi kanček skromnosti, ki mu bo prišel prav pri uspešnem krmarjenju skozi morebitne viharje na finančnih trgih. Spremembe se vedno pojavijo hitreje in takrat, ko je to najmanj pričakovano, kaj šele zaželeno.

Spremembe se dogajajo tudi na Mojih financah. Matjaž Nidorfer se s februarjem poslavlja z mesta odgovornega urednika, preizkusil se bo v podjetništvu. Bil je moj mentor, od katerega sem se v zadnjih 12 letih veliko naučila. Matjaž, hvala za vse in srečno!

Delo na Mojih financah nadaljujemo in ga nadgrajujemo. Pogosteje se bomo srečevali tudi na družabnih omrežjih. Že 19. januarja bomo prek Facebooka v živo klepetali z mladim milijonarjem Damianom Merlakom.

Če vas pa zanima, kako do poviška v teh časih, preverite v petminutnem video­klepetu prek Skypa v novi rubriki Klic v živo. Spremljajte nas na mojefinance.si, na novem kanalu na Youtubu in na Facebooku. Pridružite se nam!

Januarska številka Mojih financ že na voljo. Nanjo se lahko naročite tu.

Marja Milič je urednica revije Moje finance.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice Volkswagen se je ujel v nov poslovni škandal 5

Testiranje z dizelskimi izpusti so opravljali na opicah in ljudeh, v škandal so se ujeli Volkswagen, Daimler in BMW

FINANCE
Članki
Članki Bo novi šengenski sistem pameten ali samo brihten? 2

Ta teden so članice EU potrdile pravno podlago za pametne šengenske meje; sistem bo zaživel predvidoma do leta 2020, pri mejnih...

FINANCE
Članki
Članki Zasedanje Opeca: četrtkova odločitev bo usmerila ceno nafte

Potem ko že vso jesen cena surove nafte narašča, zdaj na trgu nestrpno pričakujejo, kaj se bodo na četrtkovem zasedanju Opeca njegove...

FINANCE
Članki
Članki Ocena Bruslja: slovenski proračun vsebuje tveganja 3

V danes objavljeni oceni je Bruselj slovenskemu proračunu za 2018 pripel najslabšo od treh možnih ocen, saj meni, da v njem obstajajo...

FINANCE
Članki
Članki ECB s programom QE želi spodbuditi inflacijo. Kakšna je torej evrska inflacija zdaj?

Po danes objavljenih podatkih evropskih statistikov se je evrska inflacija januarja še malo oddaljila od ravni dveh odstotkov – to je...