Najpodjetniška ideja: Fundtickr – aplikacija za pomoč pri vlaganju

Čas branja: 2 min
21.05.2017  18:39
Fundtickr je sestavljen iz dveh delov: pogovornega asistenta in seznama skladov z vsega sveta
Najpodjetniška ideja: Fundtickr – aplikacija za pomoč pri vlaganju
Z aplikacijo želiva čim več ljudem približati in ponuditi znanje o osebnih financah in dolgoročnem vlaganju, pravi Kristjan Sešek (desno) iz Fundtickrja. Ob njem še Klemen Kozjek.

Obveščaj me o novih člankih:  

Ideja za Fundtickr izhaja iz osebne želje po dolgoročnem investiranju, razlaga eden izmed dveh članov ekipe, ki stoji za Fund­tickrjem, Kristjan Sešek. Želji po dolgoročnem vlaganju, torej, je sledilo vprašanje, kam vlagati, in odločili so se narediti aplikacijo, sestavljeno iz pogovornega asistenta in seznama skladov z vsega sveta, ki jih uporabnik lahko filtrira in sortira glede na svoje želje.

»Želeli smo vložiti v pasivni indeksni sklad, a nismo vedeli, v katerega. Ugotovili smo, da spletna stran s seznamom vseh skladov, ki bi jih lahko sortiral in filtriral po atributih, pomembnih za dolgoročno vlaganje, denimo stroški, dolgoročna rast, velikost ..., sploh ne obstaja. No, aplikacija zdaj to omogoča: uporabnik lahko torej sam poišče sklad (predvsem pasivni indeksni sklad) s čim nižjimi stroški, dobro dolgoročno rastjo in določeno stabilnostjo,« pojasnjuje Sešek.

Pogovorni asistent za prvi korak v dolgoročno vlaganje

Aplikacija, ki jo v študentskem tehnološkem pospeševalniku Garaža UL FRI, razvijajo dobrega pol leta, je sestavljena iz dveh delov. Prvi del, to je pogovorni asistent, pomaga uporabniku, da se uči o dolgoročnem vlaganju. Kot pravi sogovornik, so namreč spoznali, da večina ljudi ne ve, kako dolgoročno vlagati in na kaj je treba biti pozoren, zato jim seznam vseh skladov prav nič ne pomaga. Sešek ob tem napoveduje, da bodo osebnega asistenta še nadgrajevali.

Za začetek Slovenija

Aplikacija je brezplačna, z njo pa najprej ciljajo na Slovenijo. Če bodo tu uspešni, se bodo selili še na tuje trge, predvideva sogovornik, ki je tako kot drugi član ekipe Fundtickr še študent. Kratkoročni cilj za Fundtickr je validacija trga in preveritev ustreznosti izdelka za trg. »Če nam to uspe, je naš srednjeročni načrt samo še rast. Z aplikacijo želiva čim več ljudem približati in ponuditi znanje o osebnih financah in dolgoročnem investiranju. V osnovni in srednji šoli ter na večini fakultet tega znanja ne pridobimo, čeprav je denar ena najpomembnejših stvari za življenje. To želiva spremeniti,« pravi Sešek.

Kako pa bodo s Fundtickrjem služili?

»Na seznamu vseh skladov bodo gumbi za nakup sklada. Klik na gumb bo uporabnika preusmeril na partnersko institucijo, ki bo za vsakega novega uporabnika plačala provizijo,« pojasnjuje sogovornik.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
Članki
Članki Ko centralni bančniki zrejo v inflacijske krivulje 2

Kje je inflacija na dolarskem in evrskem območju – ter kaj trg pričakuje od tokratnega zasedanja ameriške centralne banke Fed

FINANCE
Članki
Članki Je EU je po tihem že posekala ZDA v rasti BDP? 11

V minulih letih smo se navadili brati, da ameriško gospodarstvo okreva veliko močneje od evropskega. Pa to še drži?

FINANCE
Članki
Članki Kaj predlaga Juncker v svojem, šestem scenariju za prihodnost EU 3

Ta je utemeljen na treh vrednotah - svobodi, enakosti in vladavini prava, v njem pa je Juncker nanizal vrsto reformnih predlogov, med...

OGLAS
FINANCE
Kako hitro in enostavno priti do svežih idej

Brez kreativnosti bi ljudje nenehno ponavljali stare vzorce – osnovni pogoji zanjo so čas, 3P in ljudje z enako naravnanostjo do...