Vraničar Ermanova po srečanju z Vestagerjevo: Vzeli si bomo nekaj dni za premislek, vrsta vprašanj je še odprtih

Čas branja: 2 min
10.11.2017  15:40
Vraničar Ermanova po srečanju z Vestagerjevo: Vzeli si bomo nekaj dni za premislek, vrsta vprašanj je še odprtih
Foto: Jure Makovec

Obveščaj me o novih člankih:  

Po tem, ko je vlada včeraj zavrnila predloge finančne ministrice Mateje Vraničar Erman za pogajanja z evropsko komisijo, se je ministrica danes spet srečala s komisarko za konkurenčnost Margrethe Vestager. Po srečanju so s finančnega ministrstva sporočili, da bodo s komisijo še nadaljevali pogovore o NLB.

"Ministrica je na današnjem sestanku s komisarko opravila nadaljnjo razpravo o napredku pri iskanju možnih alternativnih rešitev glede uresničevanja zaveze o zmanjšanju kapitalskega deleža države v NLB. Ministrica je izhajala iz osnovnega stališča vlade, da izpeljava prodajnega postopka NLB v trenutnih okoliščinah ni mogoča, saj kljub ugodnim razmeram na trgu zaradi tveganja prenesenih deviznih vlog na Hrvaškem ni mogoče optimizirati vračila davkoplačevalskega denarja, vloženega v sanacijo banke. Ministrica je posledično predstavila predlog za spremembo alternative prodajni zavezi, ki predvideva prispevke banke v Sklad skladov in predstavlja konstruktivno rešitev, ki bi pripomogla k zagotavljanju konkurenčnih pogojev na trgu, naslavlja pa tudi vprašanje gospodarskih neravnovesij, saj bi lahko zagotavljali razvoj srednjih in malih podjetij. Ta predlog, ki pomeni alternativo prodaji hčerinskih družb banke, pomeni ohranitev NLB kot regionalne banke," so zapisali.

Ministrica Vraničar Ermanova pa je dejala, da po pogovoru vrsta vprašanj še ostaja odprtih. Slovenski predlog ne naslavlja vseh težav, na katere opozarja evropska komisija, končnega rezultata še ni, a še vedno nisem izgubila upanja, da ga oblikujemo do konca meseca, je dejala. Odločili smo se, da si vzamemo nekaj dni časa za premislek, nato pa znova sedemo za skupno mizo in najdemo rešitev, je dodala.

V evropski komisiji pa so povedali, da sta komisarka in ministrica razpravljali o slovenskih načrtih za spoštovanje odločbe o državni pomoči, zlasti zaveze za "delno prodajo" državnega deleža banke, ter da komisija in slovenske oblasti ostajajo v stiku. "Delna prodaja državnega deleža NLB je pomembna zaveza za zagotovitev dolgoročne vzdržnosti banke, na podlagi katere je komisija odobrila znatno državno pomoč NLB v letu 2013," so poudarili v komisiji in ponovili, da so članice odgovorne za spoštovanje svojih zavez.

Že pred tem srečanjem pa sta se pogovarjala premier Miro Cerar in predsednik evropske komisije Jean-Claud Juncker. Cerar je povedal, da je Juncker pozorno prisluhnil in pokazal razumevanje za slovenski predlog, a izpostavil, da je bil njun pogovor le informativne narave in da je za to vprašanje pristojna komisarka.

Obeti, da bi Bruselj sprejel "alternativne kompenzacijske ukrepe", kot se učeno reče predlogom, ki bi zamenjali obvezno odprodajo balkanskih hčera NLB zaradi kršitve zavez, sicer niso dobri, priznavajo na ministrstvu za finance. Na kaj vse bi morali že biti pripravljeni, pa nismo, smo analizirali v članku Česa vse vlada še vedno ni naredila glede NLB, pa bi morala že zdavnaj.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Česa vse vlada še vedno ni naredila glede NLB, pa bi morala že zdavnaj 1

Vse to so tveganja, ki lahko (spet) udarijo po nas, davkoplačevalcih

FINANCE
Dva meseca do roka za prodajo NLB: kaj se – in zakaj nič – dogaja? 1

Zakaj ministrica Vraničar Ermanova še ni šla v Bruselj, ali v NLB že iščejo ljudi, ki bi morali prodajati »Balkan«, zakaj spet...

FINANCE
Finančna ministrica Vraničar Ermanova se gre pogajat o NLB. Kaj nosi v torbi? 9

Neuradni predlogi, ki bodo na mizi med pogajanji evropske komisije in slovenske vlade

FINANCE
Koalicija ne bi ne prodala NLB ne plačala kazni .. jaz pa ne bi, da so Cerar, Židan in Erjavec šefi države 39

Koaliciji SMC, SD in Desusa pravila EU ali niso jasna ali pa se nanja požvižgajo!

PRO
Članki
Članki Izgorelost kot sindrom kroničnega stresa

Kdaj lahko govorimo o sindromu izgorelosti in kdaj o delovni izčrpanosti ter zakaj menedžerji na delo hodijo bolni?