Komentar

Neverjetno: Počivalšek za Cimos krivi Italijane, ki niso želeli svojega denarja vreči skozi okno

Čas branja: 2 min
28.02.2017  11:54
Tako govorijo politiki, ki so zafrknili prodajo Cimosa – primite se za denarnice

Obveščaj me o novih člankih:  

»DUTB bo Cimos prestrukturirala po načelu zasebnega investitorja,« je po sestanku s šefom DUTB Imrejem Baloghom in šefinjo SDH Lidio Glavina napovedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Zasebni investitor pa je povedal: ne splača se ga več. 

O podrobnostih noče govoriti, tudi ne o tem, kako bo banke prepričal o odpisu dolgov, kaj šele, kako bo ustvaril trg za Cimos. Kako lahko Cimos živi, če nima nikogar, ki bi kupoval komponente? Kot smo razkrili danes, je obljubljena naročila Cimosu po naših informacijah odpovedal še eden največjih Cimosovih kupcev do zdaj, nemški BMW. In, ne nazadnje, Počivalšek ni želel odgovarjati niti na to, koliko nas bo, davkoplačevalce, vse to stalo. 

Počivalšek zatrjuje, da to ne drži, da Cimos posluje bolje. Mu verjamete? Uradni podatki poslovanja kažejo, da je Cimos lani imel le še 317,3 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je bilo za 75,4 milijona evrov manj kot leto prej, in še dobrih 10 milijonov evrov čiste izgube. Upada tudi kosmati denarni tok (EBITDA). Mimogrede, Cimos ima naročil do konca tega leta. 

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Minister, to pa je bolno!

Počivalšek pa se ni ustavil le pri tem. Zdaj za odhod italijanskega kupca iz nakupnega postopka krivi kar Italijane. 

Gre, seveda, za politično izjavo in politiki redko priznajo, da so zafrknili sami. Je pa taka izjava tudi nevarna; minister za gospodarstvo bi moral vedeti, kako lahko komunicira s potencialnimi vlagatelji, in predvsem, kako ne sme. Take izjave si bodo zapomnili tudi morebitni drugi vlagatelji. Mimogrede, še inovativen ni. Tudi po tem, ko se je zaradi cincanja pri prodaji Telekoma pred dobrima dvema letoma umaknil sklad Cinven, ki se mu je med čakanjem financiranje podražilo za tretjino, je vlada Mira Cerarja za to okrivila kupca.

In, gospod Počivalšek, res je čudno, kajne, da kupec ni počakal še tri leta, da se vam mogoče uspe dogovoriti s Hrvati. Res čudno, kajne, da svojega denarja in denarja svojih investitorjev niso kar metali skozi okno. Saj se to da početi, kajne, dokazujete politiki. Ampak pozabljate, da zunaj politike ni običaj, da ljudje mečejo denar skozi okno. 

Počivalškova izjava pa je toliko bolj bolna tudi zato, ker so kupca izbrali zdajšnji vodilni DUTB in SDH in ti tudi natančno poznajo reference in poslovni načrt Italijanov, ki se je izjalovil prav zaradi neaktivnosti politike pri reševanju sporov s Hrvati. Vmes se je namreč poslovanje Cimosa še poslabšalo. 

In, lepo prosim, DUTB in SDH sta sprejela kupnino 110 tisoč evrov. Minister Počivalšek, ta sploh ni pomembna, ko prodajate staro železje. Pomembno bi bilo, da bi prevzeli 110 milijonov evrov dolga – ti zdaj ne bodo poplačani. Ampak to bo že po koncu vašega mandata. Pa kaj, kajne! Ne bo vaš problem.

Ja, minister Počivalšek, pa bi moral biti. In odgovornost bi morala sprejeti tudi Balogh in Glavinova. In še vsi prejšnji državni upravljavci, ki so mirno gledali, da je Cimos propadal. A zato bi vas najprej moralo biti vsaj malo sram, pa vsaj malo bi vam morala zapeči vest. Jasno pa je, da vas ne.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

 Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Kdo je v resnici uničil Cimos? 44

Lahko krivimo Hrvate. A Cimos so že zdavnaj uničili Slovenci.

FINANCE
(intervju) Imre Balogh, šef DUTB: Možnosti za oživitev Cimosa so od četrtka drastično večje 1

S šefom slabe banke smo se pogovarjali tudi o drugih odprtih vprašanjih v zvezi z DUTB, nadaljevanje bomo objavili jutri

FINANCE
Bi Stojan Petrič reševal Cimos: 'Ta vlak je odpeljal' 13

Zakaj se ne more najti ad-hoc rešitelj koprskega avtomobilskega dobavitelja

FINANCE
'V Cimosu ne pričakujte revolucije' 4

Tako po potrjeni prodaji koprskega dobavitelja avtomobilski industriji pravi njegov novi šef Gino Berti

PRO
Članki
Članki (Natečaj Agrobiznis hi-tech) Kako z novimi tehnologijami spraviti več od njive do mize?

Iščemo ponudnike in uporabnike novih tehnoloških rešitev, ki lahko izboljšajo učinkovitost skozi celotno prehransko verigo. Ste eni...