Oglasno sporočilo

Slovensko podjetje pretresa trg trgovanja z električno energijo

Čas branja: 2 min
11.06.2017  23:59
Decentralizacija, digitalizacija in dekarbonizacija s SNC žetoni
Slovensko podjetje pretresa trg trgovanja z električno energijo
Foto: pliona

Na področju energetike se obeta nov projekt, ki bi lahko pretresel slovenski (in tuji) trg trgovanja z elektriko. Podjetje SONCE želi postaviti spletno platformo za trgovanje z električno energijo na osnovi tehnologije peer-to-peer, brez potrebe po posrednikih. Projekt se bo od sedanjih rešitev razlikoval v dveh posebnostih: poudarek je na pridobivanju elektrike iz lokalnih obnovljivih virov, za transparentnost transakcij pa bo skrbela tehnologija blockchain.

Bistvo platforme, ki jo bo podjetje postavilo v okviru projekta SunContract, je uresničitev vizije 5T (zaupanje, transparentnost, sledljivost, časovni odtis, transakcije) in 5D (digitalizacija, dekarbonizacija, deregulacija, decentralizacija, demokratizacija).

Trgovanje in sklepanje poslov bo potekalo preko Ethereum verig podatkovnih blokov, ker se s tem zmanjšajo možnosti prevar in napak, poveča se zaupanje med udeleženci, vse posle je možno za nazaj preveriti, kar omogoča visoko stopnjo transparentnosti. Transakcije so hitre in učinkovite, za avtomatiziran proces dogovora med strankami pa bodo skrbele pametne pogodbe. Ob tem bo izginila potreba po posrednikih, ki zaračunavajo svoje provizije na položnicah.

Na platformi bo potrošnik lahko zakupil ali prodal elektriko, trgovanje pa bo potekalo s SNC žetoni. Teh bo v obtoku natančno 1 milijardo, njihova cena se bo gibala glede na povpraševanje. Da bo strošek elektrike ostal konstanten, bo za končnega uporabnika platforme pomembna cena, preračunana na lokalno valuto.

Sedanji model proizvodnje energije v Sloveniji temelji na velikih centralah, od koder se prenaša elektrika do domov, industrijskih obratov, trgovskih centrov, pisarn. Tak model prinaša visoke stroške prenosa energije, izgube pri transportu, nevarnost nestabilnosti sistema ob izpadu večih central hkrati, ipd. Z decentralizirano porazdelitvijo pridobivanja energije in s spodbujanjem energetske samozadostnosti, ki jo lahko zagotovijo investicije v sončne elektrarne, vetrno energijo in ostale obnovljive vire energije pa v električnem sistemu zmanjšamo tveganje izpada central in znižamo stroške povezane s prenosom energije. Posledično se uporabnikom zniža strošek prispevkov pri obračunu in zagotovi večjo energetsko samozadostnost in neodvisnost.

Podjetje bo poleti izvedlo množično zbiranje sredstev preko Ethereum platforme, na kateri bodo žetoni izdani. Vsi, ki bodo podprli projekt, bodo dobili v zameno za investicijo proporcionalno število žetonov glede na vložek. Ker se pričakuje, da bo cena žetona rasla s povečavanjem povpraševanja, si lahko vlagatelji obetajo lepe donose v prihodnosti.

FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

OK & EN
Dnevi energetikov
Dnevi energetikov »Podnevi in ponoči se bo cena elektrike bližala nič« 1

Povzemamo izzivalno predavanje hrvaškega profesorja; med drugim je napovedal, da bo plinski terminal na Krku pospešil zapiranje TEŠ.

OK & EN
Elektrika
Elektrika Energetski koncept in dva pogleda na drugi blok nuklearke 1

Sredi februarja smo slišali napoved infrastrukturnega ministrstva, ki se še ni uresničila. »Konec marca bomo poslali v javno obravnavo...

OK & EN
Novice
Novice Za zaprtje TEŠ bi moral Gigafactory delati sto let 9

Teslina tovarna baterij Gigafactory bi morala pri zdajšnjih proizvodnih kapacitetah izdelovati baterije, s katerimi bi omogočili...