Vas je jezila uvrstitev Slovenije na lestvici konkurenčnosti? Morda je bilo vse narobe

Čas branja: 1 min
14.01.2018  15:30
Svetovna banka bo zaradi zavajajočih metod ocenjevanja za nazaj popravljala lestvice 'Doing Business'
Vas je jezila uvrstitev Slovenije na lestvici konkurenčnosti? Morda je bilo vse narobe
Foto: jat306

Obveščaj me o novih člankih:  

Glavni ekonomist Svetovne banke Paul Romer je za The Wall Street Journal v petek povedal, da je organizacija spremenila metodologijo ocenjevanja držav glede na konkurenčnost poslovnega okolja v sklopu projekta "Doing Business". Prejšnje metode ocenjevanja so bile namreč nepravične in zavajajoče, zato bodo popravili ocene držav vsaj za pretekla štiri leta.

V vsakoletnem poročilu "Doing Business" Svetovna banka razvrsti države na lestvico glede na različne kriterije, kot so težavnost zagona novega podjetja, pridobivanje gradbenih dovoljenj, dostopnosti najemanja kreditov in plačevanja davkov.

Kot poroča The Business Insider, je pričakovati, da se bodo na lestvici najbolj poznale spremenjene ocene za Čile. Na izračune njihove konkurenčnosti in slabše uvrstitve na lestvici so po besedah Romerja bolj kot negativne spremembe poslovnega okolja v državi vplivale politično motivirane ocene osebja Svetovne banke. Spremembe pri metodologiji ocenjevanja naj bi se po mnenju Romerja spreminjale skladno s spremembami politične oblasti v Čilu.

Čile je na lestvici trenutno na 55. mestu izmed 190 ocenjenih držav. Leta 2014 pa je država zasedala precej boljše 34. mesto. Leto kasneje je na lestvici padla na 41. mesto, leta 2016 na 48. mesto in lani na 57.

Romer je Čilu in drugim prizadetim državam ponudil osebno opravičilo. "Upamo, da bodo indeksi popravljeni čimprej, čeprav je bila škoda že storjena, in da se statistik ne bo nikoli več manipuliralo glede na politične cilje," je komentirala Michelle Bachelet, nekdanja predsednica Čila, ki je predsedovala državi v obdobju, ko naj bi se dogajale manipulacije z uporabo metodologije pri ocenjevanju konkurenčnosti države.

Kje na lestvici se je zadnja leta gibala Slovenija?

Leta 2015 smo bili na 51. mestu na lestvici, leta 2016 smo se povzpeli na 29. mesto, 2017 smo bili na 30. mestu, letos pa smo na 37. mestu.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Trump neti trgovinsko vojno - lahko kongres povozi njegovo odločitev? 7

Ameriški predsednik je konec tedna uresničil napoved o uvedbi dodatnih carin na jeklo in aluminij in podpisal izvršni odlok o njihovi...

FINANCE
Članki
Članki Kdo sta Matteo Salvini in Luigi di Maio, zmagovalna obraza italijanskih volitev 1

Matteo Salvini, prvi obraz desničarske Lige, nekdaj Severne lige, je dejal, da ima pravico, da poskusi sestaviti vlado. A največ podpore...