Oglasno sporočilo

Kako znak SQ promovira odličnost slovenskih podjetij

Čas branja: 6 min
21.12.2017  00:30
Znak kakovosti SQ nosijo vsi izdelki mizarstva Kampo, dva paradna izdelka Četrte poti, storitve tehničnega varovanja podjetja Teratec, z njim se ponaša prvi slovenski kadrovski outsourcing, kmalu pa ga bomo videli tudi na Impolovih aluminijevih folijah.
Kako znak SQ promovira odličnost slovenskih podjetij
Foto: Thinkstock

Slovensko združenje za kakovost in odličnost (SZKO) s podeljevanjem znaka SQ, ki ga priznava tudi Evropska organizacija za kakovost (EOQ), podpira domačo proizvodnjo, delovna mesta in s tem večjo trajnost. Hkrati spodbujajo dvigovanje kakovosti, saj v postopku certificiranja ugotavljajo priložnosti za izboljšanje in podjetjem priporočajo, kje imajo priložnosti za razvoj.

Dodana vrednost za mizarstvo Kampo

V podjetju Kampo so znak SQ, ki ga podeljuje Slovensko združenje za kakovost in odličnost, pridobili leta 2013, z njim pa so se prvič srečali že leta 2000, ko jim ga je podelilo Združenje SQ Kranj. »Zanj smo se odločili, ker smo želeli povečati zaupanje naših naročnikov in ugotoviti, ali smo v skrbi za kakovost izdelkov na pravi poti,« pravi direktor Marko Kajzer.

Že pri pridobivanju prvega znaka SQ so prešli na modificirano linijsko postavitev proizvodnje, s čimer so zagotovili preglednejši nadzor kakovosti posameznih faz dela. »Skrb za kakovost se je pokazala kot dolgoročno primerna odločitev, saj se s tem izognemo morebitnemu unovčenju garancij, ki jih ob predaji del damo naročnikom,« pravi sogovornik in dodaja, da znak SQ lahko pomeni kamenček na tehtnici pri odločitvi naročnika o izbiri izvajalca del.

Teratec z njim dokazuje visoko kakovost tehničnega varovanja

Kakovost in usposobljenost podjetja s področja tehničnega varovanja dokazujejo predvsem z različnimi strokovnimi certifikati, v Teratecu pa so se odločili, da bodo tem dodali še znak kakovosti SQ, ki so ga pridobili konec lanskega julija. Za ta korak so se odločili, ker želijo še povečati svojo prepoznavnost in hkrati tudi formalno dokazati svojo zavezanost kakovosti, ki jo vseskozi poudarjajo.

»Pri izbiri partnerja za tehnično varovanje so izkušnje, znanje in skrb za kakovost odločilnega pomena,« pravi direktor Tomaž Ramšak in dodaja, da je zanesljivost najpomembnejša za učinkovito tehnično varovanje objektov. V Teratecu vedno uporabljajo samo najkakovostnejšo opremo za tehnično varovanje, Ramšak pa posebej poudarja, da so njihovo največje bogastvo in konkurenčna prednost zaposleni. »Prav vsak od nas ima več kot 20 let izkušenj s področja tehničnega varovanja in pridobljen certifikat ministrstva za notranje zadeve.«

Četrta pot ga včasih uporabi kot asa iz rokava

V podjetju Četrta pot od lanskega maja znak kakovosti SQ nosita dva njihova paradna izdelka – informacijski sistem Kadris 4 in registracijski terminal TA-500. Za pridobitev znaka so se odločili predvsem zato, da bodo lahko tudi z zunanjim priznanjem dokazovali odličnost svojega dela, ki temelji na znanju in inovativnosti njihovih strokovnjakov.

Znak SQ Četrti poti pomaga pri utrjevanju položaja vodilnega ponudnika informacijskih rešitev za upravljanje zaposlenih v Sloveniji. »Predvsem je odločilnega pomena v trenutkih, ko potencialni naročnik razmišlja predvsem o ceni, kakovost pa je postranskega pomena. Takrat je lahko vsako takšno dokazilo as, ki ga potegnemo iz rokava, in naročniku utemeljimo smiselnost sodelovanja zaradi vrhunske kakovosti, ki pomeni zanesljivo dolgoročno rešitev, ne le kratkoročne cenovne ugodnosti,« pravi direktor Boris Šolar.

