Krka lani s krepko nižjim dobičkom, a vseeno bolje od napovedi analitikov

Čas branja: 3 min
02.03.2017  12:07
Nižji dobiček odraz "cenovnih erozij ter razvrednotenja nekaterih vzhodnoevropskih in srednjeevropskih valut"; uprava načrtuje višji dobiček in se zavezuje k nadaljnjemu povečevanju dividend
Krka lani s krepko nižjim dobičkom, a vseeno bolje od napovedi analitikov

Več iz teme:  
Krka >
Obveščaj me o novih člankih:  
Krka dodaj

Dolenjski farmacevt Krka je lani ustvaril 1,17 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je za odstotek več kot lani. Drugi poslovni prihodki so znašali 7,9 milijona evrov in so bili za 18,7 milijona evra oziroma 70 odstotkov manjši kot v letu 2015. Analitiki so v napovedih objavljenih v bazi Bloomberga v povprečju ocenjevali prihodke od prodaje v višini 1,15 milijarde evrov.

Čisti dobiček skupine je bil lani 108,46 milijona evrov, kar je za približno 50 milijonov manj kot leto prej oziroma 31 odstotkov manj kot leta 2015 (napovedi analitikov: 104 milijonov evrov). "Manjši dobiček v letu 2016 je posledica višjih stroškov zaradi izrazitega količinskega povečanja proizvodnje, velikih cenovnih erozij na večini trgov ter razvrednotenja nekaterih vzhodnoevropskih in srednjeevropskih valut," pojasnjujejo v Krki.

Dobiček iz poslovanja pred amortizacijo je znašal 228,24 milijona evrov (kar je pod povprečno napovedjo analitikov v višini 243,25 milijona evrov).

Količinsko se je prodaja skupine povečala za 11 odstotkov, družba piše v nerevidiranih konsolidiranih računovodskih izkazih, ki jih je objavila prek portala Seonet.

V zadnjem petletnem obdobju je bila povprečna letna stopnja rasti vrednosti prodaje 1,8-odstotna, povprečna letna stopnja količinske rasti pa 6,8-odstotna.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Analitiki pri Krki veliko pozornost namenjajo dobičkovni marži. EBITDA v prihodkih od prodaje skupine je v letu 2016 znašal 19,4 odstotka, kar je 6,9 odstotne točke manj kot v letu 2015.

Neugoden vpliv rublja

"V Ruski federaciji, ki ostaja Krkin ključni in največji posamični trg, smo prodali za 225,9 milijona evrov izdelkov in dosegli 1-odstotno rast, izraženo v evrih. Na prodajo je močno vplival neugoden tečaj ruskega rublja, saj je bila njegova povprečna vrednost v letu 2016 za več kot 8 odstotkov manjša kot v letu 2015. V rubljih izražena vrednost prodaje se je povečala za 13 odstotkov, količinska rast pa je bila 11-odstotna," pojasnjujejo v Krki.

Rast števila zaposlenih tudi letos

Konec leta 2016 je bilo v skupini Krka 10.889 zaposlenih, od tega 4.955 (45,5 %) v Sloveniji in 5.934 (54,5 %) v tujini. Število zaposlenih se je v primerjavi z letom 2015 povečalo za 325 (3 %), v tujini za 277, v Sloveniji pa za 48. Število zaposlenih bodo letos povečali tako v Sloveniji kot v tujini, in sicer skupaj za štiri odstotke. Skupno število vseh zaposlenih skupine bo po načrtih letos preseglo 11.400.

Letošnji dobiček predvidoma večji, načrtovano povečevanje dividend

"V skupini Krka za leto 2017 načrtujemo prodajo v višini 1,220 milijarde evrov, dobiček pa bo predvidoma večji kot v letu 2016," sporočajo z novomeškega farmacevta. Uprava bo tudi v letu 2017 ostala zavezana strateški usmeritvi povečevanja dividend.

Strateška usmeritev Krke

V Krki pojasnjujejo, da ohranjajo osnovne usmeritve: "vertikalno integrirani poslovni model, pretežno organsko rast poslovanja, visok delež novih izdelkov v prodaji in količinsko rast prodaje. Prizadevali si bomo zaokrožiti ponudbo v Krkinih najmočnejših terapevtskih skupinah, in sicer pri zdravilih za zdravljenje bolezni srca in žilja, bolezni prebavil in presnove ter bolezni osrednjega živčevja. Konkurenčnost nabora izdelkov, posebno pri kardiovaskularnih in protibolečinskih zdravilih, bomo okrepili s fiksnimi kombinacijami, ki so zanimiva tržna niša. Naboru  izdelkov bomo še naprej dodajali zdravila za zdravljenje raka, ki jih bomo zagotavljali tudi z novimi namenskimi proizvodnimi zmogljivostmi na Hrvaškem."

Načrt do višjega dobička

"Izboljšanje dobičkonosnosti bomo dosegli z nadaljnjim povečevanjem prodaje, izboljševanjem strukture prodanih izdelkov in zmanjševanjem stroškov. Doseči moramo rast tako z obstoječimi kot novo lansiranimi izdelki. Posebna skupina za prihranke pripravlja inovativne predloge za znižanje stroškov. Za razliko od klasičnih aktivnosti rednega zniževanja stroškov, ki jih izvajajo že leta, gre tu za nove pristope, ki posegajo v nekatere korporativne standardne na področju razvoja, proizvodnje in informacijskih tehnologij ter prenovo spiska izvajalcev investicijskih del in dobaviteljev."

 


Več iz teme:  
Krka >

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Bo leto 2017 za Krko res boljše? Ne nujno! 4

Presenetljivo velik dobiček zadnjega lanskege četrtletja višji predvsem zaradi izrednih dogodkov

FINANCE
Članki
Članki Od Krke si lahko letos obetate le lepe dividende 4

Analiziramo Krko pred četrtkovo objavo poslovnih rezultatov

FINANCE
Slovenija
Slovenija Delničarji Krke, kaj bi naredili, če bi na mizo dobili ponudbo za 93 evrov na delnico? Bi jo sprejeli? 8

Ta hip je možnost, da bi kdo objavil prevzemno ponudbo za Krko brez dogovora z državo, majhna

FINANCE
Prihodki Krke upadli za pet odstotkov, letošnji dobiček bo nižji za tretjino, delnica pada 31

Ob 40-odstotnem medletnem padcu čistega dobička v prvih devetih mesecih poslovanja uprava Krke popravlja napovedi navzdol; uprava...

PRO
Članki
Članki Brezplačna priloga Nepremičnine 2019

Slovenski trg nepremičnin ima dva obraza. Povpraševanje po stanovanjih je zelo veliko, zato se v dveh največjih slovenskih mestih gradi...