Vino tedna: Filip 2015, Hiša Štekar

Čas branja: 4 min
26.10.2017  15:21
Stoodstotno živa rebula
Vino tedna: Filip 2015, Hiša Štekar
Foto: Primož Štajer

Obveščaj me o novih člankih:  

V Snežatnem v Goriških brdih, na robu hriba nad vinogradi, stoji Hiša Štekar. Vinogradništvo ima v družini dolgo tradicijo, Štekarjevi pa so bili tudi prvi, ki so se sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja začeli ukvarjati s turizmom. Domačijo, predvsem njen vinogradniško-kletarski del, je leta 2012 prevzel Jure Štekar. Sam ga pozorneje spremljam od leta 2013, ko se je prvič pojavil na našem festivalu Label Grand Karakterre, pri njegovi mizi pa se je sumljivo dolgo časa zadržala Nina Bratovž (hči našega super chefa Janeza Bratovža). Kmalu se je izkazalo, da vzrok za to niso bila zgolj Juretova vina, saj ni trajalo dolgo, da se je Nina preselila na domačijo v Snežatno.

Jure si je s prevzemom vinogradov in kleti postavil ambiciozne cilje, predvsem glede kakovosti vin, ki je zanj absolutno povezana s sonaravnim pristopom. Vinogradi in vina so tudi uradno ekološko certificirani in – kar je še pomembneje – po kakovosti, kompleksnosti, karakterju so vsako leto stopnico višje. To je predvsem rezultat dejstva, da mladi gospodar ogromno časa preživi prav v vinogradih, kar je pri ekološkem kmetovanju odločilnega pomena. Fermentacija poteka spontano, posegi v mošt in vino so minimalni.

Linija Filip, ki je poimenovana po sinu Nine in Jureta, je ponudbo obogatila pred nedavnim in bo pomenila vrh ponudbe. Beli filip je stoodstotna rebula. Maceracija je potekala šest mesecev, nato je vino 18 mesecev zorelo v 225-litrskih barikih. V steklenice je šlo nefiltrirano in brez dodatka žvepla. Barva je intenzivno rumena, a daleč od oranžne, kar je vsaj zame (pa tudi za Joška Gravnerja) vedno dobro znamenje.

Rahla motnost nikakor ni moteča. Vonj napoveduje, da gre za še zelo mlado vino, ki svojo pot šele začenja. Na nosu začutimo nežne note marelice, vinogradniške breskve, zrele citruse, komaj zaznavna oksidativnost pa le napove kompleksnost. V ustih se prej omenjena sadna paleta nadaljuje, pridruži pa se izjemno lepa slana mineralnost, ki je pri Juretovih vinih zdaj že kar stalnica. Tanini so seveda prisotni, a že dokaj mehki, dodatno pa jih uravnoteži tekstura, ki je ravno prav maslena. Lepe so tudi kisline, ki vinu skupaj z mineralnostjo dajejo svežino in zelo dolg, prijeten pookus.

Zgolj za ščepec je hlapnih kislin, ki pa so tukaj nesporno dodana vrednost. Jure je v zadnjih letih ustekleničil kar nekaj vin brez dodatka žvepla. Vsa po vrsti dokazujejo predvsem odlično delo v vinogradih, saj pri takšnem pristopu v kleti preprosto ni popravkov, zato se lahko samo veselimo prihajajočih letnikov.

Spajanje s hrano: morske jedi, še posebej modra riba na žaru, vrhunska perutnina, recimo kopun v pečici ali vinski omaki, špageti z vongolami, pršut.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kako bi vinogradništvo in vinarstvo potegnili iz stagnacije

Če bi vsi vinogradniki in vinarji prijavili dejanske količine grozdja in vina, bi dobili podlago, da izkoreninimo prodajo vina na črno

FINANCE
Članki
Članki Premierno: Vinski vodnik 2017

Vas zanima, kaj se vinskega dogaja v deželi tej? Pred nami je nova, druga izdaja vinskega vodnika O vinu, edinega relevantnega kataloga...

AGROBIZ
Novice
Novice Na svetu za 8 odstotkov manj vina

Zaradi ekstremnega vremena je pridelava vina v Italiji upadla za 23 odstotkov, v Franciji za 19 odstotkov in v Španiji za 15 odstotkov; na...

AGROBIZ
Novice
Novice Ptujska klet upa na 20-odstotno rast prihodkov

Povečujejo izvoz vina, prihodnje leto bi ga radi samo v ZDA izvozili sto tisoč steklenic

FINANCE
Slovenija
Slovenija Koliko vina zares pridelamo v Sloveniji? 1

Država je s tem, ko ni hotela urediti trga vina, spodbujala sivi trg in tako velike kleti postavila na trgu v popolnoma neenakopraven...

PRO
Članki
Članki Blockchain bo prevetril letalsko industrijo

Z vpeljavo tehnologije veriženja podatkovnih blokov bi letalska industrija na svetovni ravni lahko povečala prihodke in hkrati znižala...