Passion 2015, Kupljen Pasijon ali strast?

Čas branja: 4 min
09.10.2017  20:06
Pasijon ali strast?
Passion 2015, Kupljen Pasijon ali strast?

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Zdi se, da je modri pinot sorta, ki si jo vinoljubci prisvojijo v svojih zrelejših letih raziskovanj. Ne spomnim se, da bi mi kateri od »začetnikov« kdaj zaupal, da je modri pinot njegova najljubša sorta. Cabernet, teran sta omenjena mnogo pogosteje.

Modri pinot je dovoljena sorta v vseh naših okoliših, a v nobenem ne igra prve violine, je bolj v ozadju.

Sorta je že dolgo v Sloveniji, menda od leta 1822, ko jo je na posestvu Meranovo posadil nadvojvoda Janez, a resnega zagona pri nas ni dobila, vse tja do preloma stoletja.

Jože Kupljen je bil pionir modrega pinota na Štajerskem, prvi, ki se je v novi dobi začel z njim resneje ukvarjati. Legenda pravi, da je prvih 3.600 cepljenk čez mejo pripeljal prav Samo (Kupljen), rekoč, da pelje vrtnice za svojo mamo.

A to je zgodovina. Sedanjost pravi, da je Samo Kupljen ob prevzemu kmetije začel pisati novo poglavje. Ustvaril je super premium linijo črnih etiket, ki se je začela z letnikom 2015. O njej se je dolgo govorilo, pričakovanja so bila visoka. V zadnjih nekaj tednih je tako rekoč celotna linija (čakamo še »oranžni« šipon) ugledala luč sveta. V velikem slogu.

Kot sem zapisal že pri šiponu iz linije Seven Numbers (Puklavec Family Wines), ugled regije se meri tudi po tem, koliko vin višjega in visokega razreda premore. Samo Kupljen je v tem pogledu s črno linijo pomagal dvigniti letvico ne samo svoje kleti, ampak celotne Štajerske.

Passion 2015 je mojstrsko pridelan modri pinot. Na trg je prišel šele pred kratkim, saj je preživel 18 mesecev v barikih. In to v odličnih.

Vse je na mestu, kljub toplemu letniku 2015 zaznamo, da prihaja iz hladne klime, saj premore obilico »svežine«, živahnosti, »vibrancy«, bi rekli Angleži. Ste preverili zmerno alkoholno stopnjo? Vsega 13 odstotkov. Cvetica je krasno sortno definirana, lepo sestavljena. Saj veste, jagode, dim, rdeče cvetje, rahlo po lesu … Čista klasika.

V ustih je zrel, intenzivnega okusa, dokaj čvrstih taninov. Kupljen je že v preteklosti z nekaterimi letniki »modrega burgundca« pokazal, da lahko njihovi modri pinoti preživijo tudi dve dekadi (2000, 1992), zato ne vidimo razlogov, da ta ne bi preživel vsaj do leta 2030 in še dlje.

Ja, Štajerska ima velika rdeča vina!

Če želite biti obveščeni o podobnih vinskih izborih, se naročite na tedensko pismo urednika.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Prleki smo nesamozavestni in premalo ambiciozni

Samo Kupljen, ki je pred dvema letoma prevzel družinsko vinsko klet v Jeruzalemsko-Ormoških goricah, si želi, da bi na Štajerskem...

FINANCE
Članki
Članki Evropska komisija: Zaupamo vodstvu Mariana Rajoya, da bo rešil zadevo 57

Dan po nedeljskem katalonskem referendumu je prinesel prvi uradni odziv evropske komisije

FINANCE
Članki
Članki Ko začnejo Kitajci poudarjati kakovost – cene surovin upadajo

Strah pred presežno ponudbo zaradi preobrata v kitajskem dojemanju, da ni pomembna samo hitrost, ampak tudi kakovost gospodarske rasti,...

FINANCE
Članki
Članki Kdo je Peter Altmaier, ki bo začasni nemški finančni minister 4

Wolfgang Schäuble je privolil, da bo vodil nemški parlament, v državi pa so določili, kdo bo prevzel njegov položaj do oblikovanja...

PRO
Članki
Članki 5 razlogov, zaradi katerih boste letošnje poletje znova preživeli na hrvaški obali

Zakaj ne bi letošnje poletje raziskali najbolj zanimive hrvaške destinacije in ob tem bivali v enem izmed petih izbranih hotelov?