Oglasno sporočilo

Kako prodati družinsko podjetje

Čas branja: 1 min
17.10.2017  00:02
Ali prodati svoje družinsko podjetje oziroma kdaj ga prodati, sta med pomembnejšimi odločitvami, s katerimi se lahko sooči vsak lastnik družinskega podjetja.
Kako prodati družinsko podjetje
Foto: Chris Adams

Morebitna prodaja podjetja je verjetno zadnja stvar, o kateri raz­mišljajo podjetniki, ko ustanavljajo svoje podjetje. Lahko pa lahko začnejo razmišljati o prodaji, ker ne uspejo najti druge alternative. Ne glede na to, kaj je razlog za razmišljanje o prodaji, jasno razu­mevanje postopka prodaje podjetja v skladu z mednarodno prakso nedvomno olajša sprejem prave odločitve.

Časovni okvir

Na odločitev o prodaji vplivajo zunanji dejavniki in trendi, tako v smislu konsolidacije v panogi kjer podjetje deluje, kot tudi stanje na trgu združitev in prevzemov (M&A) na splošno. Za načrtovanje pro­daje pa so pomembni tudi notranji dejavniki na katere ima lastnik družinskega podjetja neposreden vpliv.

Lastniški vidiki

Kaj se zgodi v primeru, če naslednja generacija ne želi ali ne more prevzeti lastništva in vodenja družinskega podjetja? Pomeni to ne­izbežno prodajo?

Če ste mnenja, da družinsko podjetje, ki ga ne vodi nihče od dru­žinskih članov, ni več družinsko podjetje, in če nihče od družinskih članov ni sposoben ali voljan prevzeti vodenja podjetja, potem je čas za prodajo ustrezen.

Alternativa je sicer najem zunanjega poslovodstva in spremem­ba tipa podjetja od popolnoma družinskega k podjetju z družinskim lastništvom, vendar z zunanjim poslovodstvom. V tem primeru lah­ko lastniki nastopajo aktivno ter spremljajo in nadzirajo delo poslo­vodstva ali pa so pasivni lastniki. V prvem primeru (torej aktivno upravljanje) so potrebni čas, znanje, interes ter jasna ločnica pristoj­nosti med lastniki in poslovodstvom.

Tveganja in pokojninski vidik

Lastniki družinskih podjetij pogosto reinvestirajo večje deleže dobička iz širšega nabora razumljivih razlogov. Posledično ima­jo lastniki večino premoženja v eni košari (tj. lastnem podjetju), kar pa je tvegano ne glede na zaupanje v sposobnost družinskih članov.

Kako/kdaj začeti postopek prodaje

Pomembno je, da se zavedate dejavnikov, ki lahko pripeljejo do razprave o prodaji vašega družinskega podjetja na dnevni red. Prva naloga v primeru načrtovanja postopka prodaje je sestanek vseh lastnikov.

Primerno je, da so na takšnem sestanku tudi drugi, npr. dru­žinski člani, ki nimajo lastniških deležev, vendar bi jih lahko prido­bili v prihodnosti (npr. z nasledstvom) ali vodstveni zaposlenci, ki niso družbeniki in bi odločitev o prodaji na njih neposredno vplivala.

Dnevni red sestanka je lahko naslednji:

1. Zakaj zdaj?

2. Ocena vrednosti

3. Kateri elementi v nobenem primeru niso predmet pogajanj

4. Izogib obžalovanja

5. Skrbnost glede kupca

6. Pogajalci in komunikacija

Boštjan Malus, Partner, KPMG Finančno svetovanje

Matic Urek , Vodja projektov, KPMG Finančno svetovanje

FINANCE
Članki
Članki Kaj predlaga Juncker v svojem, šestem scenariju za prihodnost EU 3

Ta je utemeljen na treh vrednotah - svobodi, enakosti in vladavini prava, v njem pa je Juncker nanizal vrsto reformnih predlogov, med...

FINANCE
Nemčija danes voli: kdaj bo znan izid in komu koristi, da so volivci vse starejši 2

V Nemčiji imajo danes parlamentarne volitve. Kot kažejo raziskave javnega mnenja, bodo v državi za zmagovalko izbrali Angelo Merkel, ni...

FINANCE
Članki
Članki Kdo bo najbolj občutil, da je Umar izboljšal napoved rasti BDP 4

Deset stvari, ki jih morate vedeti o sveži napovedi gospodarske rasti v Sloveniji, ki so jo pripravili na Umarju in jo glede na pomlad...

FINANCE
Članki
Članki Ko centralni bančniki zrejo v inflacijske krivulje 2

Kje je inflacija na dolarskem in evrskem območju – ter kaj trg pričakuje od tokratnega zasedanja ameriške centralne banke Fed

FINANCE
Članki
Članki Evroposlanci tudi o širitvi šengna na Bolgarijo in Romunijo ter o Ryanairu 6

Na plenarnem zasedanju od 2. do 5. oktobra v Strasbourgu bodo govorili tudi o šengnu, brexitu, ustanovitvi evropskega javnega tožilstva...

FINANCE
Članki
Članki Evropska komisija: Zaupamo vodstvu Mariana Rajoya, da bo rešil zadevo 57

Dan po nedeljskem katalonskem referendumu je prinesel prvi uradni odziv evropske komisije

PRO
Članki
Članki (Natečaj Agrobiznis hi-tech) Kako z novimi tehnologijami spraviti več od njive do mize?

Iščemo ponudnike in uporabnike novih tehnoloških rešitev, ki lahko izboljšajo učinkovitost skozi celotno prehransko verigo. Ste eni...