12.08.2017  11:53
Danes je dan mladih, teh pa je vedno manj

Danes je mednarodni dan mladih. Generalna skupščina OZN je leta 1999 dan razglasila z namenom, da tudi mladi dobijo dan v letu, ko lahko opozorijo na svoj položaj in opomnijo na težave, s katerimi se soočajo.

V Sloveniji je leta 2016 delež mladih, med te se praviloma uvrščajo stari med 15 in 29 let, pomenil 15,9 odstotka celotnega prebivalstva, je objavil statistični urad. V zadnjih petih letih (2011–2016) se je delež mladih zmanjšal za 2,4 odstotne točke. Skoraj enako je veljalo za celotno EU: delež mladih je v petih letih upadel za 0,9 odstotne točke; v 2016 je znašal 18,3 %.

Kje si mladi želijo večje pozornosti?

Zaposlovanje, participacija, medgeneracijsko sodelovanje in stanovanjska problematika pa so področja, na katerih se odpirajo ključni izzivi mladih, je za STA naštel predsednik Mladinskega sveta Slovenije Tin Kampl in dodal, da se na teh področjih "nekaj premika, a ne dovolj". "Če se dotaknem vprašanja zaposlovanja mladih, ugotavljamo, da se je stopnja brezposelnosti v zadnjih letih znižala, a hkrati se je po podatkih statističnega urada znižala tudi stopnja delovne aktivnosti mladih," je pojasnil.

Hotel mama

Ne moremo mimo dejstva, da številni mladi tudi po študijo ostajajo doma – v hotelu Mama. Po eni strani, ker jim je tam lepo, po drugi pa tudi zato, ker si selitve ne morejo privoščiti. Fantje ostajajo doma do skoraj 30. leta, punce gredo na svoje pri 27 letih. Do takrat pa živijo v hotelu Mama. Koliko vas stane otrok, so preverili v reviji Moje Finance.

Študira skoraj polovica mladih, v povprečju do 26. leta

Število študentov na terciarnem izobraževanju se vsako leto zmanjšuje. V študijskem letu 2016/17 se jih je vpisalo 79.547, kar je približno tisoč manj kot leto prej in 36 tisoč manj kot pred desetimi leti, poroča statistični urad. Kljub upadanju generacij študentov se po številu študentov na število prebivalcev še vedno uvrščamo med vodilne države v Evropski uniji. Delež prebivalstva, starega od 19 do 24 let, ki študira, se je v Sloveniji v zadnjih petih letih res zmanjšal za dve odstotni točki (47,4 odstotka), a še vedno študira skoraj polovica mladih.

Slovenski študenti radi študirajo dalj časa. Med tistimi, ki končajo terciarno izobraževanje, je v Sloveniji kar polovica takih, ki se ne ustavijo pri dodiplomskem študiju, temveč končajo tudi magisterij. V Avstriji diplomirajo v povprečju stari 24, na Švedskem pa 28 let.

Za študij naravoslovnih ved, denimo strojništvo, gradbeništvo in podobno, se v Sloveniji odloči zgolj 19 odstotkov študentov, čeprav velja za to področje najvišja stopnja zaposlenosti v Sloveniji (86 odstotkov). Več v članku Študenti končno študirajo tam, kjer bo denar.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Ko centralni bančniki zrejo v inflacijske krivulje 2

Kje je inflacija na dolarskem in evrskem območju – ter kaj trg pričakuje od tokratnega zasedanja ameriške centralne banke Fed

FINANCE
Članki
Članki Evroposlanci tudi o širitvi šengna na Bolgarijo in Romunijo ter o Ryanairu 8

Na plenarnem zasedanju od 2. do 5. oktobra v Strasbourgu bodo govorili tudi o šengnu, brexitu, ustanovitvi evropskega javnega tožilstva...

FINANCE
Članki
Članki Evropska komisija: Zaupamo vodstvu Mariana Rajoya, da bo rešil zadevo 59

Dan po nedeljskem katalonskem referendumu je prinesel prvi uradni odziv evropske komisije

FINANCE
Članki
Članki (novi krog pogajanj o brexitu) Bosta EU in Velika Britanija zbližali stališča?

V Bruslju se ob 17. uri začenja tretji krog britansko-evropskih pogajanj o brexitu; med težjimi je vprašanje o finančnih obveznostih V....