Po izreku arbitražne sodbe: Tri četrtine Piranskega zaliva in dostop do odprtega morja Sloveniji

Čas branja: 4 min
29.06.2017  12:22
Po izreku arbitražne sodbe: Tri četrtine Piranskega zaliva in dostop do odprtega morja Sloveniji

Obveščaj me o novih člankih:  

17:00 Besedilo celotne sodbe

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

16:20 Grošelj: Kakršnokoli zaostrovanje odnosov med državama je popolnoma nesprejemljivo

Kot kaže Hrvaška implementacije sodbe ne bo želela uresničiti. Ključen bo torej diplomatski napor Slovenije, kako prepričati Hrvaško, da bo odločitev sodišča spoštovala. Dejstvo je, da bosta morali državi za določene stične točke še vedno urediti bilateralne odnose in sprejeti določene sporazume, tako da je sodelovanje nujno. Sodišče je sicer pri svoji odločitvi upoštevalo argumente obeh držav, močno pa se je opiralo na zgodovinske akte in dejstva. Treba se je zavedati, da je morje še vedno hrvaško. Slovenija je dobila samo dostop do odprtega morja, nismo pa dobili dostopa do bogastva morskega dna. Hrvaška ima na tem območju še vedno jurisdikcijo, ne sme pa pri plovbi omejevati slovenskih plovil ali plovil, ki so namenjena v slovensko morje.

Glede na to, da ste obe državi članici Evropske unije, Združenih narodov in konec koncev tudi Nata in OVSE in imata v svojih ustavah napisano, da bosta spoštovali odločitve mednarodnih organizacij, je kakršnokoli zaostrovanje odnosov, predvsem vojaško, v tem kontekstu popolnoma nesprejemljivo," odločitev arbitražnega sodišča komentira obramboslovec Klemen Grošelj.

16:07 V Lendavi so (delno) zadovoljni s sodbo. Skrbi jih, kako bo potekalo vzdrževanje nasipov, ki varujejo naselja.

16:02 Prvi odzivi poslovnežev

15:40 Guillaume: Državi naj si stroške arbitraže razdelita na pol, kot sta to določili v arbitražnem sporazumu.

15:39 Guillaume: Območje slovenskega stika z odprtim morjem je široko 2,5 navtične milje od osimske meje.

15:32 Guillaume: Slovenski "junction" do odprtega morja je območje, v katerem imajo ladje in letala enake pravice kot na odprtem morju.

15:23 Zdaj bodo določili še režim. Slovenija na koridorju ne sme zgraditi umetnega otoka.

15:20 Določili so koridor, ki je vzporeden z osimsko mejo.

15:17 Zdaj pojasnjujejo, kako so določili stik z odprtim morjem.

15:10 Morska meja se nadaljuje južneje od črte ekvidistance do osimske meje, kompenzira ukleščenost slovenske obale.

15:03 Zdaj se je sodišče lotilo obrazložitvi meje na morju.

15:00 Piranski zaliv. Tri četrtine Piranskega zaliva Sloveniji. Sloveniji Piranski zaliv od ustja Dragonje do točke 45° 30' 41,7'' severno in 13° 31' 25,7'' vzhodno.

14:50 Pojasnjujejo, kako so določili mejo v Piranskem zalivu. Obrazložitev je obsežna in podrobna. Gledali so posamezne primere nadzora v zalivu.

14:42 Zdaj bodo brali sodbo o Dragonji. Meja teče po Dragonji. Konča se na kanalu sv. Odorika. Tako hiša Joška Jorasa ostane na Hrvaškem.

14:35 Snežnik oziroma Tomšičev zaselek (parcele). Po rapalski meji pripadajo Sloveniji.

14:34 Vas Drage v Beli krajini je na slovenski strani meje.

14:28 Gorjanci–Žumberak, zgodovinske meje ni, katastrske meje sovpadajo. Meja sledi katastrskim mejam. Slovensko osebje naj zapusti vojašnico, a sodišče tega ne more zahtevati.

14.27 Sotla. Po katastrski meji.

14:24 Drava, meja sledi katastrski razmejitvi.

14:22 Pince, Novakovec, po katastrskih mejah. Mursko središče. Meja je sredi reke Mure.

14:18 Pomurje. Mednarodna meja sledi katastrskim mejam. Zaselek Brezovec (Mirišče). Katastrski meji se razlikujeta. Pravilo "efektivite" določa, da je zaselek slovenski.

14:15 Katastrski pristop določanja meje je bil upoštevan dosledno. Ne predstavljajo pa nujno mejo, bere predsednik sodišča.

14:11 Razsodba o kopenski meji bo predstavljena najprej. Pogodbenici sta se dogovorili, da bo meja določena na podlagi mednarodnega prava, ne pa na podlagi denimo zgodovinskih dejavnikov. Stranki sodišča se strinjata o 90 odstotkih meje, bere Gilbert Guillaume, predsednik arbitražnega sodišča.

14:10

14:07 Predsednik arbitražnega sodišča Gilbert Guillaume je danes v Haagu začel predstavljati razsodbo o poteku meje med Slovenijo in Hrvaško. Trenutno bere okoliščine nastanka sodbe.

14:00 Izrek arbitražne sodbe.

13:34 Carl Bildt, nekdanji švedski premier. ocenjuje, da bo mednarodna skupnost večinsko podprla izid arbitraže.

13:15 Nemško veleposlaništvo v Zagrebu je pred današnjo objavo sodbe v arbitražnem postopku v sporu o meji s Slovenijo pozvalo Hrvaško, naj spoštuje in uveljavi odločitev arbitražnega sodišča. Berlin poudarja, da je mednarodna arbitraža pomemben inštrument mednarodnega prava pri reševanju meddržavnih sporov.

12.00 Slovenska delegacija pod vodstvom zunanjega ministra Karla Erjavca je danes dopoldne prispela v Palačo miru v Haagu, kjer bo ob 14. uri predsednik arbitražnega sodišča Gilbert Gillaume javnosti predstavil dolgo pričakovano odločitev o poteku meje med Slovenijo in Hrvaško. Predstavitev v sejni sobi Palače miru bo predvidoma trajala dve uri.

11.30 Hrvaški premier Andrej Plenković je na začetku današnje seje hrvaške vlade ponovil, da so hrvaška stališča, ko gre za odnos do arbitražnega postopka v sporu o meji s Slovenijo in današnje sodbe arbitražnega sodišča, nespremenjena. Znova je dejal, da odločitev v Haagu ne bo zavezujoča za Hrvaško.

Danes bo znana arbitražna sodba o južni meji. Dan D za južno mejoNapišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.