Podjetje Trgotur je z njim dobilo dodaten zagon

Družinsko podjetje Trgotur je prvi in največji kadrovski outsourcing v Sloveniji. Štefanija Kadliček ga je ustanovila leta 1990, kar sovpada s časom, ko so se s tem začeli ukvarjati tudi v ZDA. Vodenje podjetja je že zaupala sinu Mateju, ki dejavnost uspešno nadaljuje in nadgrajuje.

Znak kakovosti so pridobili leta 2013. Odločitev, da pristopijo k pridobivanju, je bila po besedah Štefanije Kadliček enostavna, saj se popolnoma ujema z njihovim pogledom na dobro poslovno prakso. »Tudi mi spremljamo zadovoljstvo naših strank. S pridobitvijo znaka SQ smo prek odličnih ocen poslovnih partnerjev pridobili vnovično potrditev, da so z našim delom zadovoljni. To nam je dalo dodaten zagon, da se kljub turbulentnim časom in ne prav najugodnejšemu poslovnemu okolju bojujemo naprej,« pravi sogovornica.

Kmalu ga bo nosila tudi Impolova aluminijeva folija

V podjetju Impol Servis, ki je del skupine Impol, so se odločili, da bodo znak kakovosti SQ pridobili za svojo aluminijevo folijo, ki jo prodajajo pod blagovno znamko Domal. Prihodnje leto namreč želijo med slovenskimi kupci povečati prepoznavnost tega izdelka in hkrati razširiti distribucijsko mrežo. Pričakujejo, da jim bo pri uresničevanju začrtane strategije pomagal tudi znak kakovosti SQ.

Aluminijeve folije so njihov paradni drobnoprodajni izdelek. »Gre za visokokakovosten izdelek, ki je po svojih lastnostih precej boljši od konkurenčnih folij, ki jih najdete na policah večjih veleblagovnic. To potrjujejo številni zadovoljni uporabniki, ki so nam tako zvesti, da se po folijo vozijo v našo lokalno trgovino Alumix ob podjetju Impol v Slovenski Bistrici, saj jo za zdaj prodajamo samo tu,« pravi Marko Žunec, ki bo 1. januarja 2018 zasedel položaj direktorja podjetja Impol Servis.

FINANCE
Članki
Članki Ko začnejo Kitajci poudarjati kakovost – cene surovin upadajo

Strah pred presežno ponudbo zaradi preobrata v kitajskem dojemanju, da ni pomembna samo hitrost, ampak tudi kakovost gospodarske rasti,...

TRANS-LOG
Novice
Novice Junckerjev sklad. Pozor, prihaja EFSI 2.0. Kaj morate vedeti? 1

Kako donosen bo moral biti projekt in kakšne pogoje bo moral izpolnjevati, če bo želel v prihodnje prejeti podporo Junckerjevega sklada;...

FINANCE
Članki
Članki Ocena Bruslja: slovenski proračun vsebuje tveganja 3

V danes objavljeni oceni je Bruselj slovenskemu proračunu za 2018 pripel najslabšo od treh možnih ocen, saj meni, da v njem obstajajo...

FINANCE
Članki
Članki Kdo je Andrej Babiš, češki Trump in verjetni novi češki premier

Andrej Babiš ima dar, da ljudje v njem vidijo tisto, kar hočejo – na primer borca proti korupciji, čeprav so ga maja kot finančnega...

FINANCE
Članki
Članki (brexit) Sta EU in V. Britanija dosegli okvirni dogovor o finančnih obveznostih?

Pogajalci Evropske unije in Velike Britanije so po poročanju britanskega tiska dosegli okvirni sporazum o višini ločitvenega računa, ki...

AGROBIZ
Članki
Članki Ali EU lahko prepove döner kebab in giros? 4

Takšna vprašanja se pojavljajo, ker bo evropski parlament ta teden odločal, ali naj blokira predlog komisije, da bi dovolili uporabo...

PRO
Članki
Članki Prestiž za danes in jutri

Drznost, futurizem in racionalnost so v današnjem poslovnem svetu odlike, ki štejejo dvojno.