Oglasno sporočilo

Slovenci s telemedicino navdušili mednarodno košarkarsko zvezo

Čas branja: 3 min
21.12.2017  09:10  Dopolnjeno: 21.12.2017 09:10
Zdravniku Branku Cvetičaninu je varen oddaljen dostop do pacientovih podatkov omogočil, da je bil kot član zdravniške ekipe slovenske reprezentance, ki je osvojila zlato medaljo na letošnjem evropskem košarkarskem prvenstvu, reprezentančnim zdravnikom stalno na voljo za teleradiološko konzultacijo.
Slovenci s telemedicino navdušili mednarodno košarkarsko zvezo
Asist. prim. Branko Cvetičanin, dr. med. velja za pobudnika in pionirja telemedicine v Sloveniji, pionirske rešitve s tega področja pa je začel uvajati v splošni bolnišnici Izola.

V Sloveniji sta ledino na področju telemedicine orali splošni bolnišnici v Izoli in na Jesenicah, ki sta se leta 2009 povezali s pomočjo varnega oddaljenega dostopa. Takrat je namreč v omenjenih bolnišnicah kronično primanjkovalo usposobljenega zdravstvenega osebja, zato so si radiologi pomagali pri pripravi izvidov. Leta 2011 se je v sistem vključila še Bolnišnica Golnik.

Glavni akter, ki je bil v času povezanosti treh bolnišnic v tako imenovani radiološki pripravljenosti, je bil zdravnik Branko Cvetičanin, ki je danes vodja radiološke dejavnosti v Splošni bolnišnici Izola. Uvedba telemedicine na oddelku radiologije v izolski bolnišnici je strokovnemu osebju omogočila postavljanje diagnoz s pomočjo varnega in uporabniku prijaznega oddaljenega dostopa do pacientovih podatkov in diagnostičnih slik, ki so potrebne za postavitev diagnoze.

Varne povezave za vse naprave

Največji izziv je bil, kako zagotoviti varno oddaljeno izmenjavo podatkov z radiološkim informacijskim sistemom bolnišnice prek različnih tipov komunikacijskih naprav, kot so stacionarni računalnik, prenosnik in tablica. Za implementacijo ustrezne rešitve je poskrbelo podjetje Smart Com, ki je varnostno rešitev Pulse Connect Secure integriralo v informacijsko okolje bolnišnice.

Rešitev Pulse Connect Secure z uporabo tehnologije varnih povezav SSL na eni vstopni točki zaključuje različne dostope. Najprej preveri ustreznost uporabniškega imena in gesla, nato skladnost naprave, zatem pa vzpostavi varen komunikacijski kanal do bolnišničnega informacijskega sistema.

Ena izmed prednosti izbrane rešitve je njena prilagodljivost, saj obvlada komunikacijo z najrazličnejšimi napravami, ne glede na to, ali imajo te nameščen operacijski sistem Windows, Linux, OS X, iOS ali Android. »Jaz uporabljam vse platforme. Sem tak multipraktik. Nisem samo za eno,« pravi Cvetičanin.

Za prenos informacij bolnišnica uporablja mrežni tip dostopa (L3 VPN). Tak način dostopa uporabniku zagotavlja enako izkušnjo, kot je je sicer deležen v lokalnem omrežju SB Izola. Za dodatno varnost omrežnih povezav pa skrbi najnovejša generacija požarnih pregrad Juniper Networks SRX.

V pomoč tudi profesionalnim košarkarjem

Zdravstvene ekipe več bolnišnic so svoje delo zgledno opravile tudi na evropskem košarkarskem prvenstvu v Stožicah, kjer so leta 2013 prvič postavili diagnostični center, ki je omogočal varno izmenjavo podatkov z zdravstvenimi ekipami tujih reprezentanc. Center je bil opremljen z mobilnim digitalnim rentgenskim aparatom in ultrazvokom. S sodobnimi varnostnimi napravami Juniper Networks in pomočjo tehnologije IPSec VPN so bile varno povezane vse štiri bolnišnice v mestih, kjer so se odvijale tekme prvega dela Eurobasketa – v Kopru, Celju, Ljubljani in na Jesenicah. Zdravstveno osebje je varno in hitro izmenjevalo slike, izvide, mnenja in diagnoze.

Krovna košarkarska organizacija FIBA je inovativnost pri vzpostavitvi takšnega centra pozdravila in vzpostavila standard, da se morajo tovrstni diagnostični centri vzpostaviti na vseh največjih tekmovanjih.

Branko Cvetičanin je bil član zdravniške ekipe slovenske košarkarske reprezentance tudi na letošnjem evropskem prvenstvu, kjer smo postali evropski prvaki. Zaradi varnega oddaljenega dostopa do pacientovih podatkov je bil lahko v Sloveniji reprezentančnim zdravnikom na prizorišču tekem stalno na voljo za teleradiološko konzultacijo.

S pomočjo diagnostičnega centra zdravstvena ekipa v najkrajšem času ugotovi zdravstveno stanje igralca – ugotovijo, ali je igralec prejel le močan udarec, ali je prišlo do hujše poškodbe, ali si je igralec natrgal vezi, ali je prišlo do zloma in podobno. S takojšnjim mnenjem in diagnozo zdravstvena ekipa hitro in pravilno oskrbi košarkarja, kar vpliva na eventualno hitro rehabilitacijo v primeru lažjih poškodb.

FINANCE
(mnenje) Sanacija bolnišnic – priložnost politike za cenen populizem 117

Paciente bodo, kot običajno, pustili na cedilu

FINANCE
Članki
Članki Ko začnejo Kitajci poudarjati kakovost – cene surovin upadajo

Strah pred presežno ponudbo zaradi preobrata v kitajskem dojemanju, da ni pomembna samo hitrost, ampak tudi kakovost gospodarske rasti,...

FINANCE
Članki
Članki Kdo je Andrej Babiš, češki Trump in verjetni novi češki premier

Andrej Babiš ima dar, da ljudje v njem vidijo tisto, kar hočejo – na primer borca proti korupciji, čeprav so ga maja kot finančnega...

FINANCE
Evropska komisija krepko izboljšala napoved o rasti za Slovenijo 5

Pri evropski komisiji pričakujejo, da se bo slovenski BDP letos okrepil za 4,7 odstotka, v letu 2018 pa za 4odstotke

FINANCE
Članki
Članki Trenutek resnice: Mario Draghi bo predvidoma nakazal, kdaj bo ECB začela višati obrestne mere 4

Vse oči so spet uprte v Frankfurt, kjer bo šef ECB Mario Draghi na zgodnjepopoldanski tiskovni konferenci predvidoma razkril, kakšna bo...

FINANCE
Članki
Članki Bo novi šengenski sistem pameten ali samo brihten? 2

Ta teden so članice EU potrdile pravno podlago za pametne šengenske meje; sistem bo zaživel predvidoma do leta 2020, pri mejnih...