Skupina Mercator za prihodnje leto načrtuje za 2,4 milijarde evrov prihodkov od prodaje

Čas branja: 2 min
13.12.2017  15:44
Skupina Mercator za prihodnje leto načrtuje za 2,4 milijarde evrov prihodkov od prodaje
Foto: Aleš Beno

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Skupina Mercator dodaj
Mercator dodaj
Intersport dodaj
Modiana dodaj
Agrokor dodaj

Skupina Mercator za leto 2018 načrtuje prihodke od prodaje v višini 2,4 milijarde evrov, kaže gospodarski načrt, ki ga je danes potrdil nadzorni svet in ga je Mercator objavil na Seonetu. Brez upoštevanja poslovanja Intersporta in Modianeti dve podjetji so prodali – so sicer prihodki v letu 2016 dosegli 2,37 milijarde evrov, v prvih devetih mesecih tega leta pa 1,730 milijarde evrov. Do leta 2021 naj bi se prihodki od prodaje povečali za tri odstotke, na 2,5 milijarde evrov.

Največ prihodkov naj bi leta 2018 po načrtih ustvarili v Sloveniji (56,2 odstotka) in Srbiji (32,3 odstotka), v Črni gori naj bi ustvarili 5,5 odstotka, na trgu Bosne in Hercegovine 5,1 odstotka, na Hrvaškem, kjer Mercator ohranja nepremičninsko dejavnost poslovanja, pa 0,9 odstotka, so zapisali v družbi.

Brez vplivov poslovanja Intersporta in Modiane, slabih terjatev do skupine Agrokor in izrednih prihodkov Mercatorja je kosmati denarni tok iz poslovanja (EBITDA) skupine lani dosegel 62 milijonov evrov, do leta 2018 naj bi se okrepil za 55 odstotkov, na 97 milijonov evrov, do leta 2021 pa še za 27 odstotkov, na 123 milijonov evrov.

Za naložbe 37,7 milijona evrov

Skupina bo v prihodnjem letu za naložbe namenila 37,7 milijona evrov, od tega bo 47 odstotkov porabljenih za širitev zmogljivosti za prodajo na drobno, dobra petina za prenove in investicijsko vzdrževanje trgovin, skoraj 17 odstotkov za vlaganja v informacijsko tehnologijo, dobrih pet odstotkov za vlaganja v logistiko, 11 odstotkov pa bo Mercator namenil za netrgovsko dejavnost. V Sloveniji bo za naložbe namenjenih 64,5 odstotka celotnih sredstev za investicije.

Mercator v prodajo nepotrebnega premoženja

Dodali so še, da bo prihodnje leto skupina nadaljevala postopke odprodaje poslovno nepotrebnega premoženja. »Kupnina od prodaje bo prvenstveno namenjena zmanjšanju dolga do bank, kar bo omogočilo tudi nove investicije, predvsem v nov logistično-distribucijski center v Ljubljani.«


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
FINANCE
Odkrito o Agrokorju, odkrito o Mercatorju – to ni vzdržno ne solventno podjetje! Kako dolgo bo še igrala muzika? 36

Danes smo z Mercatorjem točno tam, kjer smo bili leta 2013. Mercator je vreden nič. Kaj pa zdaj?

FINANCE
Ramljak predstavil načrt za Agrokor: kaj čaka Mercator, če bo po njegovo? 8

Če bo šlo po načrtih izrednega upravitelja Agrokorja Anteja Ramljaka, bo Mercator postal eden najpomembnejših generatorjev prostega...

FINANCE
Je Todorić po prevzemu Mercatorja na police res dal le še Agrokorjevo blago? 3

Kakšne so ugotovitve vladnega politkomisarja v Mercatorju? Trgovec je bil še pred zakonom zaščiten pred izčrpavanjem!