Iz zdravstva odtekajo milijoni, šef UKCL pa: 'Če je država pomagala bankam, naj pomaga še nam!'

Čas branja: 2 min
19.03.2017  13:25
Iz zdravstva odtekajo milijoni, šef UKCL pa: 'Če je država pomagala bankam, naj pomaga še nam!'
Foto: Jure Makovec

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
banke   dodaj
Miro Cerar dodaj
Andraž Kopač dodaj

Da iz zdravstva odteka denar, smo na Financah pisali že velikokrat. Da si osvežite spomin, preberite članke: Korupcija in goljufije, kanali za odtekanje denarja iz zdravstvaZapravljanje denarja UKCL, »mesarjenje« na ginekologiji… koga ignorirata Glažar in Kolarjeva? ter Kako iz bolnišnic odtekajo milijoni.

Spomnimo tudi, da je vlada Mira Cerarja decembra lani precej na tiho in brez omenjanja finančnih posledic sprejela aneks k splošnemu dogovoru partnerjev v zdravstvu za 2016, ki bo povečal izdatke zdravstvene blagajne in tudi zasebnih zdravstvenih zavarovalnic. Največ dodatnega denarja bo dobil UKC Ljubljana Andraža Kopača, po ocenah okoli 15 milijonov evrov. 

No, Andražu Kopaču očitno še ni dovolj. V intervjuju za Objektiv je namreč povedal: "Vsa sredstva za investicije nameni za obnovo stavb in opreme, ki je v precejšnjem obsegu že zastarela, v naprednejšo tehnologijo pa ne more vlagati. Slovenska vlada, ki nastopa v vlogi ustanoviteljice bolnišnice, bi morala to razumeti in nam omogočiti razvoj."

Dodaja še: "Prav bi bilo, da bi nam vlada prek državnega proračuna pomagala pokriti vsaj del starih izgub, da bomo v prihodnje lažje poslovali. Ne nazadnje smo v Sloveniji pokrivali tudi izgube bank. Ne vem, zakaj bi bili do zdravstva bolj skopi."

Andraž Kopač za svoje delo sicer prejema okoli 4.700 evrov bruto mesečne plače, novembra lani je namreč po podatkih NIO njegova plača znašala 4.785 evrov bruto. Zakaj? Da za pomoč prosi državo?

Zaključuje se sicer javna razprava o predlogu zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Na predlog novega zakona, ki med drugim ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ga nadomešča z zdravstvenim nadomestilom, so mnogi podali pripombe. Na ministrstvu nameravajo nekatere upoštevati pri končnem besedilu.

O tem, kaj prinaša zdravstvena reforma in kako bo vplivala na vašo denarnico, preberite v člankih:

Za zdravstvo boste plačevali tudi od najemnin, dividend in obresti

Zdravstvena reforma – več denarja, a brez nujnih rešitev za ljudi

(besedilo zakona) Poglejte, kje in kako vas bo usekala Milojkina reforma

Milojka zamolčala ključno: kako grobo vas bo z davčno gorjačo

(video) 'Javno zdravstvo bi moralo bolj delovati po načinu zasebnikov'

Koga bo zdravstvena reforma najbolj udarila po žepu


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager (intervju) V javnem zdravstvu se umetno delajo čakalne dobe 7

Kirurg ortoped Danijel Bešič Loredan, ki ima izkušnje doma in v tujini, v javnem in zasebnem zdravstvu, brez dlake na jeziku o razmerah,...

FINANCE
(intervju) Arne Björnberg: Posredniki za zdravstveni material naj skočijo v Blejsko jezero 13

Kako našo zdravstveno reformo in tudi tisto, česar v njej ni, vidi švedski menedžer z izkušnjami iz industrije in zdravstva

FINANCE
Paradoks zdravstva in reforme: ko ljudje – plačniki – obmolknejo 14

Bi plačevali za elektriko, če bi imeli pol leta temo?

PRO
Članki
Članki Nepremičninski svetovalec je lahko uspešen mediator pri dedovanju in ločitvah

Čustvene zamere v družinah pogosto pripeljejo do nezmožnosti dogovora v primeru ločitev, dedovanj ali drugih življenjskih dogodkov v...